Din oras

Cazul Adrian Zaharia. Ce se întâmplă dacă nu se găsește cadavrul?

În urma accidentului petrecut sâmbătă, 21 iulie, pe lacul Beliș-Fântânele, atunci când se presupune că directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia, ar fi căzut dintr-o ambarcațiune de mici dimensiuni, în timpul unei ieșiri de agrement pe lac, apar, bineînțeles, o serie de întrebări. Dincolo de faptul că prefectul Aurel Cherecheș a dispus, în contextul evenimentelor din data de 21 iulie, ample controale și operațiuni de verificare în zona lacurilor Beliş-Fântânele şi Tarniţa pentru a se vedea în ce măsură proprietarii de bărci şi ski-jet-uri respectă legislaţia, rămân o serie de întrebări care merită răspunsuri. Bunăoară, de ce aceste verificări sunt efectuate numai după înregistrarea unui deces? Sau, de asemenea, ne putem întreba cât timp trebuie să treacă până la declararea oficială a unui deces?

Concret – având în vedere cazul punctual al șefului APIA Cluj, Adrian Zaharia, dispărut în urma unei ieșiri în lungul lacului Beliș, în data de 21 iulie – după cât timp poate fi declarat, în mod oficial, decesul?

Conform Noului Cod Civil, Declararea Judecătorească a morții este prevăzută de Articolul 49, care se referă la cazurile cu caracter general.

Avocatul Ciprian Păun recunoaște că procedura declarării decesului este, într-adevăr, una complicată, iar în cazul lui Adrian Zaharia, în mod direct, se aplică procedura prevăzută în Codul Civil. 

Noul Cod civil prevede că în cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin doi ani de la data primirii ultimelor informaţii despre ea.

Art. 49 Cazul general

”(1) În cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin 2 ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă”.

Astfel că, după termenul de 2 ani, de la care Adrian Zaharia a dispărut, familia acestuia poate apela la instanță pentru a obține o hotărâre definitivă care să ateste decesul acestuia.

Decizia judecătorească trebuie prezentată Primăriei la care Adrian Zaharia avea domiciliul, iar ulterior aceștia pot elibera Certificatul de deces. 

CITEȘTE ȘITardiv și numai că s-a pierdut în lac directorul de la APIA Cluj, prefectul Cherecheș anunță ample controale în zona lacurilor Beliş-Fântânele şi Tarniţa. Poate-i obligă pe cei care se dau cu barca pe lacuri să respecte legea

BREAKING NEWS: Șeful APIA Cluj, Adrian Zaharia, dat dispărut! Scafandrii îl caută pe Lacul Beliș. EXCLUSIV Primele fotografii cu barca recuperată de pe lac

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *