Din oras

Ce au facut “ficusii” din Consiliul Local in trei ani de mandat

Cluj-Napoca are 27 de consilieri locali, oameni care au fost votati de clujeni pentru a le reprezenta interesele, pentru a se asigura de bunul mers al urbei. Castiga anual 8.000 de lei pentru asta, insa, cu putine exceptii, activitatea lor se rezuma la votul dictat de partid, de apartenenta la putere sau opozitie. Intrebati care este cel mai important proiect al lor din acest mandat multi dintre alesii locali au dat raspunsuri tipic politicianiste, cu generalitati din care nu au lipsit cuvinte precum demersuri, colaborare, sustinere sau eficientizare. Concret insa, putini au fost cei care au putut da un raspuns pertinent, un proiect punctual de care s-au ocupat in ultimii trei ani pentru a le aduce un beneficiu clujenilor, celor care le-au acordat increderea in iunie 2012.

Ioan Pop, consilier al puterii in CL, este prea ocupat pentru a putea nominaliza un proiect la care a lucrat in cei trei ani de mandat in care nu s-a sinchisit sa depuna macar un raport de activitate. Domnul Pop are musafiri.

“Sunt la masa cu neamurile, am niste musafiri, tocmai am venit din Olanda. Multe proiecte am avut, nu va pot spune acuma. La revedere”, a spus consilierul.

Foto: monitorulcj.ro

Pe modelul “multe, foarte multe au fost” raspunde si consilierul Giacomo Dreoni.

“Toate proiectele care trec de la noi sunt importante, pentru toate am votat favorabil, avem un lider de grup PNL, intrebati-l pe el”, a spus, iritat, Dreoni.

Nici acesta nu s-a obosit in nici unul, din cei trei ani de mandat de pana acum, sa-si depuna vreun raport de activitate.


Ioan Bildea, desi nu a facut parte din Consiliul Local de la inceput, din 2012, este unul dintre cei mai activi si mai vizibili consilieri.

“Am reusit, cu presiune publica, sa eliminam plata pentru cardurile studentesti. In rest au fost multa chestiuni punctuale, venite de pe urma sesizarilor”, rezuma el.

Ligia Bocse este una dintre cele mai fade prezente ale Consiliului Local. In cei trei ani de mandat aproape niciodata nu a fost de gasit atunci cand era nevoie de parerea ei. La fel s-a intamplat si acum. In raportul de activitate pe anul trecut s-a laudat cu faptul ca a participat la toate festivitatile de decernare a premiilor si diplomelor pentru cuplurile care au 50 de ani de casnicie neintrerupta.

Nici Ovidiu Chifor nu a fost de gasit astazi, in schimb isi rezuma activitatea in CL intr-o fraza la finalul raportului de activitate:

“Am fost, raman si voi fi alaturi de problemele tuturor cetatenilor indiferent de etnie, rasa, sex, religie sau de orice alta natura discriminatorie”.

Din grupul UDMR singura care a raspuns la telefon a fost consilierul Olah Emese.

“Pentru mine cel mai important proiect a fost aderarea la Carta Europeana a egalitatii de sanse intre femei si barbati in administratia locala. Proiectul a fost adoptat in primavara acestui an”, a subliniat Olah.

Cu acelasi proiect se mandreste si Loredana Pop, membra a CL de doar cateva luni.

Valentin Gliga a tinut sa scoata in evidenta “simbioza” dintre consilieri si executivul Primariei.

“Grupul nostru si implicit eu am sustinut proiectele majore. Nu va ascundem simbioza dintre consilierii care au sustinut executivul si executiv. Proiectele Cluj Capitala Culturala si Capitala Tineretului au beneficiat de o atentie speciala si sustinere din partea noastra. Nu am putea spune ca a venit cineva cu un proiect de-al lui, a fost munca de echipa”, a aratat Gliga.

Dan Morar a aratat ca in cei trei ani de mandat s-a ocupat de “bugete, interpretare si masuri de eficientizare a regiilor”, in timp ce Radu Moisin s-a zbatut pentru “imbunatatirea proiectelor de hotarare din punct de vedere legal”.

“Mai aproape de suflet, sa spun asa, este zona Cetatuia, pentru valorificarea careia se fac demersuri acum. Este o procedura de durata, dar se fac pasi marunti in directia buna”, a aratat Moisin.

Ovidiu Florian spune ca a initiat “demararea demersurilor de preluare a strazilor private” pentru a se putea efectua investitii pe acestea, in timp ce Gabriel Oniga a luptat pentru daramarea garajelor si construirea de parcari pe structura usoara, fara succes insa. Cel mai important proiect al consilierului Oniga nu s-a materializat, dupa cum singur recunoaste, mai mult, nici nu crede ca se va mai intampla ceva in acest mandat.

“Proiectul meu de suflet este sistemul integrat de parcari – desfiintarea garajelor si construirea de parcari pe structuri usoare. Daca in primii doi ani s-au prevazut in buget studii de fezabilitate si studii tehnice, acum nici macar nu s-a prins in buget. Cred ca se datoreaza faptului ca e din partea opozitiei. Nu s-a facut nimic si nici nu cred ca se mai face ceva, nu risca sa supere electoratul in an de alegeri. Eu cred ca poti sa superi cateva sute de proprietari de garaje, dar sa multumesti mii de cetateni care nu au acum loc de parcare”, arata Oniga.

Tot despre parcari, dar fara vreun proiect concret vorbeste si colegul de partid, Flavius Milasan.

“Am avut foarte multe audiente, au fost cazuri in care erau oameni cu doua locuri de parcare in anumite zone. M-am adresat Serviciului de Parcari pentru rezolvarea problemelor”, a subliniat acesta.

Constantin Tomos recunoaste ca nu are “un proiect maret”, dar s-a ocupat constiincios de sesizarile clujenilor din zona pe care o reprezinta: cartierele Iris, Bulgaria si Dambul Rotund.

Radu Constantea spune ca cel mai important proiect al sau a fost clarificarea problemei brandului Universitatii Cluj, iar Dan Tarcea isi aduce aminte de un proiect din chiar primul an de mandat.

“Alaturi de colegii mei ne-am implicat in toate proiectele. Nu am un proiect personal, dar am initiat impreuna cu Ioana Borza proiectul pentru alimentatia sanatoasa in scoli, am militat pentru acordarea gratuitatii pe doua linii si pentru elevi, nu doar pentru studenti”, a explicat Tarcea.

Restul consilierilor locali nu au putut fi contactati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *