Din oras

"Cele mai frumoase carti" sunt alese la Cluj, intr-un concurs national de design de carte

Cele mai frumoase carti au fost aduse la Cluj, unde un juriu format din sapte specialisti din tara si din strainatate va alege cel mai reusit design de carte. 25 de carti sunt selectate in aceste zile din cele aproape 250 inscrise in concurs, care vor fi, apoi, reunite intr-o expozitie de design de carte.

Intr-o lume a tehnologiei, in care e-book-ingul prinde tot mai mult contur printre cititori, sa faci un concurs de design de carte nu e putin lucru. Asociatia pentru Performanta si Cultura din Cluj a initiat, in urma cu patru ani, concursul national “Cele mai frumoase carti”, in care editurile, graficienii si designerii de carte din Romania si Republica Moldova isi pot inscrie cartile, care sunt, apoi, jurizate de specialisti. Daca primele trei editii au fost organizate la Bucuresti, anul acesta concursul se desfasoara la Cluj-Napoca, orasul care este, in acest an, Capitala Europeana a Tineretului.
Cele mai frumoase carti sunt atent selectate si apoi sunt reunite in expozitii de design de carte. La fel se va intampla si in acest an. La editia 2015 a concursului, au fost inscrise aproape 250 de carti de la edituri romanesti si din Republica Moldova.

“Designul de carte nu vorbeste doar de designul copertii, vorbeste de obiectul in sine, numit carte”, spune Adina Pasca, coordonatoarea proiectului.

Anul acesta, cartile sunt jurizate de sapte persoane, specialisti din tara si din stranatate: Agnes Keszeg, Angela Rotaru, Barna Nemethi, Arina Stoenescu, Hajdu Aron, Daniela Chiorean si Valéria Vanguelov, invitata speciala din Franta . Ei aleg minim 25 de carti, care vor fi, apoi, reunite intr-o expozitie itineranta. Toate cartile selectate de juriu vor reprezenta, apoi Romania in competitia internationala de design de carte „Best Book Design from All Over the World 2016”.

Daca la prima editie, cartile inscrise in concurs erau destul de slabe din punct de vedere calitativ, organizatorii au vazut o evolutie in ultimii ani. Editurile pun mai mult pret pe calitate, pe cartea ilustrata, pe detalii.

“Fata de anii trecuti, deja exista un progres in zona cartii ilustrate pentru copii, dar si in zona albumelor de design, cartile de artist. Astfel de carti pot sa fie o inspiratie pentru alte edituri”, spune Angela Rotaru, care face parte din juriul omonim din Suedia.

Daca in Romania acest concurs se desfasoara de abia patru ani, in tari ca Suedia, de exemplu, astfel de proiecte sunt in derulare inca din anii ’30.

Cartea de design din Romania are un public, insa unul restrans.

“Cartea devine ca si ceaiul sau ca un ceas: o treaba de colectionar. E tot mai mult un obiect de colectie”, este una dintre concluziile membrilor juriului.

“Cele mai frumoase carti” este un proiect cultural cu desfasurare anuala, dedicat designului de carte, dimensiunii artistice a cartii vazuta ca obiect. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper in relatia cititorului cu cartea. Proiectul a fost initiat de Asociatia pentru Performanta si Cultura ca o platforma de dezbatere pe tema designului de carte, iar activitatea centrala este concursul national de design de carte, finalizat cu o expozitie itineranta a celor mai frumoase carti din Romania. Activitatea de jurizare are o componenta profesionala consistenta ce consta in dezbateri intre membrii juriului, in interactiune cu un specialist strain din domeniul designului de carte.

In cele trei editii trecute ale concursului national de design de carte, juriile formate din specialisti romani si straini au acordat premii pentru 26 de carti frumoase si au selectat un numar total de 110 titluri finaliste, care au fost expuse la Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara si Tirgu Mures, dar si Frankfurt, Leipzig, Londra, Paris, Stockholm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *