Sanatate

Ce culoare politică are proiectul Spitalului Regional din Cluj? TIȘE: “Nu vom abandona proiectul”

Tema Spitalului Regional de Urgență din Cluj (SRU) continuă să suscite spiritele. După ce ani de-a rândul proiectul nu a prezentat nici un interes în rândul administrației clujene, acum reprezentanții Consiliului Județean Cluj, prin intermediul președintelui Alin Păunel Tișe, se dau de ceasul morții pentru a-și însuși planul de realizare a unui spital de însemnătate majoră în zona de Nord-Vest a României. Un proiect cu potential electoral imens ce poate spori peste noapte capitalul de imagine a politicienilor clujeni.

Astfel, Consiliul Județean Cluj și-a anunțat, prin intermediul unui comunicat, revendicările privind înlocuirea Ministerului Sănătății ca autoritate eligibilă pentru depunerea proiectului Spitalului Regional de Urgență cu județul Cluj pentru atragerea banilor europeni.

Conform documentului citat, forul județean afirmă că a primit soluții din partea Comisiei Europene pentru realizarea SRU Cluj:

“Comisia Europeană oferă județului Cluj o soluție pentru a merge mai departe în realizarea spitalului regional de urgență, proiect pe care nu îl vom abandona indiferent de greutățile politice pe care le întâmpinăm în relația cu Guvernul României.

În răspunsul primit recent de la Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, se admite faptul că Programul Operațional Regional poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale.

Altfel spus, Consiliul Județean Cluj poate solicita Guvernului României să declare Consiliul ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul Ministerului Sănătății”, menționează CJ Cluj într-un comunicat de presă.

Alin Tișe urmează să ceară consilierilor în următoarea ședință a Consiliului județean “să își însușească solicitarea, astfel încât demersul să fie unul unitar, considerând, astfel, că sănătatea nu are culoare politică”.

Prin urmare, reușita este echivalenta unui studiu de pre-pre-fezabilitate, cu alte cuvinte, CE a încuviințat solicitarea CJ Cluj, admițând ca fiind eligibilă pentru a fi supusă unei analize. 

Cum va proceda Guvernul în acest caz, chiar dacă poate intuit, rămâne de văzut.

Din păcate, după cum susține Alin Păunel Tișe, chiar dacă ”sănătatea nu are culoare politică”, totuși, ”greutățile sunt politice”, nu de alt ordin.

“Documentul va fi prezentat în ședință publică și va solicita modificarea POR 2014 – 2020 în sensul înlocuirii ministerului, ca aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale. De asemenea, ținând cont de importanța proiectului, voi solicita și consiliilor județene din regiunea de Nord-Vest să sprijine demersul nostru.

Fiind al doilea centru universitar al țării în care funcționează 5 spitale județene, cu o structură de 45 de clădiri separate care îndeplinesc împreună funcțiile unui spital regional unic cu 3.100 de paturi, județul Cluj rămâne zona eligibilă pentru realizarea acestei investiții majore”, a susținut Tișe.

În toamna anului trecut, Alin Tișe a transmis Comisiei Europene o adresă oficială prin care solicita preluarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj.

În replică, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a susținut că acest proiect va fi realizat de către Guvernul României.

Cu același prilej, Pintea a atras atenția asupra Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru Copii din Cluj:

„Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii”, a declarat atunci ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *