PORTRET

Angela Zangar, trainer în arta tatuajului cosmetic, o profesionistă care a introdus la Cluj mai multe tehnici inovatoare de înfrumusețare

Angela Zangar este o artistă a tatuajului cosmetic, prima care a introdus în Cluj această tehnică inovatoare de înfrumusețare a fizionomiei umane, și singura care practică micropigmentarea estetică, un procedeu prin care se acoperă, în cel mai natural mod posibil, cicatricile nevascularizate. Angela e și trainer în arta tatuajului cosmetic, ea a organizat primele cursuri de tatuaj paramedical din Cluj, și, instruită în afara țării, a adus aici în premieră anumite tehnici inedite, precum extensiile de gene 2D și 3D. După ce a lucrat timp de 5 ani în Roma, Angela Zangar s-a întors la Cluj, unde și-a exersat talentul la Foarfeca de Aur, salonul celebrei Mia Poruțiu, iar acum le face mai frumoase pe clientele sale la Scarlet Beauty Center, un loc unde profesionalismul își dă armonios mâna cu buna dispoziție și cu cele mai inovatoare tehnici din domeniu.

O întâmplare nefericită a dus la o carieră fericită

Angela s-a născut în Cluj, unde a absolvit Colegiul Tehnic Ana Aslan. Își dorea să ajungă medic, dar viața a condus-o pe alte căi, spre un domeniu adiacent celui medical, pentru că ea tratează imperfecțiuni estetice, acoperă cicatrici și înfrumusețează expresia feței, cu consecințe directe asupra psihicului clientelor sale, care câștigă astfel mai multă încredere în sine și poftă de viață.

Angela a descoperit tatuajele cosmetice în urmă cu 10 ani, la Oradea, când a apelat la un microblading și a fost nemulțumită de rezultat:

„Am avut niște sprâncene ridicate în tâmplă, așa se lucra atunci, toată lumea își dorea sprâncene foarte ridicate, și toți ieșeam mirați de la tatuaj, pentru că rezultatul nu era un aspect natural. Eu mi-aș fi dorit un look natural și atunci m-am supărat foarte tare și am început să mă documentez, să învăț ce înseamnă tatuajul. Pe vremea aceea locuiam la Roma și am început să mă interesez cum se procedează în străinătate, unde am descoperit că se lucra foarte natural, pentru a se păstra un aspect cât mai apropiat de ceea ce ți-a dăruit mama natură.”

Primele cursuri, Angela Zangar le-a făcut totuși în România, unde venea frecvent în vacanță, pentru că ea nu a părăsit de fapt niciodată țara, de care se simte legată sufletește. A început cursurile la Oradea, care era, pe vremea aceea, cel mai avansat oraș, din punctul de vedere al industriei frumuseții, după care a urmat un alt curs de perfecționare la Budapesta și, pentru că a fost întotdeauna o perfecționistă și nu era încă pe deplin mulțumită de cunoștințele și de rezultatele sale, a mai făcut ulterior și alte specializări, la Milano și la Roma:

„Când am ajuns să fac primele cursuri în Italia am realizat că în România cursurile nu au deloc o parte teoretică. Ele durează două sau trei zile, în care nu înveți nici măcar igiena, sterilizarea echipamentelor, protecția clientelor. Eu deja lucram de un an și jumătate când m-am înscris la primul curs în străinătate și, evident, m-am înscris la un curs de avansați. A trebuit să trec o probă practică și una teoretică, iar pe cea teoretică am picat-o, pentru că în România nu învățasem așa ceva. În consecință, am fost trimisă la cursul de bază, cu toate că aveam o bună experiență practică. Dar, nu cunoșteam toate metodele de sterilizare, metodele de protecție, cazurile în care poți, sau nu, să faci un tatuaj cosmetic, riscurile. Am învățat toate acestea, iar acum pun un foarte mare preț pe tot ceea ce înseamnă protecția mea și a pacientei.”

În Italia, Angela a descoperit și micropigmentarea paramedicală, tehnică pe care a aprofundat-o pentru că s-a simțit fascinată de acest domeniu, încă de la început. Pentru tatuajul cosmetic și micropigmentarea paramedicală se folosesc aceleași materiale, însă tehnica de lucru este diferită, micropigmentarea fiind un procedeu inovator de acoperire a cicatricilor nevascularizate, care până acum se ascundeau prin tatuaje „cu flori, rămurele, fluturași”. Micropigmentarea redă aspectul natural al pielii, această tehnică putând fi folosită chiar și pentru estomparea cicatricilor rămase în urma unor procedee chirurgicale, cum sunt operațiile de mărire a sânilor.

Angela Zangar le oferă clientelor sale tehnici aduse în premieră la Cluj

După foarte multe cursuri și pregătiri, Angela și-a cumpărat aparatura necesară și a început să-și exerseze deprinderile, mai întâi pe prietenele sale, care i-au fost primele modele. A lucrat la Roma aproape 5 ani, după care s-a întors în țară, unde a avut șansa de a colabora cu Mia Poruțiu, în cadrul salonului Foarfeca de Aur. În prezent, Angela Zangar își oferă serviciile clientelor salonului Scarlet Beauty Center, unde își dorește să rămână, pentru a evolua profesional, într-o colaborare excelentă cu „șefa” sa, Alina Clapa.

Angela face parte din Asociația Italiană a Dermopigmentiștilor, o asociație care cuprinde doar cei mai buni profesioniști din domeniu, care se consultă și își împărtășesc reciproc ultimele informații din domeniu. Angela a fost prima care a organizat cursuri de tatuaj paramedical la Cluj, pentru a le transmite doritoarelor experiența sa, și tot ea a fost printre primele care au introdus la Cluj tehnica extensiilor de gene 2D și 3D:

„Este o tehnică pe care am învățat-o în afara țării. Extensiile 2D și 3D au un efect extrem de natural («dar, în același timp, și o privire dramatică, de Hollywood», după cum o completează, glumind, șefa sa), iar clienta are foarte multă libertate, e așezată confortabil, nu stă întinsă pe pat, folosim exclusiv penseta, gene și adeziv, nu pișcă, nu doare, clienta nu vine cu teamă, nu o ustură ochii, nu i se irită.”

O foarte bună profesionistă, cu toate că a revenit definitiv în România, Angela continuă să aibă cliente și în Italia, unde merge câte 10 zile, o dată la 4 luni, pentru a-și onora programările și pentru a continua să se perfecționeze. Învățată cu tendințele cosmetice din afara țării, care presupun un look cât mai natural, ea încearcă să își obișnuiască și clientele din Cluj cu acest stil de tatuaj, prin care frumusețea nativă este potențată, și nu mascată, prin linii artificiale, vizibil lipsite de naturalețe:

„Deși în România femeile sunt obișnuite cu buze roșii, vișinii, cu linii nu foarte naturale ale tatuajului, eu încerc să le propun un look cât mai natural, așa cum se lucrează în străinătate. Și în România, în ultima vreme, femeile au început să iubească naturalul și să realizeze că acesta este de fapt cel mai frumos.”

Tot în sfera naturaleței este inclusă și micropigmentarea paramedicală, pe care Angela Zangar o practică și în cazul unor paciente refuzate de alți profesioniști din domeniu, reușind să acopere cicatrici pronunțate, care îi pot lua până la 5 ore de muncă. Ea reconstruiește sprâncene și în cazul persoanelor care suferă de alopecia totalis (care nu au deloc sprâncene), cărora le oferă tatuaje gratuite, prin care le redă expresia firească a feței.

Un om frumos sufletește

Satisfacția profesională a Angelei Zangar e dată de fericirea, de zâmbetul fiecărei cliente mulțumite, care înseamnă și bucuria și fericirea ei. Pasionată de ceea ce face, tânăra simte că ocupația ei este ceva ce vine din interior, ea are o chemare aparte spre acest domeniu, și astfel, multele ore de cursuri, de practică și de muncă nu le simte drept greutăți, ci le consideră împliniri profesionale. Ea își respectă atât munca, cât și clientele, pe care încearcă să le consilieze, pe care uneori chiar le refuză, atunci când acestea îi solicită lucrări vădit inestetice:

„Sunt foarte directă, nu mă prefac niciodată și, dacă nu îmi place ceva, de obicei spun. Dacă am o clientă și nu sunt de acord cu forma sprâncenelor pe care o dorește, o refuz. Acesta e iarăși un lucru pe care l-am învățat în afara țării, faptul că lucrarea ta te descrie pe tine – practic, clienta se prezintă în lume cu forma dată de mine pe față și, din acest motiv, ceea ce, din punct de vedere estetic, e dezastruos, refuz.”

Angela Zangar e o artistă care retușează pe pânza fizionomiei umane și astfel simte o extraordinară responsabilitate față de clientele care îi încredințează cea mai vizibilă parte a frumuseții feminine, fața.

„E un om frumos sufletește, frumos, atât interior, cât și exterior, un om profesionist până în vârful degetelor, eu nu o văd să aibă vreun defect!”, îi completează caracterizarea Alina Clapa, proprietara salonului unde Angela transformă fericit expresia fiecărei cliente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *