Din oras

Ce face Garda de Mediu pentru a stopa fenomenul gropilor clandestine de deseuri

Fenomenul deseurilor depozitate ilegal au luat amploare in ultimele luni, in special dupa inchiderea rampei de la Pata Rat. Gropi clandestine de gunoi apar la tot pasul, asa cum Ziar de Cluj a atras atentia in mai multe randuri.

Fagetul este plin de gunoaie, iar in Baciu s-a facut o adevarata groapa cu resturi menajere depozitate la marginea satului.

“Mi-s toate paraurile pline de gunoaie si peste tot se arunca gunoaie. Am o foarte mare problema cu deseurile menajere. In fiecare localitate am cate o problema de genul asta. Nu exista sat din comuna unde sa nu am cate o groapa clandestina”, s-a plans primarul comunei Baciu, Florin Muresan.

Ce face Garda de Mediu Cluj in tot acest timp? Nu stim. Pentru ca procedura lor interna nu permite sa dea informatii intr-un termen mai mic de 5 zile. De fiecare data repeta papagaliceste ca raspund doar in scris, ca au nevoie de aprobare de la Bucuresti.

Inrebat daca acea parte a Legii 544/2001 care vorbeste despre informatii de interes public solicitate verbal sau telefonic nu este aplicabila si la Garda de Mediu, Lucian Stanca, noul director al Comisariatului Judetean Cluj, ne-a informat ca nu se pot abate de la regulile interne.

“Va rog sa intelegeti, aceasta este procedura noastra interna. Orice informatii se solicita in scris si se raspunde in scris in 5 zile, dupa ce avem acordul de la Bucuresti. Noi suntem un serviciu aici, apartinem de Bucuresti si asta este procedura”, a spus Stanca.

Articolul 6 al Legii 544 arata ca “Autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal”, iar articolul 8 precizeaza si termenele: “Informatiile de interes public solicitate verbal de catre mijloacele de informare in masa vor fi comunicate, de regula, imediat sau in cel mult 24 de ore”.

Dar altele sunt legile Garzii de Mediu. Aici e nevoie neaparat de solicitari scrise. Sursele Ziar de Cluj arata ca sesizarile privind gunoaiele aruncate ilegal s-au inmultit considerabil in ultimele luni, de cand s-a inchis rampa de la Pata Rat. De cele mai multe ori nu se gasesc persoanele care arunca gunoaiele in locuri nepermise, iar, conform legii, administratia locala este obligata sa salubrizeze locul pe cheltuiala proprie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *