Analiza

Ce va alege UDMR Cluj: banii locali sau voturile în trei județe?

Statul acasă în ziua votului a electorilor români, a dus UDMR în situația de mare putere politică în Ardeal. Nu că politicienii lor n-ar fi la fel de dâmbovițați în cumetrii pe banii publici, ci doar că electoratul lor este extrem de disciplinat. Și de pragmatic.

Așa că UDMR a câștigat capacitatea de a negocia la sânge cui și la ce preț să-și ofere serviciile. Doar s-a boit strident, și-a pus felinarul roșu în geam și și-a ridicat nițel fustița. Că mușteriii la plăcerea împărțirii banului public roiesc ca muștele.

Dacă PSD Cluj este capabil să cedeze către UDMR șefia la Consiliul Județean Cluj, și PNL Mureș este disponibil să facă același gest la ei acasă, dar către PSD Mureș.

Liberalii oferă pe tavă PSD şefia Consiliului Judeţean, liderul PNL Ciprian Dobre susţinând că că e mai bine aşa decât „să meargă la UDMR”. Deşi Uniunea lui Kelemen Hunor a obţinut cele mai multe mandate în Consiliul Judeţean Mureş, respectiv 15, Dobre îşi doreşte să alcătuiască majoritatea cu PSD, susţinând că UDMR “nu a vrut să stea de vorbă în niciun fel”. El este însă contrazis de preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, care susţine că negocierile sunt în curs de derulare cu toţi partenerii politici şi consideră că Ciprian Dobre „a intrat în panică” şi de aceea a recurs la această propunere „prea repede”, în condiţiile în care „nu se cuvine să o iei înainte de discuţii şi să faci declaraţii de acest gen”.

E nițel de râs strâmb la chestia aceasta: dacă vă aduceți aminte, v-am povestit cum PSD Cluj trăiește cu speranța unor negocieri la nivel de Capitală dintre PSD și UDMR care să ducă la situația în care PNL Cluj să piardă președinția CJ Cluj. Pentru acest lucru au fost scoase la vânzare: o viitoare ofertă de guvernare pentru UDMR, șefia CJ Maramureș și cea a CJ Mureș, plus șefia CJ Cluj. Bașca, cred eu, nici trocul prin care UDMR și-a păstrat un judecător la Curtea Constituțională a României nu este străin de aceste înțelegeri pe votul celor care s-au ostenit să voteze și non-votul celorlalți.

Că lucrurile nu sunt bătute în cuie vine să ne-o zică încă o dată Csoma Botond, președintele UDMR Cluj, care spune că UDMR Cluj se va întâlni cu liberalii în cursul zilei de vineri pentru a discuta pe marginea unei eventuale colaborări. Uniunea nu a stabilit însă când se va întâlni cu social democrații pentru discuții.

Păi, și marția trecută UDMR Cluj se întâlnea vineria trecută cu PNL Cluj pentru discuții. Ce s-o fi ntâmplat, nu cumva e amenințată poziția “ficusului de la Primărie”, după cum bine o descria chiar un udemerist de frunte pe Anna Horvath, veșnicul vice-primar? Dacă PNL Cluj amenință, pe banii bugetului local, că Anna Horvath nu mai e viceprimar și că se poate pune cruce generoșilor bănuți livrați ONG-urilor și Bisericilor Tradiționale maghiare (alo, DNA Cluj, dormiți în picioare, cum e cu promisiunea de foloase necuvenite pentru sine și pentru alții pe baza favorurilor de la bugetul local)?

Ce va alege UDMR: banii sau voturile?

Că la bani, bugetele celor trei județe aflate în discuție nu se ridică nici măcar la umărul bugetului municipiului Cluj-Napoca (da, da, Cluj-Napoca este un municipiu care are mai mulți bani la teșcherea decât cele trei județe), dar la voturi și posibilități de trimis pe listă în Șparlamentul României pe vechii și viitorii dâmbovizați politicieni ai UDMR, cele trei județe bat la bani municipiul Cluj-Napoca.

Iar un președinte de consiliul județean are la dispoziție toate pârghiile necesare pentru a-i “ruga frumos” pe toți primarii, indiferent de partidul din care fac parte, să-i dea lui și partidului lui măcar diferența aceea de 7 până la 10% pe care aceștia o au (că la ei sunt banii pentru asistență socială) față de propriul partid la consiliile locale. În fond și primarii aceia trebuie să performeze – și de performat pentru comunitate, numai pe bani se face.

Așa că vom asista la eternul troc inter-partinic pe bani și pe voturi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *