In vizor

Cazul Între Lacuri – în atenția autorităților pentru cel puțin 30 de zile

După ce relatam ieri despre situația „ecologică″ de pe strada Tulcea (Galați 30), de pe lângă Parcul Între Lacuri, unde țeava de evacuare a apei/reziduurilor de la blocurile de acolo, se deversează în lacul alăturat, fără a fi conectată la rețeaua urbană de canalizare, iacătă și reacția autorităților.

Printr-un telefon primit de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului Cluj, ca urmare a sesizării în scris pe care am făcut-o ieri, ni s-au comunicat următoarele date: într-adevăr, APM Cluj emite avize privind protecția mediului, dar în cadrul datelor furnizate de constructor, cu siguranță nu este menționat faptul că prin țeava de evacuare reziduurile se scurg în lac. (Acest detaliu nu ne uimește, de atâta lucru aveam habar și noi – nimeni nu e obligat să prezinte situația reală a construcțiilor, iar pe hârtie totul e reprezentat comme il faut). Mai departe am fost asigurați de toată disponibilitatea celor de la Mediu, doar că, știți, cazul ar ține mai degrabă de competența Comisariatului Județean Cluj al Gărzii de Mediu, de Administrația Bazinală de Ape, chiar și de Inspectoratul de Construcții etc.

În plus, tot de la APM am fost solicitați să le oferim date ceva mai precise privitoare la situația în cauză: adresa exactă – cu număr de stradă, cu datele de contact ale constructorilor, în fond, de care din cele 3-4 blocuri ține țeava cu pricina?! (formula precisă era: blocul „nu poate fi identificat″). Măi să vezi, și noi care credeam că munca asta e făcută de un Inspector de la APM Cluj. Că nu-i bai, ne putem apuca și de treaba asta, de a cotrobăi prin avizele lipsă sau cele eliberate în mod fraudulos, doar că-i credeam mai competenți pe inspectorii în discuție. Mai nou, aceștia lipsesc cu desăvârșire sau nu știu descâlci o ecuație simplă: unde sunt blocurile cu pricina sau de la care bloc țeava se revarsă în lac. 

Sesizări scrise făcut-am și la vestita Primărie a municipiului Cluj-Napoca, la telefon nu aveau timp să răspundă, între timp eliberau probabil vreun aviz urbanistic. 

Însă atitudinea cea mai binevoietoare am avut-o din partea Gărzii Naționale de Mediu Cluj. După ce le-am adresat o sesizare în scris, i-am contactat telefonic: doamna de la capătul firului a confirmat primirea sesizării și ne-a asigurat că un comisar al instituției se va ocupa de cauză într-un termen de 30 de zile. E un termen rezonabil totuși – treizeci de zile, cât durează lectura sesizării – în acest răstimp se mai ridică un bloc fără avize de mediu sau se branșează țeava la rețeaua urbană de canalizare, iar după acest termen, atunci când vor găsi inspectorii blocul cu pricina pe teren, problema se va rezolva prin vreun caraghioslâc românesc. Oamenii, mediul, mai pot aștepta, nu e mult – cel puțin 30 de zile. 

Colaborarea dintre instituțiile implicate s-a dovedit, încă o dată, de efect.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *