Din oras

Ce efect au campaniile antidrog făcute în perioada festivalurilor de vară? Mulți tineri clujeni, neconsumatori, sunt împotriva lor

Festivalurile verii sunt o ocazie pentru mulți tineri să îmbine distracția, muzica și alte plăceri cu consumul de droguri. Anumite substanțe sunt foarte populare printre tineri și adolescenți, se dau din mână în mână, iar lista motivelor pentru care tinerii le consumă e foarte lungă. ”Patrulele” antidrog sunt și ele pe fază, în această perioadă, și derulează campanii în oraș prin care informează despre droguri și oferă alternative sănătoase. Cum văd clujenii aceste campanii?

Clujenii care au avut drum ieri și azi prin parcul Central au fost abordați de un grup de tineri îmbrăcați în tricouri negre, cu logo-ul Asociației Preventis, care i-au invitat să răspundă la câteva întrebări despre droguri și să coloreze pe niște panouri mari, care formau acronimul ”Promit”. Câteva ore, voluntarii Preventis au discutat cu trecătorii care s-au oprit la standul lor, din curiozitate. Scopul acestei campanii este să prevină consumul de droguri, care ia amploare în perioada festivalurilor și a evenimentelor unde se adună mulți tineri.

”Motivul pentru care am ales azi să fim aici este Electric Castle. Ne dorim să fim prezenți, pentru că la festivaluri, din păcate, tinerii au și alte alternative, mai puțin sănătoase. Vom merge și la Untold. Nu suntem la Electric pentru că a fost greu financiar să ajungem acolo. Și la Untold, doar în primul an ne-au permis să intrăm în incintă. După care am fost undeva la margine, unde nu am avut acces la așa de mulți tineri. Noi ne-am gândit că dacă ei se distrează și se simt fericiți consumând droguri, cum am putea să le atragem atenția altfel? Le-am propus să vină să coloreze alături de noi și să găsească alte modalități care pot să îi facă fericiți: prietenii, relaxarea, un sport, oportunitățile din viață. Acestea pot să îi facă mai fericiți și să îi ajute să își gestioneze mai bine emoțiile”, a declarat asistentul social Viorelia Bârlădeanu.

Voluntarii Preventis au montat în parc și jocul Jenga, un joc cu piese de lemn clădite ca un turn, pe care l-au adaptat campaniei. Bulinele galbene și verzi înseamnă un ”Adevăr” sau o ”Provocare” în legătură cu consumul de droguri. Clujenii, de toate vârstele, se opresc pentru câteva minute să coloreze sau să testeze jocul. Chiar și consumatorii de droguri au stat de vorbă cu voluntarii și s-au relaxat colorând. Dar pare un lucru curios că Asociația nu este prezentă la Bonțida, în mijlocul miilor de tineri puși pe distracție. Coordonatorii programului de prevenție spun că au ales un teren neutru pentru că nu vor să îi manipuleze în vreun fel pe tineri să renunțe la droguri, ci doar să le dea alternative. 

”Cred că e mai bine pe un teren neutru, pentru că nu e dorința noastră să-i convingem, ci să le arătăm alte alternative. Oamenilor le plac foarte mult campaniile noastre, încercăm în fiecare an să fim în pas cu tinerii”, a afirmat Viorelia Bârlădeanu.

ONG-ul colaborează și cu Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj-Napoca la campaniile derulate în școli. Nici polițiștii antidrog din cadrul CPECA nu și-au făcut simțită prezența la Electric Castle, dar au trimis în schimb pliante pe care organizatorii festivalului le distribuie la punctele de informare, printre alte broșuri. 

Cum percep clujenii toate aceste eforturi ale ”patrulelor” antidrog, de stat și ONG-iste? Chiar dacă majoritatea aplaudă aceste campanii și spun că informațiile le prind bine tinerilor, e foarte interesant că există și tineri neconsumatori de droguri, care cred că tot ce se întâmplă e doar vorbărie goală.

”Mi se par fără nicio noimă unele campanii. Pentru că e doar vorbărie, nu fapte. Ar trebui să meargă la oamenii care se droghează și să îi ajute, nu să aștepte să vină oamenii la ei”, ne-a spus Tudor.

Un părinte care se plimba cu fetița în parc a ocolit standul Preventis și a spus că i se par inutile aceste campanii. O altă tânără a povestit că a avut prieteni care se drogau și a dorit să îi ajute, dar nu a reușit. Clujeanca crede că nimeni nu îi poate ajuta cu adevărat pe consumatori doar cu niște pliante și alte trucuri. Totul depinde de voința celui care consumă droguri.

”Sunt de părere că aceste campanii antidrog sunt inutile. O mână de voluntari, care într-adevăr cred că drogurile aduc doar necazuri se luptă să deschidă ochii altora. Însă este o luptă inutilă. Cei care au dat de gustul drogurilor ori au voință să renunțe, ori nu au. E simplu. Niște pliante nu îi va ajuta, nu îi va convinge. E bine că există oameni care doresc să facă lucruri bune, să îi ajute pe alții. Dar am cunoscut oameni care se drogau zilnic, de câteva ori pe zi. Și am vrut să îi ajut. Dar în primul rând trebuie să dorească ei să fie ajutați. Altfel e fără rost”, a declarat Bianca.

În perioada de vară, iulie-septembrie, atât voluntarii Preventis, cât și CPECA vor mai derula campanii locale de prevenire și informare, în rândul tinerilor, și se așteaptă la același succes pe care spun că îl au în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *