In vizor

Ce spun clujenii de pe Valea Fânațelor, pe care Boc îi amenință cu demolarea locuințelor

Scris de 458

De ani de zile pe Valea Fânațelor se construiește ilegal, în timp acolo a fost ridicat un adevărat cartier. Cei care și-au făcut case acolo fără autorizație au tot sperat că Primăria le va sări în ajutor și îi va ajuta să intre în legalitate. Iată însă că primarul Emil Boc are o altă părere, respectiv îi amenință că le va demola casele. 

Clujenii cer de ani de zile să fie și ei cooptați în intravilanul orașului, însă Boc susține că nu există un cadru legal, nimeni nu este mai presus de lege și sunt șanse mari să se ajungă la demolarea construcțiilor. De cealaltă parte, cei care și-au ridicat locuințe pe Valea Fânațelor cer Primăriei consideră că timp de 25 de ani au fost bătaia de joc a municipalității. 

„Am inteles de la distinsul domn primar Emil Boc ca nu exista cadru legal pentru oamenii care construiesc ilegal in aceasta zona. Intrebarea mea e urmatoarea. Cine ar trebui sa ne creeze acest cadru legal? Noi nu construim ilegal ca sa fraierim statul roman, construim in acest fel pentru ca nu avem alta posibilitate!! Ne-am saturat sa fim bataia de joc al primariei Cluj-Napoca. Situatia in aceasta zona devine alarmanta. Am inteles, alegerile au trecut, ne-ati dat un strat de asfalt macinat inainte de alegeri sa ne tineti gura inchisa. Pe langa ca ne tineti cu terenurle blocate sa nu putem construi, ne puneti sa umblam pe un drum cu mai multe cratere decat pe luna! Nici pe drum nu exista cadru legal sa intervina primaria?? Incurajez oamenii sa protesteze pentru aceasta situatie cat mai des, o sa pun sesizari zilnice daca e nevoie, o sa escalez aceste probleme mai departe cat timp e nevoie. Suntem bataia de joc a autoritatilor. De 25 de ani acelasi raspuns…suntem in zona de terenuri extravilane, dar nu intereseaza pe nimeni sa rezolve aceasta problema. Sa ma apuc sa-mi fac singur PUZ acasa? Sa ma duc la primaria Oradei sa ma ajute? CE ASTEPTATI?”, potrivit unui locuitor de pe Valea Fânațelor.

Un alt clujean, dintre cei care au decis să nu construiască ilegal, solicită Primăriei să remedieze această situație și să le dea și lor posibilitatea să își ridice case în mod legal. 

„Detin un teren EXTRAVILAN in aceasta zona, as dori sa construiesc o casa, am inteles ca in acest moment nu se poate…construiesc doar cei care au tupeu sa construiasca pe extravilan, daca vrei sa respecti legea, ramai cu buza unflata. Intrebarea mea e: Cat timp trebuie sa astept pentru a imi construi o casa cu toate actele in regula? 10, 15, 30 de ani? Aceasta zona e uitata de primarie intrutotul. Exista vreo sansa sa primim si noi interes din partea primariei pentru a putea construi o casa cu toate actele in regula si cu o autorizatie de constructie obtinuta in urmatorii 15 ani? Sau ne apucam cu toții de construit pe extravilan ca in vestul salbatic pentru ca primaria nu ne ofera nici un fel de ajutor in acest sens?”, potrivit unui alt clujean.

Pentru cele peste 250 de locuințe ridicate deja pe Valea Fânațelor, dar și pentru cei care și-ar dori să construiască legal, primarul nu are o soluție într-un viitor apropiat. El spune că la realizarea noului PUG se poate discuta despre extinderea intravilanului, dar asta doar peste câțiva ani și nici atunci nu e sigur că se va întâmpla. Boc susține că el nu poate încălca legea, că există procese și că toți cei care au construit ilegal și-au asumat riscul de a le fi demolate construcțiile.

”Ai construit fără autorizație, la capăt de linie te așteaptă demolarea și o viață de mizerie între timp. Fără utilități, fără canalizare, fără lumină, fără număr poștal, fără contract de salubrizare, fără, transport public. Repet. Intravilanul Clujului a fost stabilit raportat la capacitatea de finanțare a infrastructurii din intravilan. Când va fi realizată, atunci ne vom extinde. Cine a construit își asumă riscul demolării. Procesele merg mai departe. Când va veni noul PUG vom vedea dacă ce e acolo are șansă să intre în intravilan, dar nu astăzi. În viitor, nu se știe ce legi vor apărea”, a explicat Emil Boc.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 13 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 19 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE