Clujul se lauda cu un stadion de 45 de milioane de euro, cel mai modern din Ardeal. O frumusete de toti banii, care nu are niciun plan concret pentru viitor, oricat de mult s-ar stradui administratorii Cluj Arena sa mimeze existenta unuia.
Trei milioane de euro ar urma sa vina catre Cluj Arena, mai precis 14,2 milioane de lei, rambursarea de TVA dupa constructia arenei. Oficialii societatii care administreaza Cluj Arena nu s-au hotarat, insa, asupra intrebuintarii acestei sume.
„Asteptam sa treaca filtrul de Finante de la Cluj, apoi cel de la Bucuresti. In cazul in care ne dau banii, vom cumpara mobilier, vom moderniza pista, poate vom cumpara si o invelitoare pentru gazon si vom face restul de lucrari de care mai e nevoie. Ne-am gandit si la un parteneriat cu cluburile sportive, sa luam de pe umerii Consiliului Judetean (CJ) Cluj povara sustinerii acestora. Banii pot fi folositi si pentru organizarea unui concert de amploare”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Radu Sporis, presedintele consiliului de administratie al Cluj Arena.
Avem un stadion, ce facem cu el?
Despre meciuri ale echipei nationale de fotbal nu poate fi vorba. Asta pentru ca antrenorul echipei nationale decide unde performeaza echipa, iar Victor Piturca nu se da in vant dupa Transilvania. Cel putin asta sustine Radu Ratiu, directorul Cluj Arena SA.
„Cluj Arena indeplineste toate conditiile necesare pentru ca aici sa fie organizate competitii de nivel inalt, de rang international. Cluj Arena este omologat UEFA. La meciurile de Champions League am avut delegati UEFA, care s-au declarat multumiti de stadionul nostru. Putem organiza competitii europene, putem organiza si meciuri ale nationalei Romaniei. In acest sens, am facut o adresa catre Federatia Romana de Fotbal, dar antrenorul Piturca stabileste locatiile. Din cate am inteles, el e cam superstitios si evita Transilvania de cand a pierdut 3-0 cu Lituania aici. Noi speram ca macar preliminariile campionatelor sa desfasoare pe Cluj Arena”, spune Radu Ratiu.
De ce nu se organizeaza etape Diamond League?
E drept, atletismul e un sport complementar arenei, stadionul a fost construit pentru jocul cu mingea si 22 de jucatori pe teren. Cu toate acestea, o astfel de competitie internationala si chiar un concurs national de atletism ar aduce bani la stadionul scump si nefolosit.
„Am avut mai multe discutii cu presedintele Federatiei Romane de Atletism, care ne-a explicat de ce avem nevoie pentru a organiza astfel competitii. E vorba de achizitionarea unor garduri, mingi, ciocan si altele. Investitia totala costa in jur de 180.000 de euro. Am discutat si cu presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, acest aspect. In cazul in care nu primim banii pe TVA , am putea fi finantati din bugetul CJ Cluj”, explica Radu Sporis, presedintele consiliului de administratie al Cluj Arena.
Campionatele nationale de atletism incep, insa, in luna iunie; adica reprezentantii Cluj Arena au la dispozitie mai putin de trei luni pentru a organiza o licitatie in urma carora sa fie achizitionate accesoriile necesare. Banii pe TVA nu o sa vina curand, de vreme ce mai au de parcurs un drum la finantele de la capitala, iar bugetul CJ Cluj nu a fost inca votat si aprobat.
„Presedintele FRA ne-a asigurat ca aici pot fi organizate competitiile de atletism, acum o sa ne grabim sa le putem aduce la Cluj. Banii pe TVA nu o sa-i primim pana atunci, dar bugetul CJ Cluj se voteaza luna aceasta. O sa facem o licitatie internationala, nu se construieste nimic, e vorba doar de achizitia unor materiale necesare. Problema sta doar in transport si asamblare. Daca ne grabim, am putea reusi”, a mai spus Sporis.
FOTO: wikipedia.org