PubliNews

Cei mai importanţi 3 paşi pentru conceperea unui plan de economisire

Cei mai mulţi oameni cu datorii caută soluţii pentru a evita executarea silită, o procedură care poate fi pusă în practică pentru recuperarea banilor împrumutaţi la un moment dat, fără a mai fi restituiţi, sau pentru recuperarea sumelor de bani care nu au fost achitate pentru facturi la utilităţi sau bunuri.

Soluţii există pentru orice problemă, prin urmare şi pentru plata datoriilor, dar toate depind de cât de serios este abordată situaţia de către cei care au creanţe. KRUK România, de exemplu, este o companie a cărei activitate constă în colectarea creanţelor însă face mai mult de atât, oferind ajutor pentru oamenii cu datorii.

În cazul în care, persoana cu dosar la KRUK ia în serios situaţia în care se află şi este deschisă să comunice sincer şi direct cu angajaţii companiei, va avea numai de câştigat. Nu doar că îi va fi facilitată plata ratelor în funcţie de venituri şi îi va fi oferită oportunitatea de a stabili cât poate fi cuantumul lunar pe care îl poate plăti, ci îi vor fi oferite şi diverse alte sfaturi utile, multe dintre acestea legate de economisire.

Orice persoană cu datorii trebuie să aibă în vedere un plan de economisire

La modul general, întocmirea unui plan lunar de economisire trebuie să conţină trei elemente esenţiale:

Stabilirea unui buget lunar

Bugetul lunar stabilit corect este un pas deosebit de important în economisire. Indiferent că în discuţie intră un angajat, un freelancer sau un pensionar, toţi ar trebui să înceapă de la o listă detaliată a veniturilor, care să conţină, după caz, salariul, pensia, bonusuri, comisioane, bacşişul, veniturile din investiţii şi altele similare.

Foarte important este să se ţină evidenţa cheltuielilor. Iniţial, poate părea o îndeletnicire solicitantă, dar acesta este secretul unei gestionări financiare eficiente. În această idee, toate cheltuielile lunare vor trebui notate. Mai mult de atât, este util să se păstreze bonurile fiscale, inclusiv cele primite pentru cheltuielile mici (o cafea, o revistă etc) – şi sumele acestea mici trebuie să se contorizeze la final de lună. Poate că pare dificil, dar echilibrarea bugetului depinde de precizie şi disciplină.

Constituirea unui fond de urgenţă

Oricine ar trebui să dispună de un fond dedicat situaţiilor neprevăzute. Banii economişti în acest scop ar trebui să acopere cheltuielile lunare pentru o perioadă de 3 luni. Prin urmare, dacă se cheltuiesc 2500 lei pe lună, fondul ar trebui să fie de 7500 lei.

Banii din acest fond trebuie să fie uşor accesibili, pentru că niciodată nu se poate şti când apare o situaţie în care pot fi necesari. Contul de economii este o idee bună pentru constituirea unui astfel de fond.

Stabilirea unui obiectiv realist

Planul de economisire nu poate să aibă succes dacă obiectivele nu sunt realiste. Într-un mod ideal, între 10 şi 15% din venitul net lunar ar trebui economisit. Cu toate acestea, cel mai important este să se înceapă procesul de economisire, indiferent de sume. Pe măsură ce persoana în cauză se va obişnui cu ceea ce presupune disciplina financiară, va economisi în mod natural sume mai mari de bani şi se va „imuniza” în faţa tentaţiilor.

Economisirea poate face parte dintr-un mod de viaţă mai liniştit, fără grija zilei de mâine în care trebuie să fie plătită o rată, dar nu există banii necesari, şi fără grija că, într-un astfel de context, la un moment dat, se poate ajunge inclusiv la un proces de executare silită, la o negociere cu executorul judecătoresc sau la stres, stări de anxietate şi chiar probleme de sănătate generate de acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *