Din oras

Ce s-ar face ei daca n-ar fi "U". Poezia de la peluza Universitatii

Scris de 2,920

Romanul s-a nascut poet, iar poetul s-a nascut oriunde. In peluza Universitatii Cluj, de exemplu, s-au nascut o mana de autori cu patalama. Ultima lor creatie, e un cantec ce a ajuns deja hit printre suporteri: “Ce m-as face eu/ Ce te-ai face tu/ Daca n-ar fi U”.

Exista un singur imn al lui U, facut in anii 40. Mai exista unele cantece asimilate ca imnuri ale echipei, se canta in tribuna, dar imnul e unul singur. Si cantecul asta nou e facut de galerie. Periodic, in peluza apar cantece noi, cu durata de viata mai mica sau mai mare. In general, ele se canta cam un an”, povesteste unul dintre suporterii Universitatii Cluj.

Sezonul acesta au aparut mai multe cantece in galerie, dintre ele ultimul facandu-se cel mai cunoscut. E simplu, are doar trei versuri, dar o insemnatate aparte pentru fanii echipei de fotbal.

Nu exista un autor cunoscut pentru aceste cantece, e ca in folclor. De obicei, baietii din brigazi vin cu ele, iar asta a aparut de vreo trei saptamani, dupa un meci cu CFR, in campionat. Prima data s-a cantat pe Piezisa, in barurile unde se strang suporterii inainte si dupa meciuri. Acum, cu Steaua, a fost preluat de toata peluza si a intrat in repertoriu. E acum o efervescenta aparte printre suporteri, deoarece “U” urmeaza sa joace finala Cupei Romaniei”, mai spune suporterul Universitatii.

Inainte de acest ultim cantec, suporterii echipei de la Cluj au mai compus unul tematic: “Cluj-Napoca/ Repeta traditia/ La juma’ de secol dupa/ Pune sapca iar pe cupa”, o aluzie la singura performanta a clubului, Cupa Romaniei, castigata in urma cu 50 de ani.

In urma cu un an, in 24 martie, tot la un meci cu CFR, in Gruia de data asta, a aparut un cantec care inca se fredoneaza, Primul pas pe stadion –  “Primul pas pe stadion/ N-am sa-l uit pan am sa mor/ Mii de oameni se-auzeau/ Sepcile rosii cantau/ Tortele se aprindeau”, povesteste fanul “U”.

Dar de mai bine de 40 de ani incoce, “Slava tie studentie” e cel mai indragit cantec al galeriei Universitatii Cluj. Un imn al suporterilor, nu al echipei, desi, de-a lungul anilor, au aparut forme inregistrate in studio ale cantecului. “Slava tie studentie” e un indemn, o asigurare si un sprijin. O certitudine ca echipa nu va ramane niciodata singura, ci ii va avea intotdeauna alaturi pe suporterii care o va iubi, vorba indemnului, mai mult decat pe propria mama.  

E unul dintre putinele cantece care a trecut testul schimbarii generatiilor”, incheie suporterul clujean.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 12 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 12 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 16 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 16 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 17 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 19 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 19 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE