Politica

Ce legi au initiat parlamentarii clujeni in 2015

Parlamentarii de Cluj au avut zeci de initiative legislative in anul ce tocmai s-a incheiat. Unii au pus mai mult osul, in timp ce altii s-au lipit de cate o initiativa de-ale colegilor.

De departe cea mai mediatizata initiativa legislativa a vreunui parlamentar de Cluj a fost legea anti-fumat a Aureliei Cristea, adoptata si trimisa la promulgare la mijlocul lunii decembrie a anului trecut. Proiectul de lege a fost votat cu 164 voturi „pentru”, 20 voturi „impotriva” si 26 de abtineri. Aceasta propunere legislativa dateaza din 2011 si a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie. Cel mai important amendament se refera la definirea spatiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate spatiile publice inchise. Exceptie fac penitenciarele de maxima siguranta si zona de tranzit a aeroporturilor internationale – aici se vor amenaja spatii destinate exclusiv fumatului.  

De asemenea, legea prevede ca fumatul sa nu mai fie permis in locurile de joaca sau alte spatii destinate copiilor, inchise sau deschise. Mai mult, in aceste spatii va fi interzisa utilizarea inclusiv a tigarii electronice.  

Se interzice complet fumatul si in institutiile medicale, de invatamant, de stat si private, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului. Persoanele fizice care nu vor respecta legea vor fi putea fi sanctionate cu amenda de la 100 la 500, in timp ce persoanele juridice vor putea primi amenzi cuprinse intre 5.000 si 15.000 de lei, dar si suspendarea sau inchiderea activitatii.

Aurelia Cristea s-a implicat in total in 2015 in peste 20 de initiative legislative, din care cateva au devenit legi. De exemplu modificarea legii privind Consiliul Economic si Social, modificarea statutului parlamentarilor, legea privind veteranii de razboi sau legea privind Consiliul National de Competivitate. Alte initiative, precum abrogarea timbrului literar, cinematografic, teatral, sau proiectul de lege privind dezvoltarea finantarilor participative (crowdfunding) sunt inca la comisii.

Deputatul liberal Adrian Oros a fost printre initiatorii a peste 40 de propuneri legislative in 2015. Printre ele se numara proiectul de lege privind risipa alimentara, votul prin corespondenta sau modificarea si completarea legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public.

Independenta Steluta Cataniciu s-a implicat in 15 proiecte legislative in 2015.  Printre ele sunt propuneri precum declararea municipiului Turda “Oras-martir al Revolutiei din decembrie 1989”, sistemul de pensii si alte drepturi ale avocatilor, reglementarea profesiei de fizioterapeut sau siguranta in unitatile de invatamant.

Liberalul Adrian Gurzau se afla printre initiatorii a 16 propuneri legislative inregistrate anul trecut in Camera Deputatilor. Este vorba de proiecte de legi precum instituirea Zilei Functionarului Public, modificarea legii privind regimul armelor si munitiilor, organizarea sistemului de sanatate sau venitul minim garantat.

Radu Zlati s-a implicat in aproape 50 de proiecte de lege anul trecut. Acestea au vizat modificarea Codului Muncii, infiintarea Registrului Electronic National al Lucrarilor Stiintifice sau organizarea si desfasurarea stagiilor profesionale.

Pesedistul Cornel Itu apare printre initiatorii a aproape 30 de propuneri legislative inregistrate la Camera Deputatilor in 2015. Acestea vizeaza stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, transferul unui teren de la CFR la Consiliul Judetean Cluj sau organizarea si exercitarea profesiei de medic veterinar.

Ioan Moldovan s-a implicat in anul ce a trecut in peste 20 de initiative legislative. Acestea au vizat, printre altele, interzicerea exportului de lemn, dezvoltarea crowdfunding-ului, sau infiintarea Colegiului Bijutierilor din Romania.

Vicentiu-Mircea Irimie are in palmaresul pe 2015 aproape 40 de propuneri legislative printre ale caror initiatori se numara. In afara de unele amintite pana acum la ceilalti colegi, Irimie se numara printre initiatorii proiectului privind instituirea Zilei Mondiale a Vederii in Romania sau salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Elena Reuer, fosta Uioreanu, a avut peste 40 de initiative legislative in 2015. Printre ele amintim modificarea Codului Muncii, reglementarea jocurilor de noroc sau votul prin corespondenta.

UDMR-istul Mate Andras Levente si-a pus numele pe aproape 20 de proiecte de lege. Acestea au vizat timbrul de mediu pentru autovehicule, instituirea Zilei Limbii Maghiare sau organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Senatorul Alexandru Cordos s-a implicat in aproape 40 de proiecte legislative in 2015. Printre ele se numara modificarea legii privind asigurarile obligatorii, reglementarea alocatiei de stat pentru copii, modificarea legii Crucii Rosii, interzicerea organizatiilor politice cu caracter comunist sau elaborarea si aplicarea Strategiei de dezvoltare economica si sociala a Romaniei pe termen lung.

Senatorul UDMR Laszlo Attila s-a implicat in 17 initiative legislative in 2015. Printre ele se numara declararea zilei de 1 octombrie Ziua de lupta impotriva cancerului de san, instituirea Zilei Limbii Maghiare, modificarea legii cadastrului sau a legii privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Medicale.

Senatorul liberal Marius Nicoara a avut in 2015 34 de proiecte de lege in care s-a implicat. Acestea au vizat, printre altele, infiintarea Muzeului Ororilor Comunismului in Romania, modificarea legii privind concediul paternal sau declararea zilei de 26 octombrie Ziua Partizanilor Anticomunisti.

Senatorul Alin Tise a avut anul trecut 23 de initiative legislative. Printre ele amintim modificarea legii privind contractele de achizitie publica, organizarea si functionarea Monitorului Oficial al Romaniei, infiintarea Muzeului Dictaturii Comuniste in Casa Radio din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *