In vizor

Ce se întâmplă cu gunoiul aruncat de cei izolați sau carantinați la domiciliu? De abia la a doua tură de stare de urgență, Guvernul „ia în calcul” introducerea unor reguli

Persoanele aflate în autoizolare sau carantinate la domiciliu produc deșeuri menajere pe care firmele de salubritate trebuie să le ridice în continuare. În contextul pandemiei de coronavirus și a situației mai delicate a Clujului, care are o comunitate numeroasă de locuitori în apropierea rampelor de gunoi (oameni care trăiesc în condiții insalubre la Pata Rât, fără apă și grupuri sanitare în fiecare baracă), se punea problema, încă de la începutul stării de urgență, ce măsuri iau autoritățile pentru ca gunoaiele pe care le produc cei izolați/carantinați să nu devină focare suplimentare de infecție.

Cum se ridică gunoiul de la persoanele autoizolate sau carantinate la domiciliu și ce se face cu el, care este procedura, de la ridicare, până la depozitarea sau eliminarea acestuia, cine îl ridică, în ce condiții, dacă deșeurile sunt ridicate cu o mașină specială, cum se depozitează și unde sau cum se elimină i-am întrebat în 18 martie pe reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, pe cei de la RADP, am sunat la cele două firme de salubritate care operează în Cluj, Rosal și Brantner, dar și la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ce am aflat? Practic, nimic.

Citind printre rânduri răspunsurile pe care le-am primit, am înțeles că gunoaiele se ridicau și se depozitau, în continuare, ca dintotdeauna.

Gunoiul menajer era ridicat, transportat și depozitat fără nicio modificare față de procedurile de dinainte de izbucnirea pandemiei sau de declanșarea stării de urgență.

Mai multe detalii, aici: Ce se întâmplă cu gunoiul aruncat de cei izolați sau carantinați la domiciliu? Responsabilii spun sau că se ridică normal, ori nu știu ce să răspundă

După o lună, Guvernul „ia în calcul” introducerea unor reguli

A trecut o lună de la demersurile noastre jurnalistice, iar Guvernul Orban de abia acum ia în calcul introducerea unor reguli stricte pentru depozitarea și aruncarea gunoiului menajer de către persoanele aflate în izolare la domiciliu.

Ce s-a întâmplat până acum, timp de o lună, cu gunoiul izolaților și carantinaților? Din moment ce nu au existat și nu există încă reguli care să îi diferențieze manipularea, probabil că a fost tratat la fel ca celelalte deșeuri.

Conform stiripesurse.ro, Guvernul „ia în calcul” introducerea unor reguli, deci acestea nu sunt elaborate și impuse încă, sunt doar avute în vedere, adică guvernanții încă se gândesc. Până la expirarea stării de urgență sau până la terminarea pandemiei, au timp.

„Doar românii izolați la domiciliu ar putea fi obligați să respecte o anumită procedură când aruncă gunoiul la coșul din casă.

Una dintre măsuri ar putea să fie, de exemplu, obligativitatea ca persoanele aflate în izolare la domiciliu să folosească mai mulți saci de gunoi sau mai multe pungi pentru a evita pericolul ruperii sacului”, au declarat surse guvernamentale pentru stiripesurse.ro.

Măsurile ar putea fi introduse fie prin ordonanță de urgență, fie prin ordonanță militară. Nu s-a luat încă o decizie, subiectul fiind încă în analiză, conform aceluiași site.

Cum la noi deciziile și măsurile se iau pompieristic, numai după ce arde, Guvernul va reacționa, probabil, doar când nu va mai avea de ales.

Și ONG-urile de mediu s-au trezit de abia acum, după o lună, că „arde”

Organizaţiile non-guvernamentale din domeniul mediului solicită autorităţilor oprirea incinerării deşeurilor medicale şi non-medicale în zonele locuite şi în apropierea acestora, precum şi stoparea importurilor de deşeuri pe toată perioada stării de urgenţă pandemice COVID-19, scrie Agerpres.

„Dorim implementarea urgentă a acestor cerinţe, în contextul apariţiei mai multor studii care dovedesc că un aer poluat creşte incidenţa cazurilor şi complicaţiilor virusului COVID-19. Efectele unui aer poluat sunt devastatoare în acest context, mai ales pentru aglomerările urbane şi vedem în toată lumea mai multe cazuri şi mai multe decese în aceste zone”, se arată într-o scrisoare deschisă, publicată miercuri, şi semnată de 38 de ONG-uri, printre care Comunitatea Declic şi Societatea Română de Pneumologie, 65 de activişti de mediu şi experţi.

Conform Agerpres, „studii recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Harvard University arată că o creştere de doar 1 microgram/mc de PM2,5 este asociată cu o rată de mortalitate de 15% a celor infectaţi cu SARS-COV2.

Estimările Agenţiei Europene de Mediu şi Societăţii Române de Pneumologie evidenţiază că, în România, peste un milion de persoane suferă de afecţiuni ale sistemului respirator, în timp ce anual 23.000 de persoane mor prematur din cauze asociate aerului poluat”.

Guvernul și organizațiile non-guvernamentale de mediu s-au trezit, de abia la a doua tură de stare de urgență, că avem o problemă cu deșeurile și cu poluarea pe care o produc. O problemă pe care o avem de mult timp, care însă, acum, se complică, în contextul pandemiei și a ineficienței, deopotrivă a Guvernului Orban și a ONG-urilor de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *