Din oras

Cea mai piperată calitate a vieții! Metrul pătrat a continuat să se scumpească în Cluj-Napoca, unde o cameră în Centru costă peste 100 000 de euro

Luna trecută, prețurile proprietăților imobiliare au continuat să crească în majoritatea orașelor importante din țară, la nivel național înregistrându-se o majorare de 3,2%, până la 1.707 euro pe metru pătrat util, potrivit indicelui imobiliare.ro.

În Cluj-Napoca, metrul pătrat s-a scumpit în aprilie cu 3,5%, ajungând la o valoare medie de 2 411 euro (în martie, prețul mediu/mp era de 2 330 euro).

„Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 2.278 la 2.310 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 4,6% (de la 2.369 la 2.478 de euro pe metru pătrat)”, precizează specialiștii imobiliare.ro.

„Inflația” din piața imobiliară poate fi pusă pe seama scumpirii materialelor de construcție, a creșterii costurilor cu mâna de lucru, însă la Cluj, unde prețurile erau deja mult peste media națională (și profiturile vânzătorilor/investitorilor la fel), explicația ține mai degrabă de lăcomia proprietarilor/dezvoltatorilor care își mențin marjele de profit cât mai ridicate posibil, pe fondul unei cereri încă crescute.

Conform statisticilor site-ul compariimobiliare.ro, la final de aprilie, prețul apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca a ajuns la 2 140 euro/mp, cu peste 30 de euro peste luna precedentă și cu 500 de euro mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut (1.671).

Politica Primăriei, de promovare a orașului drept unul care oferă „cea mai bună calitate a vieții” și proiecte majore de modernizare, crește interesul investitorilor, receptivi la promisiunile municipalității.

„În plină primăvară, s-a schimbat clasamentul celor mai căutate cartiere pentru o nouă achiziție imobiliară: pe prima poziție urcă viitorul cartier Sopor (care se dorește a fi un model de bune practici în România), urmat de Mănăștur și Florești (vedeta anului trecut). Cartierele Bună Ziua, Zorilor sau Gheorgheni au trecut pe ultimele locuri în preferințele clienților”, notează compariimobiliare.ro.

Cu toate că zona centrală a orașului nu este în prezent una dintre cele mai căutate, doar 3% dintre vizitatorii postalului sus amintit fiind interesați de proprietăți în buricul târgului, o cameră în Piața Unirii a ajuns să coste (mult) peste 100 000 de euro.

Un apartament de „o cameră, o bucătărie, o cămară pentru alimente, o baie, dar și o pivniță aerisită natural” este scos la mezat pentru suma de 116 000 de euro.

Apartamentul, situat într-o clădire monument istoric, se predă semifinisat, adică necesită alte investiții ulterioare (finisaje, mobilier). „Calitatea vieții” cu cheltuială se ține!