In vizor

Ce spune Boc despre hotelul „monstruos” de pe strada Avram Iancu. Construcția a fost autorizată în 2015 și aparține lui Dumitru Ghișe, proprietarul Hotelului Golden Tulip Ana Dome

Proiectul hotelului de pe strada Avram Iancu nr. 19-25 este din nou în atenția opiniei publice. Construcția a fost controversată din start, din cauză că beneficiarul, firma Pritax Invest Cluj-Napoca (deținută de Dumitru Ghișe, Dumitru Rodean – ginerele lui Ghișe și Ioan Sufana), a forțat mâna Primăriei să emită autorizația de construcție. În urmă cu câteva zile, universitari, arhitecți și internauți au criticat imobilul pe care l-au catalogat o monstruozitate. Au apărut chiar meme-uri cu hotelul.

După imagini nenumărate postate pe rețelele de socializare, proiectul hotelului de pe strada Avram Iancu a ajuns în atenția conducerii Primăriei. Deși nu se mai poate face nimic, primarul Emil Boc spune că va aduce totuși în discuție acest proiect în Comisia de Urbanism.

„Mâine în cadrul Comisiei de Urbanism, la începutul acesteia, am să solicit prezentarea unei informații complete”, a precizat primarul Emil Boc.

Mai mult decât să solicite o informare, primarul oricum nu are ce să mai facă. Proiectul are toate autorizațiile, Primăria a fost strânsă cu ușa să emită autorizația, iar procesul intentat de proprietarii Palatului Bethlen (aflat în vecinătatea hotelului) pe care i l-a intentat beneficiarului, Dumitru Ghișe a fost pierdut. Practic, este o cauză pierdută. Orașul va avea încă o construcție de prost gust. Potrivit clujust.ro, investitorul Dumitru Ghișe s-a „blindat” cu trei avocați, iar reprezentanții Primăriei nu s-au prezentat la proces. Procesul a fost pierdut de reclamanți, atât la fond, cât și în recurs. Nici măcar nu s-a analizat autorizația de construire, căci investitorul a câștigat pe chestiuni de procedură. Mai exact, reclamanții nu au efectuat procedura prealabil atacării în instanță a autorizației. Procesul s-a încheiat în 7 martie 2019, când completul de la Curtea de Apel Cluj, format din judecătorii Radu Rareș Dușa, Antoniu Simon, Liviu Ungur.

În decizia Curții de Apel Cluj scrie că „pe rol se află soluționarea cererii de recurs formulată de reclamanții S.L.L, S.S, P.M.S, W.M, C.M și P.M.G împotriva sentinței civile nr. 761 din data de 12 martie 2018 pronunțată în dosarul nr. 5799/117/2017 al Tribunalului Cluj în contradictoriu cu pârâții Primarul Municipiului Cluj-Napoca și Municipiul Cluj-Napoca, R.D. și R.R. (socrii lui Dumitru Ghișe – n.red), privind și pe numita Pritax Invest SRL (firma lui Ghișe n.red) având ca obiect anulare act emis de autorități publice locale Autorizația de construire nr. 1218/05.10.2015”. La ședință nu s-au prezentat primarul Municipiului Cluj-Napoca și Municipiul Cluj-Napoca.

Planul Urbanistic Zonal pentru hotel a fost aprobat în 2010. Încă de atunci au apărut controverse din cauză că la nr. 19 se afla celebra Casa Călăului, iar la nr. 21-23 se afla clădirea familiei Bethlen. În 2015 s-a emis autorizația de construire. Doi ani mai târziu, când începeau pregătirile pentru șantier, cetățenii au arătat peste 30 de copaci seculari au fost tăiați. Arborii făceau parte din prima grădină botanică a orașului. Cu acea ocazie, conducerea Primăriei a arătat că s-a opus ani la rând construirii hotelului. Comisia de Monumente a dat aviz negativ, dar Dumitru Ghișe a mers la București și a primit aprobare de la Comisia Națională.

După episodul din 2017, moștenitorii familiei Bethlen au intentat proces și au cerut anulare autorizației de construire. Cum a fost pierdut procesul am arătat mai sus.

Hotelul a fost proiectat de Arhitect Service București, care a proiectat și Hotelul Golden Tulip Ana Dome Cluj-Napoca și Ramada Sibiu.

Pritax Invest, firma prin care se construiește hotelul de pe Avram Iancu, are profit constant în ultimii patru ani, mai exact 2 milioane euro/an.

Dumitru Ghișe este un personaj controversat. În 2014 el a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, alături de nume grele precum Sorin Blejnar, fost șef al ANAF.

Citește și:

Hotelul Golden Tulip Ana Dome al omului de afaceri sibian Dumitru Ghișe are un profit constant de aproximativ 2 milioane euro în ultimii patru ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *