Analiza

Ce salarii babane încasează bugetarii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj. Dacă Florin Cîțu taie sporurile, veniturile scad considerabil

Bugetul pe anul 2021 vine cu câteva modificări importante, precum eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, a sporurilor din prefecturi (deși se vorbește și despre alte instituţii de stat), eliminarea gratuității la transportul feroviar pentru studenți etc. Premierul Florin Cîțu a precizat că este vorba despre o corelare a cheltuielilor bugetare cu cele trecute în proiectul de buget de stat care va fi pus în dezbatere publică, pentru a se asigura că ţinta de deficit bugetar pentru acest an va fi cea propusă, în jurul a 7% din Produsul Intern Brut (PIB).

Dacă aceste propuneri vor fi adoptate la votul bugetului pe 2021, atunci bugetarii vor primi o lovitură dură, mai ales că nu este clar dacă eliminarea sporurilor îi vizează într-adevăr doar pe angajații prefecturilor sau și pe ceilalți bugetari.

Ziar de Cluj vă prezintă în perioada următoare salariile, sporurile și indemnizaţiile pe care le încasează bugetarii din Cluj. Sunt salarii de încadrare mari la care se adaugă sporuri, vouchere și indemnizaţie de hrană. Astăzi vă aducem în atenție salariile angajaților de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

ITM Cluj are 72 de angajați, iar salariile de bază pornesc de la 3400 lei pentru un muncitor necalificat și ajung la maxim 9994 lei pentru inspector șef gradul II. Bineînțeles că salariilor de bază li se adaugă diverse sporuri, vouchere de vacanță și indemnizație de hrană.

Cel mai mare salariu îl încasează inspectorul șef, care este încadrat cu un salariu de bază de 9994 lei, la care se adaugă 1499 lei spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, de unde rezultă că să ajunge la un salariu de încadrare de bază de 11.493 lei. Se mai adaugă și voucherele de vacanță în valoare de 1450 lei plus indemnizația de hrană în valoare de 349 lei.

În cadrul ITM Cluj sunt doi inspectori șefi adjuncți gradul II care sunt încadrați cu un salariu de bază de 9631 lei la care se adaugă sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă în valoare de 1445 lei, de unde rezultă un salariu de bază total de încadrare în valoare de 11.076 lei. Și în acest caz se aplică voucherele de vacanță în valoare de 1450 lei plus indemnizația de hrană în valoare de 349 lei.

Consilierii juridici și cei 49 de inspectori au salarii de bază care variază între 5200 lei și 7000 lei. Mare parte din inspectori au aproximativ 7000 lei salariu de bază de încadrare. În cazul acestora, sporul pentru condiții vătămătoare sau periculoase de muncă este de aproximativ 1000 lei. Bineînțeles că și inspectorii primesc vouchere de vacanță și indemnizație de hrană.

Cele mai mici salarii le au cei trei șoferi, muncitorul necalificat și secretara. Vorbim în acest caz despre salarii de bază de încadrare între 3411 lei și 3936 lei, la care se adaugă sporuri care variază între 349 lei și 462 lei. Și această categorie de angajați primește vouchere de vacanță și indemnizație de hrană.

În anul 2020, cuantumul salariilor pentru angajații ITM Cluj a fost de 5.657.400 lei, cel al sporurilor a fost de 645.500 lei, iar suma de 253.470 lei a reprezentat indemnizația de hrană.

Referitor la sporurile salariale din sectorul public, şeful Guvernului a precizat că în ordonanţa de urgenţă care se află pe circuitul de avizare şi care a fost pe ordinea de zi în primă lectură sunt eliminate doar sporurile încasate de angajaţii prefecturilor.

“Sporurile nu sunt în ordonanţă, nici indemnizaţia pentru hrană. Vom merge în Parlament cu acestea, pentru a fi siguri că nu vor fi ulterior contestate. Sporurile vor fi modificate prin lege de către Parlament. Vor fi depuse amendamente la OUG 226/2020 aprobată la finalul anului trecut şi acolo vor fi trecute. Vom discuta în Parlament şi legea salarizării unice în sectorul bugetar, unde vom reveni asupra unor sporuri acordate. Am făcut o centralizare a sporurilor şi sunt bucuros că şi Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, are sporurile detaliate pentru a le discuta şi a elimina o parte din ele în Parlament. Prin măsurile pe care le luăm, vor rămâne mai mulţi bani în sectorul privat, la companii şi angajaţii acestora. Reducerile vor duce la rămânerea a 3,3 miliarde lei în sectorul privat. Nu vom creşte taxele. Asta înseamnă că nu vor fi afectaţi cetăţenii şi companiile private. Este un an în care estimăm creştere economică”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *