In vizor

Ce urmări va avea, pentru angajați, creșterea impozitelor în cazul salariilor part-time

Printre noile surprize fiscale pregătite de Guvern se numără și impozitarea contractelor de muncă part- time. Angajatorii vor avea cheltuieli mai mari, pentru că începând cu luna august vor plăti contribuții la valoarea salariului minim brut pentru contractele cu jumătate de normă. Practic, Guvernul vrea să pedepsească firmele care lucrează cu forță de muncă la negru. Care sunt avantajele pentru salariați și ce spun patronii clujeni despre „bomba” care a căzut peste ei?

Ministerul Finanțelor vrea să crească impozitarea salariilor pentru angajații care lucrează part-time. În consecință, angajatorii vor plăti aceleași contribuții statului ca și pentru contractele full-time. Indiferent câte ore lucrează angajatul, firma va achita contribuțiile pentru el la nivelul salariului minim brut. Există doar cinci categorii de persoane care sunt “scutite” de acest tip de impozitare – pensionari, elevi, studenți, persoane cu handicap și angajații care realizează venituri echivalente cu salariul minim pe economie. 

Ca întodeauna, cei necăjiți au de pierdut

Beneficiul suprem pentru angajații care lucrau până acum doar patru sau șase ore fără să aibă asigurare medicală e faptul că Guvernul le asigură dreptul la pensie și serviciile medicale. Dar aleșii îi pun în aceeași oală pe toți salariații care lucrează part-time, prin urmare această armă anti-evaziune, gândită de Guvern, va împușca și “nevinovați”.

Economiștii sunt de părere că vor fi afectați, în final, tocmai cei pe care statul spune că vrea să îi ajute, dar și angajatorii. Astfel se pavează, cu bune intenții, un drum spre haos economic.

“Logica asta este de a pedepsi pe toată lumea pentru că unii angajează doar cu 2 ore oficial și restul la negru, și atunci ca să fim siguri că nu scapă niciun vinovat, pedepsim și nevinovați. E exact opusul principiilor elementare de Drept. Este o represiune, o armă anti-evaziune, așa este prezentată. Sistemul de pensii de stat este un Caritas și oamenii nu mai vor să plătească la stat, și fac tot posibilul să facă această evaziune. Atunci Guvernul a zis « Hai să îi pedepsim pe evazioniști și ca să fim siguri că îi pedepsim, îi faultăm și pe cei care respectă legea »”. Cine sunt cei care vor fi afectați? Sunt oamenii care fac curățenie câte două ore pe zi, oamenii mai necăjiți, cei care nu au experiență și nu lucrează atât pentru bani, cât pentru experiență. Studenții se descurcă și își fac practica pe bani, lucrând cu jumătate de normă. Rezultatul va fi, din punct de vedere economic, o creștere a costurilor angajării”, explică economistul clujean, Radu Nechita.

Cum văd oamenii de afaceri schimbarea

În climatul muncii din Cluj-Napoca, printre cei care lucrează part-time se găsesc studenții, tinerii absolvenți de liceu, o parte dintre șomeri și angajați cu normă întreagă care își iau un al doilea job, în regim part-time.

Oamenii de afaceri clujeni sunt bulversați de schimbările care au loc de la o lună la alta în ceea ce privește zona fiscală și spun că le va fi greu să facă în așa fel încât să fie bine și pentru patron și pentru angajat.

“Eu cred că impactul e, în primul rând, la nivel de flexibilitatea forței de muncă. Impozitarea celor care muncesc flexibil va descuraja angajatorii și angajații să încerce variante mai flexibile de a fructifica forța de muncă. Eu cred că aceste vești pe zona fiscală care vin aproape lunar, ne spun că nu mai există coerență în Guvern. Era povestea cu impozitarea pe cifra de afaceri, acuma cu part-time-ul. Nu știm la ce să ne mai așteptăm. Ne îngrijorează nu neapărat o măsură sau alta în sine, ci comportamentul și modalitatea de guvernare. Noi, oamenii de afaceri luăm permanent decizii legate de investiții, întrebarea e dacă să investești sau să stai să vezi ce fac ei”, este de părere omul de afaceri clujean Alex Fărcaș.

Impozitarea contractelor part-time va duce inevitabil și la desființarea unor posturi, iar statul se va alege nu doar cu contribuții de la angajatori, ci și cu mai mulți șomeri, astfel că nu se știe încă cine are cel mai mult de câștigat sau de pierdut din această măsură fiscală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *