Din oras

Cei doi papagali de la Poliția Locală Cluj, Zvunca și Hăran, au copiat unul de la celălalt procese verbale de contravenție scrise greșit

Poate vă mai amintiți de cei doi polițiști locali, Zvunca Ion și Hăran Daniel, cei pe care Ziar de Cluj i-a făcut celebri anul trecut, după ce, supărați că sunt puși la muncă de un cetățean, s-au gândit să se folosească abuziv de funcțiile lor și l-au sancționat chiar pe clujeanul care le cerea să își facă treaba.

Cei doi l-au amendat pe clujean de două ori, iar acesta s-a adresat instanței. Polițiștii locali au susținut că bărbatul i-ar fi apelat „de nenumărate ori” cu privire punctul gopodăresc din Piața Abator 1, acesta susținând câ deșeurile stau cu zilele fără să fie ridicate. Polițiștii au susținut că solicitările clujeanului erau neîntemeiate, că ei au făcut verificări și că era curat.

Doar că, ce să vezi, în instanță, s-a dovedit că cei doi nu au fost în stare nici măcar să scrie corect un proces verbal. De fapt, ambele procese verbale prin care l-au amendat pe clujean au fost întocmite greșit, cei doi copiind practic unul de la celălalt. Astfel că intanța a anulat ambele procese verbale.

„Uitați-vă la aceste două procese-verbale încheiate de doi polițiști locali din Cluj-Napoca. Aparent, aceștia au fost încheiate la doar câteva zile distanță unul de celălalt. Al doilea este rezultatul muncii lui Zvunca Ion, polițist local ”atotștiutor”, despre care a mai relatat presa locală de mai multe ori. Ca la clasa a doua, polițistul Zvunca a copiat cuvânt cu cuvânt cele constatate anterior de către colegul său polițist local, Hăran Daniel. A copiat chiar la virgulă. Doar că, Tribunalul Cluj, printr-o decizie definitivă a anulat recent, la prima vedere, ambele procese-verbale de contravenție, judecătorii nefiind nevoiți nici măcar să analizeze temeinicia celor constatate, căci greșeala făcută de Zvunca și Hăran se vede de la o poștă. Lipsește data la care presupusa faptă contravențională a fost constatată. Această lipsă atrage nulitatea absolută a celor două procese-verbale – a constatat tribunalul. Iată, nici doi polițiști locali din Cluj-Napoca nu sunt suficienți să întocmească în mod legal un simplu proces-verbal de constatare. Este ireal să avem așteptări mai mari de la aceștia. Nu întâmplător, în această cauză nu doar tribunalul, ci chiar și primarul Boc a sancționat disciplinar pe cei doi agenți constatatori”, ne-a scris un clujean.

Dar iată cum motivează instanța anularea celor două procese verbale:

Prin Sentinţa civilă nr. ####/2023, pronunţată în dosarul nr. #####/211/2022 al Judecătoriei ####-######, s-a admis plângerea contravențională formulată de către petentul ########### ######-#####, în contradictoriu cu intimatul MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA – DIRECŢIA GENERALĂ POLIȚIA LOCALĂ, s-a anulat  procesul verbal ##### ## ### ####### încheiat in data de 25.07.2022 și procesul verbal ##### ## ####### încheiat la data de 29.07.2022 şi a fost obligat intimatul la plata către petent a sumei de 84 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Din lecturarea procesului-verbal ##### ## ### ####### încheiat la data de 25.07.2022, se poate observa că agentul constatator a consemnat doar data constatării presupusei fapte contravenționale, respectiv 23.07.2022, dată la care agentul constatator a efectuat controlul la punctul gospodăresc din Piața Abator nr. 1 din ########## ###########, din cuprinsul actului contestat lipsind data săvârșirii faptei de către contravenient. Din cuprinsul procesului-verbal reiese că petentul a fost sancționat contravențional pentru că ar fi alertat nejustificat, fără motiv întemeiat, de nenumărate ori polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Protecția Mediului pentru a interveni spre a se efectua curățenia, această operațiune nefiind necesară. Sintagma de nenumărate ori nu este de manieră să lămurească instanța cu privire la data la care ar fi fost săvârșită presupusa faptă contravențională reținută în sarcina petentului.

Instanța de fond a precizat  că lipsa acestei mențiuni face imposibilă analiza temeiniciei faptei imputate în sarcina petentului. Din cuprinsul actului contestat nu se poate stabili la ce dată a alertat petentul autoritățile pentru a putea instanța să analizeze dacă într-adevăr sesizările au fost făcute fără un motiv întemeiat, așa cum susține intimata. De asemenea, menționarea datei săvârșirii faptei contravenționale are relevanță pentru calcularea începutului termenului de prescripție a aplicării amenzii contravenționale. Mai mult, din modul de descriere a faptei de către agentul constatator, rezultă în mod clar că nu este vorba de o contravenție continuă, ci de una instantanee, motiv pentru care nu este suficientă menționarea datei constatării faptei, fiind esențială menționarea în cuprinsul actului datei săvârșirii faptei reținute în sarcina petentului.

A apreciat instanţa că aceleași argumente se impun a fi reținute și cu privire la procesul-verbal ##### ## ### ####### încheiat la data de 29.07.2022. Și în cuprinsul acestuia s-a reținut că petentul ar fi alertat nejustificat, fără motiv întemeiat, de nenumărate ori polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Protecția Mediului pentru a interveni spre a se efectua curățenia, această operațiune nefiind necesară.

De asemenea, a menționat că la data constatării celor două fapte, respectiv la 23.07.2022 și 29.07.2022, intimata nu a înregistrat sesizări formulate de petent (fila 107). Ceea ce înseamnă că agenții constatatori s-au raportat la alte petiții formulate de petent, însă câtă vreme nu menționează care sunt acelea și data la care au fost înregistrate pe rolul Primăriei, instanța se află în imposibilitate de a analiza temeinicia faptelor reținute în sarcina petentului. 

Boc i-a sancționat disciplinar pentru amenzile aplicate, deoarece până și primarul și-a dat seama că cei doi au comis un abuz.  Oare ce măsuri va mai lua Boc împotriva celor doi care nu știu nici să scrie un proces-verbal?

Ion Zvunca și Daniel Hăran, polițiști locali în cadrul Direcției Generale Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca, au fost sancționați disciplinar de către primarul Emil Boc, după ce l-au amendat pe clujeanul care a reclamat de mai multe ori că diferite persoane aruncă deșeuri în mod necorespunzător, în zona Piața Abator. Unul dintre ei, fiind sancționat pentru a doua oară. Acum, din cauza incompetenței celor doi, Primăria Cluj-Napoca și Poliția Locală s-au făcut de toată rușinea în fața instanței. Ce măsuri disciplinare mai ia acum primarul Boc? Cât îi va mai lăsa pe cei doi să abuzeze de funcțiile pe care le au?