Justitie

EXCLUSIV Primarul din Apahida a avut dreptate. Prim-procurorul de la Gherla își recunoaște greșeala: „Am încurcat locația”

Ca urmare a dezvăluirilor făcute de edilul din Apahinda, Grigore Fati, conform cărora în comuna acestuia nu a existat nicio adunare religioasă în urmă căreia apahidenii ar fi luat coronavirus, Ziar de Cluj a încercat să afle cum a ajuns această informație în spațiu public. Astfel, prim-procurorul de la Gherla, Alexandru Oancea, recunoaște că a greșit locația menționtă în comunicatul de presă. 

 

Cum a luat amploare știrea?

Ieri dimineață a apărut în spațiul public o informație cu privire la 16 persoane din Apahida s-au adunat în comună pentru oficierea unor acte liturgice. 

Informația a fost CONFIRMATĂ, prin comunicat oficial, de către cei de la Parchetul Judecătoriei Gherla, inclusă în materialul: Dosar penal: 16 persoane din Apahida au participat la o slujbă religioasă. Unul dintre participanți și-a îmbolnăvit familia cu COVID-19.

„În data de 14.04.2020, a fost înregistrat dosarul penal cu nr. 440/P/2020, în care se desfăşoară urmărirea penală in rem cu privire la săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. (2) C.pen. În fapt, s-a reţinut că şaisprezece persoane de pe raza comunei Apahida nu au respectat măsurile de distanţare socială impuse de autorităţile publice pentru prevenirea răspândirii şi combatarea bolii infectocontagioase COVID-19, întâlnindu- se pentru oficierea unor acte liturgice, în data de 05.04.2020.În urma manifestării unor simptome specifice bolii, patru membri de familie ai unuia dintre participanţi au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19, în data de 12.04.2020, fiind internaţi în prezent pentru acordarea îngrijirilor medicale la spitale din municipiul Cluj-Napoca. Faţă de toate persoanele care au participat la oficierea actelor liturgice s-a luat măsura izolării la domiciliu în data de 10.04.2020”, se arată în comunicat. 

Edilul susține că s-a creat panică în comună și au început să îl sune cetățenii pentru a afla ce s-a întâmplat de fapt. 

”Știrea este 90% falsă. În comuna Apahida se respectă decretul privind starea de urgență cât și ordonanțele militare. Nu au avut loc slujbe religioase în comuna Apahida. Nu există 4 infectați, sunt trei, dar nu sunt din comuna Apahida. Ieri am fost pus în situația să răspund la telefon nu doar la ziariști cât și la cetățeni. Atât timp cât există un comitet județean și local pentru situații de urgență știrile de acest gen ar trebui, dacă nu preluate de acolo, verificate. Nu au fost asemenea activități în comuna Apahida. Nu știu cine a tras concluzia, de unde s-a tras concluzia că sunt 4 infectați în Apahida, nu știu. Aceasta este realitatea, nu ascund nimic. Este ca și cum cineva ar întreba despre o problemă din primărie pe portar. În această situație vreau să vă spun că există un comitet pentru Situații de Urgență, primarul este președinte și cred că atunci când s-a dat o asemenea știre, prima sursă care trebuia accesată era comitetul pentru Situații de Urgență”, a declarat primarul Fati.

La solicitarea Ziar de Cluj, prim-procurorul Alexandru Mocean ne-a contact personal și și-a asumat greșeala din comunicat. 

Întâlnirea pentru oficierea actelor liturgice a avut loc în Mociu, nu în Apahida.

„Dintr-o regretabilă eroare s-a menționat locația Apahida. În realitate este vorba despre o locație din Mociu”, a explicat prim-procurorul de la Gherla, Alexandru Oancea. 

Procurorul Oancea a fost numit, prin decretul președintelui, în 2017, pe funcția de procuror la Parchetul Gherla, iar din 2019, prin delegarea CSM, a devenit prim-procuror în instituția respectivă. Colegii săi susțin că eroarea din comunicat se datorează și faptului că în ultimele săptămâni a muncit, inclusiv peste program, pentru a asigura continuitatea activității Parchetului Gherla. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *