De ani de zile pe Valea Fânațelor se construiește ilegal, în timp acolo a fost ridicat un adevărat cartier. Cei care și-au făcut case acolo fără autorizație au tot sperat că Primăria le va sări în ajutor și îi va ajuta să intre în legalitate. Iată însă că primarul Emil Boc are o altă părere, respectiv îi amenință că le va demola casele.
Clujenii cer de ani de zile să fie și ei cooptați în intravilanul orașului, însă Boc susține că nu există un cadru legal, nimeni nu este mai presus de lege și sunt șanse mari să se ajungă la demolarea construcțiilor. De cealaltă parte, cei care și-au ridicat locuințe pe Valea Fânațelor cer Primăriei consideră că timp de 25 de ani au fost bătaia de joc a municipalității.
„Am inteles de la distinsul domn primar Emil Boc ca nu exista cadru legal pentru oamenii care construiesc ilegal in aceasta zona. Intrebarea mea e urmatoarea. Cine ar trebui sa ne creeze acest cadru legal? Noi nu construim ilegal ca sa fraierim statul roman, construim in acest fel pentru ca nu avem alta posibilitate!! Ne-am saturat sa fim bataia de joc al primariei Cluj-Napoca. Situatia in aceasta zona devine alarmanta. Am inteles, alegerile au trecut, ne-ati dat un strat de asfalt macinat inainte de alegeri sa ne tineti gura inchisa. Pe langa ca ne tineti cu terenurle blocate sa nu putem construi, ne puneti sa umblam pe un drum cu mai multe cratere decat pe luna! Nici pe drum nu exista cadru legal sa intervina primaria?? Incurajez oamenii sa protesteze pentru aceasta situatie cat mai des, o sa pun sesizari zilnice daca e nevoie, o sa escalez aceste probleme mai departe cat timp e nevoie. Suntem bataia de joc a autoritatilor. De 25 de ani acelasi raspuns…suntem in zona de terenuri extravilane, dar nu intereseaza pe nimeni sa rezolve aceasta problema. Sa ma apuc sa-mi fac singur PUZ acasa? Sa ma duc la primaria Oradei sa ma ajute? CE ASTEPTATI?”, potrivit unui locuitor de pe Valea Fânațelor.
Un alt clujean, dintre cei care au decis să nu construiască ilegal, solicită Primăriei să remedieze această situație și să le dea și lor posibilitatea să își ridice case în mod legal.
„Detin un teren EXTRAVILAN in aceasta zona, as dori sa construiesc o casa, am inteles ca in acest moment nu se poate…construiesc doar cei care au tupeu sa construiasca pe extravilan, daca vrei sa respecti legea, ramai cu buza unflata. Intrebarea mea e: Cat timp trebuie sa astept pentru a imi construi o casa cu toate actele in regula? 10, 15, 30 de ani? Aceasta zona e uitata de primarie intrutotul. Exista vreo sansa sa primim si noi interes din partea primariei pentru a putea construi o casa cu toate actele in regula si cu o autorizatie de constructie obtinuta in urmatorii 15 ani? Sau ne apucam cu toții de construit pe extravilan ca in vestul salbatic pentru ca primaria nu ne ofera nici un fel de ajutor in acest sens?”, potrivit unui alt clujean.
Pentru cele peste 250 de locuințe ridicate deja pe Valea Fânațelor, dar și pentru cei care și-ar dori să construiască legal, primarul nu are o soluție într-un viitor apropiat. El spune că la realizarea noului PUG se poate discuta despre extinderea intravilanului, dar asta doar peste câțiva ani și nici atunci nu e sigur că se va întâmpla. Boc susține că el nu poate încălca legea, că există procese și că toți cei care au construit ilegal și-au asumat riscul de a le fi demolate construcțiile.
”Ai construit fără autorizație, la capăt de linie te așteaptă demolarea și o viață de mizerie între timp. Fără utilități, fără canalizare, fără lumină, fără număr poștal, fără contract de salubrizare, fără, transport public. Repet. Intravilanul Clujului a fost stabilit raportat la capacitatea de finanțare a infrastructurii din intravilan. Când va fi realizată, atunci ne vom extinde. Cine a construit își asumă riscul demolării. Procesele merg mai departe. Când va veni noul PUG vom vedea dacă ce e acolo are șansă să intre în intravilan, dar nu astăzi. În viitor, nu se știe ce legi vor apărea”, a explicat Emil Boc.