Din oras

Ce s-a intamplat cu initiativa #banicusuflet

Bani cu suflet, initiativa care a starnit admiratia intregii tari, si-a luat o pauza. Potrivit paginii de Facebook, care a strans in numai cateva zile  peste 10.000 de aprecieri, ultimul plic cu bani a fost plasat in parcul Detunata in 25 iunie. Misteriosul binefacator spune ca va relua ascunderea plicurilor cu bani in Cluj din toamna.

La finalul lunii mai, un clujean care tinea sa ramana anonim a inceput sa ascunda plicuri cu bani in diferite zone din oras, iar mai apoi sa puna indicii despre cum pot fi gasiti pe Twitter si Facebook. Conditia pentru cei care intrau “in joc” si porneau in cautarea plicului era sa dea mai departe cel putin jumatate din suma gasita unor persoane care aveau cu adevarat nevoie.

“Scopul e, in primul si in primul rand sa aduca un zambet de uimire si de surprindere pe fata celui care gaseste plicul. Apoi, e un mod de a incuraja oamenii sa dea din ce primesc, de asta cer ca jumatate din suma gasita sa fie impartita  cu cineva in nevoie si poza de la “inmanare” sa apara pe Twitter. In al treilea rand, cred ca e un mod foarte frumos de a inviora Twitter-ul din Cluj si din tara si de a arata ca putem, impreuna, sa facem lucruri frumoase. Clujul a aratat de atatea ori ca are oameni cu suflet”, a spus initiatorul #banicusuflet pentru Ziar de Cluj la inceputul campaniei.

Ultimul plic, din 25 iunie, a fost insa “deturnat”. Cei care l-au gasit nu au respectat regulile si au inlocuit plicul cu un altul, in care au pus 2 lei. Initiatorul campaniei spunea ca nu va renunta, chiar daca se loveste de astfel de situatii.

“Multumesc tuturor celor care mi-ati trimis in dimineata asta mesaje private de incurajare. Am numarat si raspuns la 103 pana acum. Nu, #BaniCuSuflet nu se va opri aici, indiferent de incidentul acesta sau altele care probabil vor mai aparea. Sper ca cei care vin alaturi de noi, chiar daca nu dau mai departe jumatate din suma gasita, macar sa fie de bun simt”, se arata in postarea din 26 iunie.

Apoi campania a incetat, dar initiatorul spune ca se va relua din toamna.

“Nu sunt in tara momentan. Astept din septembrie sa continuam. Am avut un inceput bun, romanii s-au implicat. Am primit si idei noi de la oameni si feedback constructiv. Am primit si injuraturi si vorbe de ocara. Intotdeauna cand faci ceva vin unii si „stiu ei mai bine”. Probabil ca voi continua o vreme doar in Cluj, deoarece nu am mai primit cereri de voluntariat din alte orase. Iar in Cluj ma voi ocupa personal, atata vreme cat voi reusi din salariul meu sa acoper macar cate o plasare zilnic. Si poate voi gasi voluntari aici mai usor, pentru ca initial in Cluj am gasit primii doritori sa se implice cu banii personali”, a spus acesta.

Misteriosul binefacator intentioneaza sa aduca si anumite schimbari in campania #banicusuflet.

“O sa fie insa o cautare mai grea, nu voi mai lasa banii asa de usor de gasit. Ma bucur ca am avut un inceput extraordinar de bine primit si in social media si la TV. Lumea a auzit de idee si au inceput sa doreasca sa faca si ei ceva. E ceea ce mi-am si propus. Vom vedea ce va continua de aici sa fie…”, a mai spus clujeanul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *