Reportaj

Ce patesc studentii care isi vand locurile din camine: absolut nimic

Nu mai e un secret pentru nimeni, de prea mult timp, ca locurile in caminele universitatilor clujene se vand ca painea calda. Sute de studenti care “s-au pricopsit” cu un loc intr-o camera ce trebuie impartita cu alti 3, 4, 5 tineri renunta la facilitatile oferite de universitate si prefera, in schimb, sa faca bani de pe urma acestui atu. E o realitate la fel de valabila astazi cum era si in urma cu 10 ani. Universitatea Babes Balyai e singura care nu stie asta. Si daca stie, prefera sa “se inteleaga” cu ilegalistii.

Desi, de-a lungul timpului, in caminele din campusul universitar Hasdeu s-au vandut sute, poate chiar mii de locuri, niciun student nu a fost sanctionat pentru ca a comis o astfel de ilegalitate. Asta spun reprezentantii UBB, care sustin ca ajung la “intelegeri amiabile” cu studentii prinsi cu locul scos la vanzare.

La Serviciul Social al UBB nu exista nicio sesizare inregistrata oficial cu privire la astfel de practici. Daca reprezentantii studentilor, cei din Consiliul Studentilor UBB, responsabilii pe campus, depisteaza astfel de practici, incearca sa le solutioneze pe loc. Dar asta e o chestiune care are loc strict intre studenti. Daca cineva pune un anunt si responsabilul campusului il gaseste, incearca sa il descurajeze sa apeleze la astfel de practici. Ii prezinta riscurile la care se expune. Daca intelege si renunta de bunavoie, atunci lucrurile se solutioneaza pe cale amiabila”, spune Paul Farcas, purtatorul de cuvant al UBB.

Cu alte cuvinte, daca promit ca sunt cuminti si pe viitor nu mai fac, studentii sunt absolviti de orice vina. Asta, desi Universitatea Babes Bolyai sustine ca cei care sunt prinsi ca ocupa un loc ilegal in camin sau vand un astfel de loc sunt dati afara si primesc interdictia de a mai solicita un loc pe perioada studentiei.

Universitatea nu accepta genul acesta de practici, ba, mai mult, studentii care sunt depistati ca incearca sa isi vanda locul din camin risca sa isi piarda locul de cazare pe urmatorii trei ani. Adica acel student risca sa nu mai fie cazat in niciunul dintre caminele universitatii pe perioada celor trei ani de studiu”, spunea tot Paul Farcas in urma cu o luna.

In Cluj, preturile pentru un loc in camin variza de la cateva sute de lei la cateva sute de euro. La sfarsitul lunii septembrie, site-urile de anunturi au fost deja inundate de oferte.

Vand loc in caminul 2 din Campusul Hasdeu. Dupa cazare vom face demersul necesar pentru a trece locul pe numele celei care o cumpara. Chiria lunara este 100 lei/ 5 locuri in camera. Pentru mai multe detalii astept mesaj. Valabil doar ptr fete!”, scria o tanara studenta in anuntul pe care l-a postat luna trecuta pe internet. Pentru ca oferta sa sa fie mai atragatoare, tanara a postat pe site-ul specializat in inchirieri si vanzari si o poza a camerei in care ea nu isi doreste sa locuiasca.

Tanara nu a fost depistata nici in momentul de fata, iar reprezentantii UBB sustin ca, dupa semnalmente, camera in care aceasta vindea locul nu exista in niciunul dintre caminele universitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *