Din oras

Ce s-ar face ei daca n-ar fi "U". Poezia de la peluza Universitatii

Romanul s-a nascut poet, iar poetul s-a nascut oriunde. In peluza Universitatii Cluj, de exemplu, s-au nascut o mana de autori cu patalama. Ultima lor creatie, e un cantec ce a ajuns deja hit printre suporteri: “Ce m-as face eu/ Ce te-ai face tu/ Daca n-ar fi U”.

Exista un singur imn al lui U, facut in anii 40. Mai exista unele cantece asimilate ca imnuri ale echipei, se canta in tribuna, dar imnul e unul singur. Si cantecul asta nou e facut de galerie. Periodic, in peluza apar cantece noi, cu durata de viata mai mica sau mai mare. In general, ele se canta cam un an”, povesteste unul dintre suporterii Universitatii Cluj.

Sezonul acesta au aparut mai multe cantece in galerie, dintre ele ultimul facandu-se cel mai cunoscut. E simplu, are doar trei versuri, dar o insemnatate aparte pentru fanii echipei de fotbal.

Nu exista un autor cunoscut pentru aceste cantece, e ca in folclor. De obicei, baietii din brigazi vin cu ele, iar asta a aparut de vreo trei saptamani, dupa un meci cu CFR, in campionat. Prima data s-a cantat pe Piezisa, in barurile unde se strang suporterii inainte si dupa meciuri. Acum, cu Steaua, a fost preluat de toata peluza si a intrat in repertoriu. E acum o efervescenta aparte printre suporteri, deoarece “U” urmeaza sa joace finala Cupei Romaniei”, mai spune suporterul Universitatii.

Inainte de acest ultim cantec, suporterii echipei de la Cluj au mai compus unul tematic: “Cluj-Napoca/ Repeta traditia/ La juma’ de secol dupa/ Pune sapca iar pe cupa”, o aluzie la singura performanta a clubului, Cupa Romaniei, castigata in urma cu 50 de ani.

In urma cu un an, in 24 martie, tot la un meci cu CFR, in Gruia de data asta, a aparut un cantec care inca se fredoneaza, Primul pas pe stadion –  “Primul pas pe stadion/ N-am sa-l uit pan am sa mor/ Mii de oameni se-auzeau/ Sepcile rosii cantau/ Tortele se aprindeau”, povesteste fanul “U”.

Dar de mai bine de 40 de ani incoce, “Slava tie studentie” e cel mai indragit cantec al galeriei Universitatii Cluj. Un imn al suporterilor, nu al echipei, desi, de-a lungul anilor, au aparut forme inregistrate in studio ale cantecului. “Slava tie studentie” e un indemn, o asigurare si un sprijin. O certitudine ca echipa nu va ramane niciodata singura, ci ii va avea intotdeauna alaturi pe suporterii care o va iubi, vorba indemnului, mai mult decat pe propria mama.  

E unul dintre putinele cantece care a trecut testul schimbarii generatiilor”, incheie suporterul clujean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *