In vizor

Ce fac polițiștii clujeni pentru a-i opri pe „șmecherașii” care fac „liniuțe” prin oraș

Tot mai mulți clujeni se plâng că sunt deranjați în fiecare noapte de șoferii teribiliști care ies cu mașinile pe străzi sau în parcări, turează motoarele, fac liniuțe în timp ce muzica bubuie din mașini. 

Ziar de Cluj a solicitat un punct de vedere Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj cu privire la acest fenomen, încercând să aflăm dacă există un plan de măsuri pentru a-i opri pe acești tineri și a le reda clujenilor liniștea. 

Potrivit răspunsului primit, polițiștii Biroului Rutier Cluj Napoca, împreună cu polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Cluj-Napoca, acționează săptămânal pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care încalcă normele rutiere, în special în ceea ce privește nerespectarea regimului legal de viteză și tulburarea ordinii și liniștii publice, prin efectuarea unor activități de tipul ,,drifting,, cu autoturismele conduse. Astfel, ca urmare a depistării conducătorilor auto care încalcă aceste norme, dar și a altor prevederi legale statuate în OUG 195/2002R, polițiștii rutieri aplică sancțiuni contravenționale în acord cu abaterile exacte de la regulile de circulație pe drumurile publice, dar și a celor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Una dintre zonele preferate de tineri este parcarea amenajată de Primărie pe strada Năvădari, în curtea vechii cazarme. IPJ Cluj susține că a solicitat Primăriei amplasarea unor bariere care să nu mai permită accesul în parcare la ore târzii.

„Totodată, pentru descurajarea acestor activități și tehnici de conducere prin care este generat un disconfort locuitorilor din zonă, polițiștii rutieri au înaintat o serie de propuneri Primăriei municipiului Cluj-Napoca, referitoare la instalarea unor bariere, la intrarea în parkingul respectiv”, potrivit IPJ Cluj.

Ziar de Cluj a dorit să afle și câte sancțiuni au fost aplicate șoferilor care își dau întâlnire în respectiva parcare, însă IPJ Cluj nu a putut să ofere acest răspuns, menționând că nu au oblogația să prelucreze datele pe care le dețin pentru a le oferi ulterior presei. 

„În ceea ce privește cerința dumneavoastră de a vă comunica numărul de sancțiuni aplicate celor care încalcă aceste din urmă prevederi, în special în urma acțiunilor desfășurate în zona parcării Năvodari din cartierul Mărăști, menționăm faptul că activitățile desfășurate săptămânal de polițiștii rutieri vizează mai multe zone de interes operativ și artere de circulație, astfel că nu există o centralizare exactă pe zona indicată de dumneavoastră, iar încadrarea legală a acestor activități/tehnici de condus nu permite o individualizare exactă a datelor solicitate”, a mai transmis IPJ Cluj.

Fenomenul tinerilor care se adună în diverse locuri din oraș pentru „liniuțe” sau drifturi este unul cunoscut. Însă Poliția clujeană pare să nu fie capabilă să oprească acest fenomen, asta în ciuda sesizărilor venite din partea clujenilor. 

Astfel, platforma Primăriei este plină de astfel de sesizări. Printre zonele preferate de acești tineri sunt: Bulevardul Muncii, în zona sensului giratoriu de la Auchan Iris, strada Aurel Vlaicu sau Calea Dorobanților.

Recent o altă stradă a devenit ținta amatorilor de drifturi. Aceștia se adună pe platoul noului cimitir de pe strada Moș Ion Roată din Someșeni și circulă cu viteză, ambalează motoarele, iar asta se întâmplă noapte de noapte, după cum reclamă cei care locuiesc în zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *