In vizor

Ce slujbe vor putea urmări online credincioșii din Cluj și în ce condiții îi va putea vizita preotul acasă?

Sfântul Sinod, organismul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a aprobat duminică un set de 20 de măsuri pe care preoții sunt obligați să le respecte pentru a preveni răspândirea coronavirsului, potrivit unui comunicat de presă. Printre măsuri se numără oficierea slujbelor fără credincioși, suspendarea slujbei Sfântului Maslu de obşte, obligativitatea ca preoții care merg să îi spovedească sau să îi  împărtășească pe credincioșii bolnavi să poarte mănuși și mască de protecție.

„La toate parohiile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoţi, diaconi, cântăreţi, paraclisier), fără participarea publicului (credincioşilor mireni). Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.

În mănăstiri, slujbele vor fi oficiate în biserică de către slujitorii bisericeşti, în prezenţa membrilor comunităţii monahale, fără participarea publicului. Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională”, se precizează în setul de măsuri adoptate privind slujbele și activitățile sociale bisericeşti.

Din ce lăcașuri de cult din județul Cluj se vor difuza online procesiunile religioase?

Preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, a precizat pentru Ziar de Cluj că preoților li s-a recomandat să preia transmisiunile online ale slujbelor care se vor realiza la Catedrala Mitropolitană. Nu se vor difuza, așadar, slujbele de la bisericile și mănăstirile din județ, credincioșii putând urmări doar procesiunile religioase de la Catedrală:

„Noi recomandăm preoților să țină cât mai aproape legătura cu credincioșii lor, dar în ceea ce privește transmisiunile online, îi rugăm, de asemenea, să preia transmisiunile care se fac la Catedrala noastră Mitropolitană și cele de la TV Trinitas, pentru că sunt cele mai autorizate și există și toate facilitățile tehnice și cred că credincioșii pot urmări în cele mai bune condiții.

Transmisiunile de la Catedrală sunt pe site-ul Radio Renașterea, inclusiv pe pagina de Facebook pot fi urmărite slujbele în direct. Ele oricum sunt transmise pe radio și dimineața și seara. Le recomandăm preoților noștri să preia de acolo, dacă vor pentru comunitățile lor, pentru paginile lor parohiale, sa preia de acolo transmisia în direct și să le-o pună la dispoziție credincioșilor lor.

Suntem în Postul Mare acum și slujbele trebuie să își urmeze cursul firesc. Dar le vor face numai preotul, cântărețul și, eventual, îngrijitorul bisericii.

Este greu să ne facem o prognoză până la Paște, mai sunt 4 săptămâni și nu știm cum va evolua situația, oricum suntem pregătiți și vom face tot în aceleași condiții ca până acum, în sensul că slujba probabil în biserică și, pe cât posibil, ea se transmite prin radio sau online.”

În ce condiții vor merge preoții acasă la enoriași?

„În această perioadă, credincioşii vor menţine prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special cu duhovnicul. La solicitarea credincioşilor, preotul se poate deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască şi mănuși sanitare.

Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi la domiciliu se vor face de către preot, după următoarea procedură: preotul îşi va întocmi Declaraţia personală de deplasare după modelul aprobat de autorităţile de stat, bifând ca motiv deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate”, se precizează în setul de măsuri adoptate privind slujbele și activitățile sociale bisericeşti.

„S-a lăsat totuși posibilitatea ca, în măsura în care acest lucru este cerut și este posibil de asumat în condițiile acestea, preoții să poată merge să îi spovedească pe oameni la domiciliu, în special pe cei bătrâni și pe cei bolnavi. În rest, spovedanii și alte slujbe pentru credincioși nu se vor putea face în perioada aceasta.

Nici nouă nu ne este foarte ușor (să ne procurăm mască, mănuși sanitare – n.r.), pentru că nici noi nu avem la dispoziție, dar fiecare protopopiat, preoții au această organizare în protopopiat, va încerca să le pună la dispoziție și să îi ajute”, a precizat preotul Bogdan Ivanov, care le transmite credincioșilor un mesaj și prin intermediul Ziar de Cluj:

„În primul rând, credincioșii să nu uite că suntem în Postul Mare și trebuie să ne folosim de această perioadă binecuvântată a anului și să pășim cu încredere în Dumnezeu peste această încercare și, pe cât posibil, să nu ne vătămăm nici trupește, nici sufletește, în aceste zile!”

Citiți și: De azi, credincioșii nu mai au voie la slujbă, anumite slujbe sunt interzise, preoții pot merge la credincioșii bolnavi doar cu mască și mănuși

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *