Focus

CAZUL DECLARAȚIEI PE PROPRIA RĂSPUNDERE: Crunta realitate bate la fund imbecilitatea legiferării populiste

Scris de 721

Declarația pe propria răspundere, încă o dovadă a distanței între ce legiferează puterea politică și realitate. Guvernul s-a lovit din nou de cruda realitate. Prilejul a fost celebra declarație pe propria răspundere care trebuia completată de unii consumatori pentru a putea beneficia de un preț plafonat al energiei electrice.

 • Actul normativ încerca să rezolve mai multe probleme. Prima era cea a proprietarilor care au mai multe case. Ideea a fost ca un proprietar care are mai multe imobile să își aleagă unul la care poate beneficia de tariful plafonat.
 • De ce s-a procedat în felul acesta? Putem doar bănui că logica legislației a fost, pe de o parte, dorința ca de prețuri plafonate să nu beneficieze românii care au mai multe imobile în proprietate, considerându-se, probabil, că au o avere prea mare pentru a plăti un tarif subvenționat de stat. În această logică, ar fi putut să se găsească și alte chei de control, precum valoarea conturilor bancare, veniturile obținute și, în general, averea acumulată.

Pe de altă parte, este foarte probabil ca restricția privitoare la aplicarea plafonului doar pentru o singură locuință să fi fost introdusă și pentru a reduce cheltuielile bugetului de stat prilejuite de aplicarea acestei măsuri. În ultimă instanță, logica nu este neapărat greșită. Problema a apărut însă atunci când dorința legiuitorilor s-a lovit de realitatea societății românești.

Astfel, proprietarii ar fi trebuit să completeze o declarație pe propria răspundere prin care să specifice locul de consum la care se va aplica tariful redus. Doar că în practică aplicarea legii a creat foarte multe probleme. Respectiv, unii dintre chiriași locuiesc în imobile deținute de persoane care au mai multe proprietăți imobiliare. În logica legii, chiriașii din aceste locuințe nu puteau beneficia de preț plafonat al energiei electrice.

Și pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, în România, situația chiriașilor este ambiguă. Adică, unii chiriași sau proprietari nu înregistrează contractul la fisc. Asociația „Energia inteligentă” arată într-o analiză că se pot încheia contracte direct între chiriași și furnizorii de energie, dar demersurile sunt birocratice, iar riscul este ca proprietarul să rămână fără furnizor de energie electrică în cazul în care chiriașii nu achită factura și pleacă din imobil.

Cazurile complicate nu se opresc. Sunt proprietari care și-au vândut o locuință, iar contractul nu a fost încheiat încă de noul proprietar, iar cel vechi locuiește într-un alt imobil. Sunt consumatori care au încheiat un contract cu furnizorul de energie electrică pentru a plăti factura părinților sau copiilor lor. Toți aceștia nu pot beneficia de plafonarea prețului.

Este clar că România trăiește, în unele cazuri, într-o dezordine completă. Dar, tocmai de aceea o lege care nu ia în calcul situațiile complicate, mai puțin clare, care există în societatea românească nu oferă soluții, ci încurcă și mai mult lucrurile.

Aceeași situație este și în cazul persoanelor vulnerabile. Legea prevede ca familiile monoparentale, cele cu trei copii aflați în întreținere și persoanele care utilizează dispozitive medicale la domiciliu să beneficieze de prețul plafonat, bineînțeles, pe baza unei declarații pe propria răspundere.

Astfel, realitatea arată că în cazul în care contractul de furnizare a energiei electrice este pe numele unui alt membru al familiei decât părintele care are în îngrijire copilul sau copiii, dacă familia stă cu chirie, dacă un copil din trei nu urmează o formă de învățământ sau dacă bolnavii care au aparate, dispozitive sau echipamente medicale nu au contracte cu furnizorul de energie pe numele lor, toate aceste categorii nu pot beneficia de un tarif plafonat.

Declarația pe propria răspundere cerută de lege a revoltat publicul, nu doar pentru birocrație, ci și pentru timpul scurt în care trebuia să fie completată și depusă. Acum, există un proiect de ordonanță care retrage obligativitatea depunerii declarației privind locul de consum. Dincolo de declarații, însă, problema rămâne și anume legislația ruptă de realitate.

 

Sursa: rfi.roULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Din oras
  Mașina de vot a lui Boc a fost convocată în ședință extraordinară. S-a votat, dar s-a și adoptat (și, viceversa)
 • Acum 9 hours Politica
  În următoare ședință de Consiliu Județean se prefigurează la vot scumpiri la salubritate?
 • Acum 10 hours Justitie
  SĂ APĂRĂM PLAGIATUL CU DINȚII. Ai Justiției, firește: În apărarea onoarei nereperate, Lucian Bode mai deschide un proces la București
 • Acum 10 hours Editorial
  Mult prea competentul Lucian Bode ar trebui să-și dea demisia. Dar este atâta de ratat ca om și profesie încât ”sistemul” nu poate găsi unul mai bun
 • Acum 10 hours Sanatate
  N-A PLECAT, NU S-A ASCUNS: În noul raport COVID, crește numărul de infectări și se raportează zeci de decese în doar câteva zile
 • Acum 11 hours In vizor
  Curtea de Conturi a găsit abateri financiare de peste 9 milioane lei la Primăria Cluj-Napoca. Mai pune Boc un milion de la el și-i dă la ”U” Cluj
 • Acum 12 hours Sport
  ”U” Cluj primește 10 milioane de lei, bani publici nerambursabili, de la Primărie
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum încearcă PSD și PNL să scape de cartoful fierbinte al pensiilor nesimțite, cunoscute în ”famiglie” drept ”speciale”
 • Acum 12 hours Jos palaria
  NU ARATĂ RĂU: Muzeul de Istorie a Farmaciei se pregătește de deschidere
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Headhunter-ii, târgurile de cariere şi platformele de recrutare îţi vând ceva. Astăzi este munca remote. Mâine săptămâna de patru zile. Poimâine, pensia la 45 de ani. Ai grijă ce cumperi!
 • Acum 13 hours Eveniment
  SIMULARE BAC: Elevii dau astăzi proba scrisă la Limba română
 • Acum 14 hours Politica
  Marcel Ciolacu: ”PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”
 • Acum 14 hours Din oras
  CHIRII A LA ”E FAIN LA CLUJ”: Cu buda lângă aragaz, arome ca la ”mama acasă”…
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE