Anchete

Cazul disperat al unui tânăr din Cluj cu retard mintal și obezitate morbidă. Abia mai respiră, este nedeplasabil, dar medicii nu vor să îl opereze dacă nu plătește 3.000 de euro

Scris de 1,860

Sistemul medical românesc este așa gândit încât pacienții ajung în situații incredibile. De exemplu, un tânăr sărac, de 24 de ani, din Cluj-Napoca nu are de unde să scoată 3.000 euro pentru o operație care l-ar scăpa de obezitate morbidă. Atât i-au cerut din start, la prima vedere, medicii de la Chirurgie II, fără o evaluare amănunțită. Acest gen de operații sunt fie gratuite, fie pe bani, depinde cum consideră medicii, nu mai contează dacă pacientul este sau nu asigurat. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj spun însă că mama pacientului nu trebuie să se bazeze strict pe părerea medicului de la Chirurgie II, ci ar trebui să meargă la un nutriționist-diabetolog care să îi spună clar ce are de făcut, dacă se impune sau nu o operație și dacă va fi sau nu suportat de stat tratamentul.

Remus Alin Vermeșan, un tânăr de aproape 24 de ani, din Cluj-Napoca, grav bolnav, pe lângă că este bătut de soartă, este batjocorit și de sistemul medical. Este diagnosticat cu retard mintal moderat cu tulburări de comportament, hemipareză dreapta spastică și obezitate morbidă. Diagnosticul de obezitate morbidă îl are de doar doi ani, până atunci era normal, se putea deplasa. Acum a ajuns să cântărească aproape 200 de kilograme, abia respiră și abia se mișcă de la pat până la toaletă, zona abdominală i s-a infectat din cauza grăsimii, iar picioarele seamănă cu niște butuci, gata să explodeze. Nu se poate încălța atât îi sunt de umflate picioarele.  

Tânărul trăiește în sărăcie, împreună cu mama lui, într-un bloc dărăpănat de pe strada Dealul Fânațelor din Cluj-Napoca. Situația lor este disperată pentru că au bani foarte puțini – salariul de 1.500 lei al mamei și pensia lui de handicap, de 340 lei. Amândoi au ajuns într-o situație aparent fără ieșire din cauza condiției medicale extrem de proaste a lui Remus. Singura șansă a tânărului să aibă o viață mai ușoară este o operație care l-ar salva de obezitate morbidă. Cel puțin, acest lucru i s-a spus mamei pacientului, la prima vedere, de către medicii de la Chirurgie II. Dar pentru această operație, medicii i-au cerut 3.000 de euro, bani pe care nu au de unde să îi scoată.

“De la Chirurgie II mi s-au cerut 3.000 de euro. Eu nu am de unde să dau 3.000 de euro că am un singur salar în casă și pensia lui de handicap de 340 lei. Are grăsime foarte multă la stomac și trebuie operat. La Chirurgie II am vorbit cu doctorul Bogdan Stancu, care l-a întrebat pe altul și a spus că cheamă o echipă de specialiști și a spus că mă costă 3.000 de euro. Eu i-am spus că nu am de unde să dau atâția bani. Am fost cu el la Chirurgie II că a avut unghiile de la picioare încarnate și atunci am întrebat de operație la burtă. Mi-a spus că 3.000 de euro. Mi-au zis că atunci când am banii să mă duc că ei cheamă echipa de specialiști și îl operăm. Și asta a fost tot. Nici nu am mai încercat să merg la alți doctori dacă nu am bani. Sunt femeie necăjită cu un copil bolnav”, a declarat Violeta Covaci, mama lui Remus.

În urma internării de la Chirurgie II, în martie 2017, în scrisoarea medicală, printre altele scrie că se recomandă regim igieno-dietetic și scădere ponderală, evitarea eforturilor medii și mari și a traumatismelor locale, toaletaj și pansament local cu unguent, control chirurgical peste o lună. Pentru a se stabili clar în ce condiții trebuie operat pacientul, acesta ar fi trebuit să treacă prin evaluarea unei comisii de specialitate, dar mama, descurajată de tariful stabilit deja de medicul de la Chirurgie II a dat înapoi, nici nu a mai avut curajul să meargă mai departe.

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj (în subordinea căruia se află Clinica Chirurgie II) a precizat că operațiile de genul celei de care are nevoie Remus Alin Vermeșan sunt sau nu gratuite, depinde de ceea ce consideră specialiștii.

“Ca principiu, din punctul nostru de vedere, pacientul cu obezitate morbidă care este văzut de o comisie interdisciplinară și are indicații poate să beneficieze de operație de stent gastric și această operație nu este considerată ca o corecție estetică, repet, dacă are indicația comisiei de diabetologi, endocrinologi. Dacă această comisie nu consideră că operația trebuie făcută și că această operație este ca o indicație terapeutică, operația se consideră ca fiind corecție estetică și atunci este contra cost”, a afirmat Monica Costin, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Reprezentanții CAS Cluj spun că pacientul ar trebui consultat mai întâi de un diabetolog-nutriționist, care să evalueze situația tânărului. Acesta va stabili ce e de făcut în cazul lui.

„Poate operația despre care spune mama pacientului a fost un serviciu la cerere pentru că legea spune că serviciile la cerere se suportă de către pacient. Este nevoie de un serviciu la recomandarea medicului. Ea trebuie să se adreseze unui medic specialist în boli de nutriție, diabet și metabolism, iar acel medic va evalua situația pacientului. Ei pot să îl urmărească o perioadă și dacă va considera necesar va recomanda intervenția aceasta”, a explicat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 2 hours Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 5 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 6 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 8 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 8 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 9 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 10 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 11 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 11 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 12 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE