Editorial

Asistații social de lux

Scris de 65

Asistații social sunt de două feluri: asistați social amărâți și asistați social de lux. Fiecăruia după cum a avut noroc de ursitoare. Ursitoarele sunt trei femei considerate a fi înlocuitoarele mamei. Sunt spirite care pot fi auzite câteodată, dar nu văzute. În a treia noapte de viață a copilului nou-născut, nașa invită ursitoarele și face o masă cu prăjituri, bomboane, vin, apă, flori și tot ceea ce crede că le-ar putea plăcea acestora. Ele apar noaptea, la poarta casei în care dorm mama și cu fiul, și prezic destinul copilului. Astfel, copiii cu părinți săraci, care nu au avut cu ce să mituiască ursitoarele, ajung asistați social amărâți. În timp ce copiii ai căror părinți erau cu dare de mână și au mituit ursitoarele, ajung asistați social de lux.

Asistații social amărâți sunt de trei feluri: persoane care chiar nu pot munci, persoane care pot munci, au unde, dar nu vor și persoane care pot, ar vrea să muncească, dar nu-și găsesc loc de muncă. Dintre ei, puțini au școală și știu o meserie. Totuși, asistații sociali amărâți, mai cu voie, mai obligați, fac ceva, muncesc câte ceva: taie crengi, scot buruieni, fac curățenie și ce altceva le mai dă primarul de făcut. Și toți, dar toți sunt la mila și bunăvoința primarului.

Nu la fel stă treaba cu asistații social de lux. Ăștia sunt toți o apă și-un pământ. Au școli înalte, dar nu au nici o meserie. Căci una e să ai o diplomă și cu totul altceva să și știi meserie. Nu găsești unul care să vrea să muncească și el, cinstit, ceva, undeva. Dar toți au pe cineva: un pește, un sponsor, un agent, un binefăcător, un „Înger îngerașul meu/Strânge-mă la pieptul tău/Luminează-mi calea grea/Cu aripa ta”. Puteți să-i spuneți cum vreți, nu contează. Important e că ei sunt parașutați acolo unde trebuie, ca să ia ajutoare sociale la care confrații lor amărâți, sau un om care muncește cinstit în țara asta, nici măcar nu ar îndrăzni să viseze.

Ca și asistații social amărâți, asistații social de lux stau cu mâna întinsă și iau ajutoare sociale, dar nu le zic așa, ci indemnizații. Dar, spre deosebire de asistații sociali amărâți, care prestează muncă în folosul comunității pe ulițele satului sau prin parcurile orășelelor, asistații social de lux freacă menta în consiliile de administraţie din societăţile de stat.

Și ce de bani iau ei ca să nu facă nimic! Oho! Ajutoarele sociale pentru asistații social de lux se ridică la mii de euro lunar. În timp ce confrații lor mai amărâți abia de ajung undeva la 480 de lei. Dreptate-i asta? Mai mult, creșterea ajutorului social pentru asistații social amărâți a fost amânată pentru 2022, în timp ce despre vreo plafonare a ajutorului social al asistaților social de lux nici pomenire. Și mai mult: în timp ce asupra asistaților social amărâți s-a abătut furia Ralucăi Turcan, asupra asistaților social de lux nu s-a abătut nimeni și nimic, nici o năpastă.

Așa că, spre exemplu, Remus Lăpușan și Ștefania Ferencz, doi asistați social de lux pot să stea liniștiți și să-și încaseze, în continuare, ajutorul social de lux. Și ca ei și ceilalți, câți or mai fi.

Remus Lăpușan, fost lider local al PSD, acum lider local al PRO România, a fost numit deunăzi președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaș. Lăpușan era din 2017 membru în Consiliul de Administrație al Transgaz. Ajutorul social pe care îl încasează Lăpușan se ridică la, atenție, 14.700 de lei pe lună. E de lux? E. Ca să facă ce? Ca să facă nimic, căci și să vrea să facă ceva nu-i în stare pentru că nu are nici o calificare în domeniu. Are Lăpușan treabă cu transportul gazelor cam câtă am eu cu fizica nucleară. Aruncând o privire în CV-ul lui, observăm că a absolvit Facultatea de Electronică și Comunicații în cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca (1990 – 1995) și Școala de Înalte Studii Posuniversitare – Managementul Sistemelor de Producție din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca.

A intrat în câmpul muncii în 1998, la vârsta de 27 ani. A fost administrator la firma SC Beridava COM Cluj-Napoca (firmă de distribuție de apă minerală) și agent de asigurări la UNITA SA Cluj-Napoca, în perioada 1999 – 2001. Apoi, din simplu agent de vânzare de asigurări și administrator a ajuns director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj. A ocupat această funcție în perioada 2001 – 2003. După ce i-au făcut vânt de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Lăpușan a ajuns director la Uniqa Asigurări Cluj, funcție pe care a ocupat-o în perioada 2003 – 2011. În 2011, a fost promovat de la funcția de director la cea de președinte directorat CEO al Uniqa Asigurări de Viață. Încă ocupă această funcție. Carevasăzică studiile nu au nici o treabă cu meseria lui. El nu a profesat nici un minut în domeniul pentru care a făcut școli înalte. Meseria lui e să rupă polițe de asigurări.

Și-atunci cum a ajuns el la Transgaz, fără nici o treabă cu domeniul și, mai mult, lider PRO România de Cluj? Ei, aici intervine peștele, sponsorul, agentul, binefăcătorul, „Înger îngerașul meu/Strânge-mă la pieptul tău/Luminează-mi calea grea/Cu aripa ta”. Spuneți-i cum vreți să-i spuneți. Cine e binefăcătorul, e un mister. Nu știm. Ce știm însă, și nu e un secret pentru nimeni, știm că, de-a lungul timpului, Remus Lăpușan s-a bucurat de susținerea și îndrumarea competentă a lui Ioan Rus. Care Ioan Rus este intim prieten cu Vasile Dâncu, care Vasile Dâncu este prieten cu toată lumea.

Evoluția Ștefaniei Ferencz de la absolventă a Universității de Drept din București la statutul de asistat social de lux este cutremurătoare. Se sparie gândul, nu alta. Și Ștefania Ferencz, ca și Remus Lăpușan, a făcut de-a lungul timpului orice altceva numai meseria pentru care s-a pregătit nu. Și ea are un pește, sponsor, agent, binefăcător, „Înger îngerașul meu/Strânge-mă la pieptul tău/Luminează-mi calea grea/Cu aripa ta”. I se spune, simplu, Emil Boc. Da, Boc, ăla mic, harnic și cu prințipuri. Ca să vedeți pe cine ați votat. A fost Primar Boc la Cluj, hop și Ștefania directoare în primărie. A plecat Boc să se facă prim-ministru la București, hop și Ștefania pe lângă el, membră în mai multe consilii de administrație. Ba au găsit-o potrivită și pentru funcția de Comisar la Comisia Națională a Valorilor Statului. Toate, ca și competențe, fără nici o legătură nici între ele și nici cu meseria madamei Ferencz. Dar, chiar, ce meserie are Ștefania Ferencz? Știți ce ajutor social de lux băga în buzunar asistata de lux în 2012? An de criză, an în care angajații de rând, oameni care munceau cinstit pentru o pâine, aveau salariile tăiate cu 25%, o duceau de pe azi pe mâine. Nici mai mult nici mai puțin decât 11.500 de Euro pe lună. A venit PSD la putere, s-a întors Boc la Cluj, a luat-o și pe Ștefania cu el. A venit PNL la putere? Ștefania a luat calea Bucureștilor, a trimis-o Boc la consiliile ei de administrație. La ajutorul social de lux. Ștefania este în patru consilii de administrație: Eximbank, CNAIR, Romatsa și CFR, de unde umflă 8.350 de Euro pe lună.

Asta-i dreptate?! Unii muncesc pe rupte o viață fără să spere măcar să adune cât adună asistații ăștia social de lux într-un an de făcut nimic. Ce să-i faci, așa au ursit ursitoarele.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 14 hours Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
 • Acum 16 hours In vizor
  ZĂHĂRELUL: Oferta finală a Guvernului pentru profesori: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani. Întâlnire premier-sindicate la ora 19.00
 • Acum 19 hours In vizor
  UNII NU AU CE PUNE ÎN FARFURIE, ALŢII DAU DIN BURIC ÎN BALI: Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților vor pleca pentru o săptămână în Indonezia, la Bali, unde vor vizita unele ”obiective economice și culturale”. Se cere diurnă majorată cu 20% și o treime din bani dați în avans
 • Acum 19 hours In vizor
  Individul care înjură pe Facebook, Iulian Cristache, de peste 15 ani preşedinte al unei obscure Federaţii a “asociaţiilor de părinţi”, se bagă în seamă în problema grevei profesorilor
 • Acum 19 hours In vizor
  Greva profesorilor continuă. Sindicatele anunță că au decis să NU accepte un acord, chiar dacă e semnat de președintele Iohannis
 • Acum 19 hours Sanatate
  CUI FOLOSEŞTE PUNEREA DE POALE ÎN CAP DINTRE CEI DOI DEPUTAŢI PSD PE SPINAREA BOLNAVILOR DE CANCER? Rafila: “Patriciu Achimaș Cadariu, a refuzat orice dialog”. Achimaș Cadariu: “Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”
 • Acum 20 hours PubliNews
  Vrei să vezi cele mai spectaculoase rase de pisici? Vino în acest weekend la Iulius Mall, unde are loc WCF International Cat Show!
 • Acum 22 hours In vizor
  HUEDIN: O MIZERIE DE ȘCOALĂ. AlinTișe, președintele CJ Cluj și directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, fac pase cu pisica moartă a responsabilității
 • Acum 22 hours Eveniment
  GREVA PROFESORILOR prelungește încheierea mediilor şi înscrierea la BAC la clasele a XII-a
 • Acum 22 hours General
  A început protestul polițiștilor din penitenciare: Aceștia refuză să intre la serviciu timp de patru ore și nu vor ieși cu deținuții la muncă
 • Acum 22 hours Analiza
  Klaus Iohannis i-ar fi convocat la Cotroceni pe Ciucă și pe Ciolacu. Poate pentru a ”găsi” bani pentru stingerea conflictului cu sindicatele din Învățământ. Dar ce se întâmplă dacă își dă Ciucă demisia, că nu sunt bani, iar Ciolacu nu vrea să-i preia funcția (că nu sunt bani)?
 • Acum 2 days In vizor
  Iohannis ar gira și el ceva, dar încă nu știe ce. Liderii de sindicat i-ar trăda nițel pe sindicaliștii din stradă. La cum arată lucrurile, va fi precum a mai fost și mai presus de atât. Adică FÂS!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE