Justitie

Cea mai așteptată sentință care afectează reputația UMF Cluj. Rechizitoriul fostului rector, confirmat de magistrați

Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au confirmat vineri, 9 aprilie, rechizitoriul prin care fostul rector al Universității de Medicină și Faracie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Marius Bojiță, a fost trimis în judecată pentru fraudă. Alături de acest au fost trimise în judecată încă patru femei, unele dintre ele fiind angajate cu carte de muncă la universitate. 

Decizia de confirmare a rechizitoriului s-a făcut în etapa camerei preliminare, cei cinci fiind trimiși în judecată în toamna anului trecut. Cu toate că s-a cerut infirmarea rechizitoriului și au fost contestate anumite probe administrate de procurori, judecătorul a considerat că anchetatorii au probat suspiciunile infracțiunilor săvârșite de către Bojiță și complicele sale. 

„În temeiul art. 345 alin. 1 C.proc.pen., Respinge, ca neîntemeiate, cererile și excepțiile formulate de către inculpații Marius Traian Bojiţă, Simona Codruţa Hegheş, Doina Miere, Lorena-Angela Filip. Respinge, ca neîntemeiate, cererile și excepțiile formulate de către inculpata Roxana Banc. În baza art. 346 alin. 2 C.proc.pen., constată competenţa şi legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 722/P/2019 din data de 29.10.2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

-Bojiță Marius Traian, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 72/2000 și instigare la fals intelectual în participație improprie în formă continuată, prev. art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 321 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (30 de acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.;

-Hegheș Simona- Codruța, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 72/2000 și instigare la fals intelectual în participație improprie în formă continuată, prev. art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 321 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (30 de acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.;

-Miere Doina, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, prev. de art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 72/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale) și instigare la fals intelectual în participa?ie improprie în formă continuată, prev. art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 321 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (17 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.;

-Filip Lorena-Angela, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, prev. de art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 72/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale) și instigare la fals intelectual în participație improprie în formă continuată, prev. art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 321 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (17 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.;

-Banc Roxana, pentru săvârșirea infrac?iunilor de abuz în serviciu în formă continuată, prev. de art. 297 alin. 1 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 72/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (2 acte materiale) și instigare la fals intelectual în participație improprie în formă continuată, prev. art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 321 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (17 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen”, se arată în soluția pe scurt. 

 

Cursuri fictive. Rețeaua de fraudă 

În noiembrie 2020, fostul rector al instituției a fost trimis în judecată alături de complicele sale: FILIP LORENA ANGELA, HEGHEŞ SIMONA CODRUŢA  și BANC ROXANA. 

Procurorii susțin că Marius Bojiță, fostul rector al UMF Cluj și ”angajatele” sale au încasat sume de bani prin specializări fictive ale studenților. Rechizitoriul prin care cei patru au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu a fost înregistrat la Judecătoria Cluj-Napoca ieri, 23 noiembrie. 

Marius Bojiță, în vârstă de 78 de ani, este un personaj controversat al lumii medicale clujene. A fost rector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iuliu Hațieganu Cluj timp de opt ani, în perioada 2000 – 2008, acum este președinte al Fundației Transilvania Leaders, creată de Ioan Rus. A fost implicat într-un scandal cu medicamente în urmă cu câțiva ani, când deținea lanțul de farmacii Tesa. A fost suspect de plagiat și incompatibilitate. În campania electorală pentru prezidențialele din 2014 s-a remarcat printr-un discurs ambiguu și agramat prin care i-a adus osanale lui Victor Ponta. Acum, este cercetat penal pentru presupuse ilegalități care au avut loc în 2016 la Facultatea de Farmacie.

 

„În perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat de disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Conform catalogului cursului de perfecţionare postuniversitară, participanţii la acest curs au fost persoanele din tabelul (ANONIMIZARE). Acestea au achitat o taxă de înscriere şi au fost declaraţi admişi la examenul din 06.12.2016 (…).

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii. Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

Citește și: Rușinea din UMF Cluj: Cursuri fictive, 0 studenți prezenți, credite reale și 30 de diplome ”din pix” (REFERAT DE ARESTARE)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *