Sex

Ce sa faceti ca sotul sa accepte criticile constructive

Intre barbatii exista unii care isi iubesc, aparent, mai mult masina sau catelul decat sotia. Sunt altii care se impotrivesc unor activitati desfasurate de partenera de viata. Cu trecerea anilor, in fata acestor atitudini negative resentimentele partenerei se adancesc si, in cele din urma, furia si suferinta scapa de sub control, si incepe sirul nesfarsitelor neintelegeri care fac viata de relatie un iad.

Femeile pot sa invete cum sa comunice nemultumirile sau corectiile sotului fara ca sotii lor sa se certe urat sau sa se retraga in defensiva. Ele trebuie sa cunoasca si sa incerce urmatoarele sapte metode:

Abordarea “sandvis”

Intercalati intotdeauna “portia” de corectie intre doua “felii” de lauda. De pilda, daca sotul dvs. se plange ca ati cheltuit prea multi bani pe hainele copiilor, folositi abordarea “sandvis”. Mai intai prima felie de paine: “Iubitule, apreciez cat de mult muncesti ca sa ne oferi atatea lucruri frumoase. Stiu ca ne iubesti cu adevarat.” Urmeaza carnea de curcan cu frunza de salata (corectia dvs.): “Uneori cred ca ti se pare ca as cheltui banii prea usor si ca le cumpar copiilor mai multe haine decat e nevoie. Vreau sa sti ca ma straduiesc sa-mi supraveghez cheltuielile si cumpar numai ce cred ca este necesar.” In final, urmeaza cealalta felie de paine: “Dar in primul rand, vreau sa stii ca apreciem faptul ca muncesti din greu ca sa ne permitem toate acestea. Copiii si cu mine tocmai discutam despre ce sot si tata formidabil avem…”

Din cand in cand, insa, trebuie sa va laudati sotul fara sa faceti comentarii corective. Astfel, va deveni circumspect in ceea ce priveste “sandvisurile”.

Abordarea “puzzle”

Nu puteti rezolva un joc de puzzle daca nu aveti toate piesele si nu puteti rezolva o problema daca nu cunoasteti toate faptele. Asa este si in rezolvarea unui conflict: nu poti gasi solutia finala, de multe ori atat de simpla, daca nu ai toate informatiile legate de aceea problema.

Sotul dvs. nu poate gasi o solutie daca ii oferiti doar farame de informatii. Si nici nu-si poate croi drum printr-un hatis de fapte daca i le dati pe toate deodata. Oferiti-i fiecare piesa pe rand, pana cand aduna toate faptele. In acest fel el poate sa traga propriile concluzii sau sa gaseasca solutiile adecvate.

Cand nu judecati consecintele actiunilor lui, va accepta criticile dvs. cu o usurinta uimitoare. Poate avea nevoie de o saptamana, de sase luni sau un an. Intervalul de timp depinde de problema respectiva, de atitudinea dvs. in momentul in care ii dati piesele si de trainicia relatiei.

Abordarea “puzzle” este utila si cand luati decizii personale sau cand ii ajutati pe copii sa invete cum sa ia decizii ferme. Orice problema tulbure sau nedefinita va deveni mult mai clara cand va veti stradui sa adunati la un loc toate faptele si informatiile legate de ea.

Folositi sintagma “simt ca…”

Inlocuiti frazele in care folositi persoana a doua singular cu fraze “simt ca…”. in loc sa va exprime sentimentele, frazele in care folositi persoana a doua implica atat critica cat si acuzare; ele pot arunca “vina” pe sotul dvs. Incercati sa le inlocuiti cu sintagme ca “eu simt ca…”.

Daca sotul este mai atasat de cainele sau, sotia il poate aborda cu tact si blandete, astfel: “Iubitule, stiu ca nu o faci intentionat, dar simt ca catelusul tau Pepino inseamna mai mult pentru tine decat insemn eu. Cand vi acasa de la lucru, mi se pare ca petreci mai mult timp cu el decat cu mine. Poate ca nu pare important, dar daca vrem ca relatia noastra sa progreseze, este important sa-ti spun care sunt sentimentele mele. Stiu cat de ridicol suna, dar voiam sa sti cum ma simt…”.

Aplicati “principiul sarii”

Cand sotul este captivat de un meci de fotbal la televizor, puteti face o afirmatie care sa-l determine sa-si comute atentia de la meci la dvs. aplicand “principiul sarii” care sa stimuleze partenerul sa discute unele subiecte care va intereseaza.

Domeniile in care doriti sa se schimbe sotul sunt cand va critica prea mult, cand este prea aspru si cand va ignora. Secretul este sa serviti “sare” cate putin, nu totul odata, pentru a-i trezi interesul. Daca stapaniti acest principiu, el practic va va implora sa-i spuneti ce aveti de spus, fie ca e vorba de o lauda sau de o critica. Dar va trebui sa ii oferiti corectia abia in momentul in care a devenit atat de curios, incat abia asteapta sa o auda.

Primiti cu entuziasm criticile lui constructive

Dati exemplu cel bun, primind cu entuziasm corectiile lui! Adoptarea unei atitudini intelegatoare si de acceptare a criticilor nu numai ca este o decizie inteleapta, dar va va spori dragostea pentru el. Cand sotul va gaseste cusururi, nu va intepeniti pe calcaie, trecand la contraofensiva. Aratati-i prin propriul dvs. exemplu cum sa acceptati criticile fara a intra in defensiva.

Admiteti ca in criticile lui exista un sambure de adevar. Cand sunteti singura, reexaminati-i critica si incercati sa acceptati punctele corecte. Apoi faceti schimbarile necesare, devenind o sotie mai intelegatoare.

Daca vreti intr-adevar ca el sa accepte bucuros corectiile dvs., cautati sa-l criticati in mod constructiv. Daca simtiti ca este tulburat, rugati-l sa va povesteasca despre ce este vorba. Descoaseti-l in legatura cu gesturile facute de dvs. care l-au iritat. Cand observati ca inalta bariere, nu asteptati sa va dea explicatii. Cautati in mod voit corectiile pe care ar dori sa vi le faca.

Comunicare deschisa

Mentineti deschisa comunicarea cu sotul dvs.! Daramati barierele inaltate in urma ofenselor, cerandu-i iertare. Nu-i oferiti niciun motiv ca sa evite comunicarea, lasand lucrurile neclare. Daca vreti ca sotul dvs. sa accepte criticile in viitor, este esential sa lamuriti fiecare ofensa sau acuzare pe care i-ati adus-o.

Atunci cand sotul pare sa se retraga in defensiva, folositi-va sensibilitatea pentru a detecta problemele nemarturisite sau ascunse, avand grija sa nu lasati nicio bariera invizibila in calea criticilor constructive.

Impartasiti clarviziunea dvs.

Este recunoscut faptul ca clarviziunea, perceptia si sensibilitatea femeilor pot anticipa intuitiv consecintele deciziilor luate de barbati cu mult timp inainte ca ei sa le implineasca. Impartasindu-i clarviziunea (intuitia) dvs. feminina, ii oferiti sotului o carma care mentine familia pe linia cea buna de plutire.

Este posibil sa nu aveti toate raspunsurile sau sa nu aveti dreptate intotdeauna, dar intuitia dvs. poate sa fie pentru partener o resursa nepretuita. Explicati-i cu delicatete ca ati dorit doar sa-l ajutati sa ia cele mai bune decizii. Impartasiti-i observatiile in probleme care l-ar putea interesa. Prezentandu-i in acest mod perceptiile dvs., el nu se va simti amenintat de o atitudine de genul ”stie-tot”.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *