Din oras

Ce sugestii a primit Primaria pentru modificarea noului regulament pentru caini

Noul regulament privind detinerea si accesul cainilor in municipiul Cluj-Napoca este gata, dupa mai bine de un an, si este supus consultarii publice pana in 21 septembrie. Asadar, timp de zece zile cum prevede legea, clujenii pot trimite sugestii sau pot cere sa se faca dezbatere publica. Pana acum, la patru zile inainte de incheierea termenului, s-au primit trei sesizari, arata reprezentantii Primariei.

“Proprietarii de caini sunt deranjati de conditiile cu transportul in comun – distanta de un metru, cum stii daca mai este si altul in autobuz. Am mai primit o sesizare in care se cere sa se puna cainii la plata la intretinere la bloc si doar cainii de talie mica sa aiba acces in mijloacele de transport”, arata reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

Reamintim ca dupa mai bine de un an de zile de la ultima dezbatere propunerea de regulament a fost supusa consultarii publice, urmand sa fie dezbatut in plenul Consiliului Local, cel mai probabil in octombrie.

Noul act prevede accesul cainilor pe domeniul public si in mijloacele de transport CTP.

“Este permis accesul cu caini pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca cu conditia ca acestia sa fie tinuti in lesa care sa permita controlul cainelui in orice situatie. Cainii periculosi sau agresivi vor fi tinuti in lesa si vor purta in mod obligatoriu botnita. Este intterzis accesul cainilor in spatiile de joaca pentru copii”, se arata in regulament.

Cei care vor sa calatoreasca alaturi de catel in mijloacele de transport in comun o vor putea face, dar trebui sa ii cumpere patrupedului bilet si trebuie sa aleaga autobuze „neaglomerate”.

“Cainii de talie medie si mare vor fi tinuti in lesa si vor purta botnita. Cainii de talie mica vor fi tinuti in lesa, in brate sau in cusca ori geanta de transport. In mijlocul de transport in comun va urca maxim un caine insotit de detinator. Detinatorul achita si composteaza si pentru caine un bilet de calatorie. Cainele trebuie sa fie ingrijit si educat pentru a nu provoca deranj penru restul calatorilor. Persoana insotita de caine va alege cea mai libera zona a mijlocului de transport in comun si va evita orele de varf si mijloacele de transport aglomerate. Se va considera mijloc de transport neaglomerat acela care prin numarul de calatori permite tinerea cainelui la cel putin un metru distanta de ceilalti calatori”, se arata in regulament.

Regulamentul prevede ca numarul cainilor detinuti de catre o persoana nu poate fi limitat, atat timp cat sunt respectate conditiile de igiena, sanatate, protectie si bunastare a acestora, precum si faptul ca toti cainii metisi trebuie sterilizati si este obligatorie inscrierea tuturor cainilor cu stapan in baza de date nationala.

De asemenea, noul regulament arata ca detinatorii de caini nu pot fi taxati suplimentar de catre asociatiile de proprietari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *