Sanatate

Ce culoare politică are proiectul Spitalului Regional din Cluj? TIȘE: “Nu vom abandona proiectul”

Scris de 232

Tema Spitalului Regional de Urgență din Cluj (SRU) continuă să suscite spiritele. După ce ani de-a rândul proiectul nu a prezentat nici un interes în rândul administrației clujene, acum reprezentanții Consiliului Județean Cluj, prin intermediul președintelui Alin Păunel Tișe, se dau de ceasul morții pentru a-și însuși planul de realizare a unui spital de însemnătate majoră în zona de Nord-Vest a României. Un proiect cu potential electoral imens ce poate spori peste noapte capitalul de imagine a politicienilor clujeni.

Astfel, Consiliul Județean Cluj și-a anunțat, prin intermediul unui comunicat, revendicările privind înlocuirea Ministerului Sănătății ca autoritate eligibilă pentru depunerea proiectului Spitalului Regional de Urgență cu județul Cluj pentru atragerea banilor europeni.

Conform documentului citat, forul județean afirmă că a primit soluții din partea Comisiei Europene pentru realizarea SRU Cluj:

“Comisia Europeană oferă județului Cluj o soluție pentru a merge mai departe în realizarea spitalului regional de urgență, proiect pe care nu îl vom abandona indiferent de greutățile politice pe care le întâmpinăm în relația cu Guvernul României.

În răspunsul primit recent de la Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, se admite faptul că Programul Operațional Regional poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale.

Altfel spus, Consiliul Județean Cluj poate solicita Guvernului României să declare Consiliul ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul Ministerului Sănătății”, menționează CJ Cluj într-un comunicat de presă.

Alin Tișe urmează să ceară consilierilor în următoarea ședință a Consiliului județean “să își însușească solicitarea, astfel încât demersul să fie unul unitar, considerând, astfel, că sănătatea nu are culoare politică”.

Prin urmare, reușita este echivalenta unui studiu de pre-pre-fezabilitate, cu alte cuvinte, CE a încuviințat solicitarea CJ Cluj, admițând ca fiind eligibilă pentru a fi supusă unei analize. 

Cum va proceda Guvernul în acest caz, chiar dacă poate intuit, rămâne de văzut.

Din păcate, după cum susține Alin Păunel Tișe, chiar dacă ”sănătatea nu are culoare politică”, totuși, ”greutățile sunt politice”, nu de alt ordin.

“Documentul va fi prezentat în ședință publică și va solicita modificarea POR 2014 – 2020 în sensul înlocuirii ministerului, ca aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale. De asemenea, ținând cont de importanța proiectului, voi solicita și consiliilor județene din regiunea de Nord-Vest să sprijine demersul nostru.

Fiind al doilea centru universitar al țării în care funcționează 5 spitale județene, cu o structură de 45 de clădiri separate care îndeplinesc împreună funcțiile unui spital regional unic cu 3.100 de paturi, județul Cluj rămâne zona eligibilă pentru realizarea acestei investiții majore”, a susținut Tișe.

În toamna anului trecut, Alin Tișe a transmis Comisiei Europene o adresă oficială prin care solicita preluarea proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj.

În replică, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a susținut că acest proiect va fi realizat de către Guvernul României.

Cu același prilej, Pintea a atras atenția asupra Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru Copii din Cluj:

“Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii”, a declarat atunci ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 3 days In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE