13 studenti au fost astazi primii pacienti ai programului Keep calm with Dogs. Ca niste adevarate vedete, cainii au fost si mangaiati si alintati intensiv, s-au jucat cu cei prezenti si au urmat comenzile stapanilor, in lumini de blitzuri si camera video, alinand in acest fel tensiunea si ingrijorarile starnite de examenele de sezon.
In campusul Hasdeu e zapada si agitatie pe trotuare. Studentii se duc la biblioteci, dau o fuga din sala de lectura la magazinul din colt de unde isi cumpara paine, cafea si parizer, mai dau o raita pe la facultati, sa vada daca au luat 5-ul la examen, ori, dupa caz, daca sunt intre primii pe lista.
La Vivariul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) a fost, insa o adevarata zi de sarbatoare. 13 studenti, 12 fete si un baiat au venit sa isi descreteasca fruntile mangaind catei. La prima sedinta a programului Keep Calm with Dogs eroii au fost “veteranii” Bes si Dersou, dar si o catelusa cu parul cret, Sisi.
“Ea e incepatoare, o sa isi ia atestatul de caine terapeut peste cateva luni, acum e foarte entuziasmata sa fie mangaiata de atatia oameni”, explica Helga, stapana lui.
Un adevarat teren de joaca a fost sala de terapie cu cateva minute inainte de inceperea sedintei oficiale. Studentii s-au intrecut in mangaieri, iar cateii era parca si mai bucurosi.
“Parca pentru caini ar fi programul, se bucura mai mult decat oamenii de interactiune”, a remarcat una dintre participantele la actiune.
Fiecare student a primit apoi o bucatica de hartie pe care era desenata o labuta, “sa va poarte noroc la examene”, dupa cum a precizat Alina Rusu de la UBB, coordonatoarea proiectului.
Tinerii s-au asezat apoi in cerc, unul dintre organizatori a intins un covor colorat in mijloc si prima sedinta de terapie a inceput in forta cu prezentarea cainilor, facuta de George Mosoia de la Dog Asisst, unul dintre initiatorii programului.
In chicoteli de incantare presarate cu aplauze, asistenta a aflat ca Dersou e un catel hiperactiv, insa asta il face sa fie foarte buni pentru anumite categorii de pacienti, mai ales cei despresivi. Chiar astazi a avut o sedinta de terapie la Spitalul de Psihiatrie in acest sens. Bes, in schimb, fiind “catelul zen” e un adevarat balsam pe rana pentru pacientii agitati, cum ar fi cei cu ADHD.
“Sisi e unul dintre cainii nostri voluntari, este in formare de cateva luni. La sfarsitul lunii martie isi va da examenul de atestat. Noi o alintam ca e ca o masuta de cafea, e lata si dolofana”, a explicat organizatorul.
Au urmat apoi cele doua jocuri ale sedintei de astazi, Happy Circle si Clicker Game. Pentru primul, Vlad, un membru al echipei de terapie, a desenat cu carioca niste cercuri rosii, iar echipele formate ad-hoc au avut ca sarcina tinerea cateilor in mijlocul lor pentru cat mai multa vreme. Bucuria cainilor de a fi in centrul atentiei nu i-a lasat sa stea prea mult timp linistiti, insa distractia a fost generala. Al doilea joc li s-a adresat doar oamenilor, impartiti in echipe de cate doi. Unul juca rolul cainelui, iar celalalt al dresorului care ii dadea o sarcina si apoi facea click cu dispozitivele aferente.
“O sa ii vedeti ca reactioneaza la clickuri, sunt ceva obisnuit pentru ei, iar studiile spun ca doar urmarindu-le reactiile timp de o jumatate de ora vei fi cuprins de relaxare”, a precizat Vlad.
Cautarea unei chei sau a unui iepuras de plus a starnit valuri de distractie, mai ales cand au intrat si Bes si Dersou in joc.
“Ma bucur foarte tare ca am venit, desi mi-am rupt din timpul pentru invatat. Eu sunt din Moldova si ajung rar acasa, unde am curte si caini. Am aflat de pe Facebook de program. Cateii de aici sunt o minune, de mult nu m-am mai distrat asa bine”, a spus Alina, una dintre studentele participante.
Programul a continuat cu o pauza scurta in care s-a servit ceai si alte cateva jocuri.
Orarul si activitatile programului care se mai numeste si Camera cu Caini sunt afisate pe pagina de Facebook al proiectului si pe si pe site-ul ICOA (Institutul de Cercetare a Interactiunii Om-Animal).
Inca de la inaugurare s-a anuntat ca sunt asteptati student de la toate universitatile si ca programul se prelungeste si dupa sesiune.