Din oras

Ce si-a propus si ce a facut ATOP in 2015

Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) este acel “organism cu rol consultativ” care primeste anual sute de mii de lei din bugetul judetean, mai da cate o masina sau motocicleta politiei clujene, face cate un raport de activitate anual si cate o strategie si trimite mai departe petitiile pe care le primeste, iar, mai nou, apare pe lista neagra a Curtii de Conturi cu plati nelegale. Prin natura activitatii sale poate face maxim sugestii si recomandari catre politie si alte institutii din domeniul sigurantei publice, pentru cresterea gradului de securitate. Membrii ei se intalnesc o data pe luna la sedinta, iar pentru asta primesc in jur de 500 de lei.

La fiecare patru ani, dupa alegerile locale, se voteaza si componenta ATOP. Inca pentru cateva luni, Autoritatea este condusa de consilierul judetean Ioan Petran. Cu toate ca este obligata sa publice annual un raport de activitate, ultimul disponibil pe site este din 2013. De asemenea, in decembrie Autoritatea are obligatia de a face o strategie pentru anul ce urmeaza. Nici aceasta nu s-a publicat. Petran are si o explicatie:

“Raportul exista, doar ca au fost probleme cu site-ul Consiliului Judetean si de aceea nu apare, iar strategia este gata, dar prima data trebuie votata in CJ, saptamana viitoare”, a aratat seful ATOP.

Pentru anul trecut in strategie s-au propus planuri marete: “finalizarea urmatoarelor proiecte: dotarea structurilor de ordine publica si rutier cu autospeciale si motociclete de interventie, dotarea tuturor posturilor de politie comunala cu aparate multifunctionale (imprimanta/copiator/scaner); preluarea in administrare a unui imobil situat pe str. Pitesti si realizarea investitiei pentru amenajarea Centrului de Retinere si Arestare Preventiva al I.P.J. Cluj; reabilitare sedii posturi de politie comunala; realizarea unui sondaj de opinie privind perceptia gradului de siguranta publica in judetul Cluj, precum si pentru identificarea asteptarilor cetatenilor privind realizarea serviciului politienesc; dotarea Serviciului Criminalistic cu aparatura necesara pentru cresterea capabilitatilor tehnice de examinare criminalistica a probelor”.

Si nu s-au prea realizat.

„Stiu, doar ca in momentul in care a venit Curtea de Conturi s-au pus sub semnul intrebarii toate achizitiile. Din punctul meu de vedere nu este vorba de plati ilegale, era o chestiune de strategie de a ajuta politia. Masinile nu se donau, era contract de comodat sau dare in folosinta, proprietar ramanea tot Consiliul Judetean. E o practica de ani de zile, ATOP s-a infiintat in 2004, si brusc acum a devenit nelegal”, a punctat Petran.

Auditorii Curtii de Conturi au constatat ca s-a procedat nelegal in 2014 la cumpararea unei motociclete cu 129.000 de lei, care apoi a ajuns de la ATOP in dotarea Politiei.

“In mod nelegal s-a intocmit referatul pentru promovarea Hotararii de consiliu local prin care s-a propus, respectiv s-a aprobat achizitionarea unor dotari care nu au legatura cu scopul si obiectul de activitate al UATJ Cluj. Mentionam faptul ca ATOP, pentru care au fost efectuate achizitiile, este un organism consultativ fara competente in problemele operative a politiei”, remarca auditorii.

Raportul a fost contestat de Consiliul Judetean Cluj.

Din ATOP fac parte subprefectul Gyorke Zoltan, chestorul IPJ Cluj, Tudor Grindean, Gelu Rosu, reprezentant al Corpului National al Politistilor, consilierii judeteni Dan Canta, Ivan Ilarie, Ioan Petran, Marius Minzat, Alexandru Coroian si Lorinczi Zoltan, precum si Rares Rusu, Dorin Lojigan, Nicolae Traica si sefii Jandarmeriei, ISU si Politiei Locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *