Din oras

Ce aduce nou regulamentul de finantare al proiectelor ONG-urilor

Noul regulament pentru finantarea nerambursabila de la bugetul local pentru ONG-uri ofera posibilitatea accesarii fondurilor si in cazul institutiilor publice, creste numarul finantarilor posibile pentru o entitate, dar pune mai multe conditii de eligibilitate. Noul regulament a fost dezbatut astazi si varianta finala trebuie votata de Consiliul Local, astfel incat sa poate fi aplicata.

Prima schimbare fata de vechiul regulament este faptul ca pot aplica pentru aceste fonduri pe langa asociatii, fundatii, persoane fizice si juridice si “institutii publice de cultura, educatie, invatamant”.

“Primaria si Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca acorda o atentie deosebita proiectelor cultural-educative cu caracter local, regional, national, european si international, care se incadreaza in strategia de dezvoltare a municipiului, menite sa sprijine candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitala Culturala Europeana”, se precizeaza in primele articole ale regulamentului.

In proiect se mai arata ca un beneficiar poate contracta pentru acelasi domeniu doua finantari intr-un an, fata de una, cum era pana acum. In cazul in care se aplica mai multe proiecte trebuie percizata ordinea importantei lor pentru beneficiar. Apare si un nou principiu de atribuire: neredistribuirea – adica o suma aprobata pentru un proiect nu poate fi directionata catre alt proiect al aceluiasi aplicant, in cazul in care primul nu se mai face. De asemenea anual vor exista mai multe sesiuni de selectie a ofertelor.

In ceea ce priveste eligibilitatea proiectelor, prioritare vor fi cele care vor sprijini candidatura orasului la titlul de Capitala Culturala Europeana.

“Directiile prioritare din domeniul cultral-artistic vor fi enuntate in Programul Anual pentru acordarea de finantari nerambursabile, ce va fi publicat pe site-ul Primariei si in Jurnalul Municipal, precum si in Monitorul Oficial”.

Criteriile de evaluare au fost stipulate foarte clar in noul regulament, care se vor aplica cererilor care trec de trierea de eligibilitate. Pentru fiecare criteriu se acorda un punctaj, totalul putand fi de maxim 100 de puncte.

Proiectele care nu ating cel putin 65 de puncte nu vor fi luate in considerare. Finantarea poate fi acordata in transe , prima fiind cel putin 30% din valoare, iar ultima 10%.

„Eu cred ca cel mai important e ca nu numai eu sunt multumita ci si operatorii culturali, care ne-au ajutat si au venit cu propuneri. Din pacate au ramas lucruri neclarificate din cauza legislatiei nationale. De exemplu nu am gasit solutii pentru evenimentele care au loc inainte de perioada incheierii contractelor, in ianuarie – februarie, precum Balul Operei, pentru care nici anul trecut nu am gasit solutii. De obicei avem buget prin februarie, martie, si nu putem incheia contractele inainte”, a declarat pentru Ziar de Cluj viceprimarul Anna Horvath, coordonatoarea grupului de lucru, care a elaborat regulamentul

Consilierii locali vor discuta proiectul noului regulament in sedinta ordinara de saptamana viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *