Jos palaria

Cel mai reusit portret suprarealist al lui Lucian Blaga a fost donat catre BCU Cluj-Napoca

Radu Maier unul din cei mai apreciați pictori clujeni din afara țării a impresionat miercuri lumea academică a Clujului donând Bibliotecii Central  Universitare un portret remarcabil al filosofului și poetului Lucian Blaga.

„Am avut privilegiul ca, în tinerețe, în perioada uceniciei mele ca student la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, să am 22 de ocazii de aur de studiu al chipului marelui poet și filosof Lucian Blaga care mi-au permis să îî analizez trăsăturile în vizitele cu scop lucrativ desfășurate în casa domniei sale. Chipul  marelui poet mi-a rămas întipărit  în minte pentru todeauna. Pentru unii critici  lucrarea pe care o donez cu bucurie astăzi  Bibliotecii Central Universitare Cluj înseamnă o lucrare suprarealistă. Oamenii care l-au cunoscut pe omul Lucian Blaga și s-au „hrănit” cu filosofia lui sunt convinși că acest portret redă  foarte corect contrastul de lumini și umbre emanat de figura acestui geniu.”

 

Radu Maier a fugit de comuniștii care i-au distrus o lucrare executată în holul Cinema Republica

 

Pictorul clujean, Radu Maier  are o poveste de viață puțin cunoscută  publicului larg. Cariera artistului începută promițător cu o bursă de studii la Academia Pietro Vanucci din Perugia (Italia) (1965-1966) a fost frântă dramatic de politrucii care conduceau destinele culturii academice în anul 1970.

„În România anilor 60-70 era aproape imposibilă o adevărată dezvoltare sub aspect artistic și plastic, deoarece fiecare artist în formare își concentra întreaga atenție pentru respectarea unor sume de tabu-uri, dictate de realismul socialist din acele vremuri. 

Cariera mea a suferit un șoc, o lovitură percutantă în plin „dezgheț cultural” ai anilor 70  din secolul  trecut atunci când o pictură murală uriașă desfășurată pe 42 de metri, executată de mine  în holul cinematografului „Republica” din Cluj-Napoca, a fost ștearsă și acoperită(peste noapte) cu var din ordinul Regionalei de Partid, ca fiind de inspirație „burgheză”, cu „multiple elemente decadente”, „profund dușmănoase clasei muncitoare”.

Am părăsit la scurt timp  România în semn de protest față de această grosolănie și m-am stabilit definitiv în Munchen, Germania.”

 Gestul donării acestui portret Bibliotecii Central Universitare din Cluj-Napoca poate să pară surprinzător,  pentru mine însă,  acest așezământ academic care poartă numele marelui filosof este un motiv de mândrie, oriunde în lume.

 Spațiul cultural german german unde îmi desfășor activitatea recunoaște valoarea acestei extraordinare biblioteci. Am o deosebită prețuire și față de directorul acestei instituții prof.univ. dr. Doru Radosav  pe care îl apreciez din toată inima” ne-a declarat pictorul Radu Maier .

 

Pictura donată de Radu Maier expusă obligatoriu la festivalurile dedicate poetului Lucian Blaga

 

„Am fost plăcut surprins de gestul nobil al domnului Radu Maier care este, ca artist, după părerea mea, cel mai important produs al școlii de pictură clujene de după anii 1960. 

În mod uzual, marii artiști plastici fac donații galeriilor de artă, muzeelor, nu bibliotecilor. M-a emoționat afecțiunea și aprecierea marelui artist Radu  Maier față de instituția pe care o conduc și fașă de mine,  mai ales că imaginea pe care  și-a format-o domnia sa despre Biblioteca Central Universitară din Cluj-Napoca are de-a face cu percepția spațiului cultural  german față de acest așezământ. 

Vom îndeplini dorința artistului Maier ca în cadrul tuturor festivalurilor dedicate marelui Lucian Blaga care se desfășoară în cadrul BCU în luna mai a fiecărui an, să expunem pictura extrordinară realizată de domnia sa în sala de conferințe  a bibliotecii, a declarat pentru Ziar de Cluj, prof.univ.dr. Doru Radosav, Directorul Bibliotecii Central Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Pinacoteca Bibliotecii Central Universitare Cluj mai conține trei portrete ale lui Lucian Blaga, realizate de alți pictori români între care și cel al  pictorului  Dan Bindea, specialiștii din domeniu consideră însă  că portretul realizat de artistul  Radu Maier este de departe cel mai valoros.

Pictorul clujean stabilit în Germania a cedat BCU toate drepturile asupra acestui tablou inclusiv drepturile de reproducere a acestei opere de artă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *