In vizor

Ce înseamnă Școala Altfel pentru elevii clujeni. Școlarii s-au luptat cu Consiliul Local pentru dreptul de a mânca în școli

Școala altfel este un subiect tot mai des analizat de școlile din întreaga țară. În această perioadă, la nivel național se fac propuneri legate de modul în care urmează să se desfășoare activitățile din cadrul programului „Școala altfel”, dar și de dorințele elevilor.

De exemplu, elevii din Timiș au realizat un Ghid de bune practici în implementarea programului Școala Altfel. Sub titlul “100% perspectiva elevilor”, copiii au spus ce vor să facă la Școala Altfel: proiecții de film, workshop-uri de educație sexuală, dezbateri și ateliere de educație juridică.

Dacă în alte județe încă nu sunt luate în considerare dorințele elevilor, la Cluj-Napoca se luptă pentru doleanța acestora. De 2 ani de zile în școlile din Cluj prin programul „Școala altfel” se realizează activități conform cerințelor elevilor.

„Chestiunea cu școala altfel e în felul următor:  În urmă cu doi ani s-a stabilit că fiecare școală face când dorește. Nu mai este o chestie centralizată ca să aibă loc în aceeași săptămână în toate școlile din județ. Activitățile se stabilesc în funcție de dorințelor copiilor”, spune Valentin Cuibus, inspectorul general al IȘJ Cluj

 

Consiliul Județean al elevilor Cluj, împotriva unei decizii de Consiliu Local

Cei care luptă constant pentru drepturile elevilor sunt membrii Consiliul Județean al elevilor Cluj.

Anul trecut Consiliul Județean al elevilor Cluj a avut 2 proiecte naționale și un proiect județean. Proiectul Județean cu care se laudă președintele consiliului este „Zilele elevului clujean”, care a cuprins două evenimente principale.

„Cele două evenimente principale din cadrul proiectului „Zilele elevului clujean” au fost „Târgul de licee” (prin care copiii de clasa a 8 a au venit la Casa de Cultură a Studenților, unde fiecare liceu din Cluj își prezenta oferta educațională), iar cel de-al doilea eveniment a fost „Gala Talentelor” ( în care s-a organizat un concurs la nivel național)”, spune Președintele Consiliul Județean al Elevilor Cluj, din anul 2018.

În vara anului trecut Consiliul Județean al elevilor Cluj a organizat cel mai mare festival de teatru pentru liceeni din țară, după care au organizat și o sesiune națională de formare a elevilor reprezentanți.

De la începutul anului trecut aceștia s-au luptat cu Consiliul Local pentru probleme cu alimentația din școli.  

„Consiliul local Cluj a hotărât să nu se mai poată comercializa pe teritoriul școlii alimente de la aparate sau chioșcuri. Din această cauză foarte mulți elevi au avut probleme, deoarece doar elevii majori au voie să iasă din școală”, mai spune președintele CJ al Elevilor.

Sursa foto: facebook – Consiliul Județean al elevilor Cluj 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *