Diete

Cate ceva despre poftele alimentare

Cam toata lumea stie din ce este alcatuita o dieta sanatoasa si cum ar trebui sa isi alcatuiasa meniul zilnic. In practica, nu prea se intampla astfel, nu-i asa? Poate ca vi se intampla sa cedati in fata poftelor, sa mancati excesiv si sa va ingrasati. Sau poate ca stati departe de mancare din frica, anxietate sau din nevoia de a avea un control total.

 

 

Prajitura cu ciocolata dupa miezul noptii. Chips-uri in timpul meciului. A doua sau chiar a treia portie de paste. Poftele pentru diverse mancaruri va pot ataca in orice moment.

 

 

Pofta pentru ceva anume i-a pus mult timp in dificultate pe oamenii de stiinta. Cercetarile recente iau in vizor o combinatie complexa de factori emotionali si fizici. De exemplu, este posibil ca placerea de a manca alimente grase sa se fi dezvoltat ca o tactica de supravietuire. De-a lungul istoriei speciei umane, oamenii au fost vanatori si culegatori, petrecandu-si timpul in cautarea hranei si aflandu-se la mila elementelor naturii. Cand gaseau alimente bogate in grasimi, le mancau si stocau excesul de energie produsa, pentru a supravietui in perioadele cu pneurie de hrana.

 

 

In societatea contemporana, se gaseste mancare din belsug – mai ales gustari pline de grasimi, precum prajiturile sau torturile. Asa ca, desi naturale, poftele noastre pentru mancaruri bogate in grasimi sunt nesanatoase. Din punct de vedere chimic, alimentele sunt niste substante puternice care pot schimba activitatea corpului si a creierului.

 

 

 

Carbohidratii (cartofii, pastele si cerealele, de exemplu) determina secretarea in creier a unei substante numite serotonina, care declanseaza imbunatatirea starii de spirit. Tocmai din acest motiv, oamenii au tendinta de a manca excesiv, atunci cand sunt nefericiti.

 

 

Dar si puterea sugestiei functioneaza. Este suficient sa auziti o melodie din coloana sonora a serialului preferat, pentru a vi se declansa pofta de inghetata. Pe de alta parte, vederea adnotarilor pe care seful le-a facut pe rapoartele intocmite de dvs. va declanseaza o pofta nebuna de pizza, incat nu va mai puteti gandi la altceva pana cand ajungeti acasa.

 

 

Din fericire, exista si metode de a rezista in fata poftelor alimentare si de a nu pierde controlul. Iata cateva:

 

 

Admiteti-va poftele. Toata lumea are pofte alimentare si toti ni le satisfacem la un moment dat. Inutil sa negati ca v-ar fi pofta de covrigei, de ciocolata sau de caviar! In loc de asta, ar fi bine sa va satisfaceti poftele cu moderatie: mancati doar o cupa de inghetata, numai doua prajiturele, o mana de covrigei sau o singura tartina de caviar.

 

 

Asteptati sa va treaca. Poftele vin si pleaca, de multe ori fara a fi satisfacute. Asteptati cel putin 10 minute dupa ce simtiti prima oara pofta, iar daca dorinta este la fel de puternica si dupa aceea, mancati o jumatate de portie (sau chiar mai putin) din alimentul de care aveti pofta.

 

 

Nu va infometati. Mesele fixe – trei mai imbelsugate sau cinci mai frugale pe zi – previn aparitia multor pofte alimentare, deoarece stomacul si creierul sunt satisfacute.
Faceti miscare. Exercitiile fizice va eliberaza de stresul acumulat si va distrag atentia de la pofte. Faceti o plimbare, duceti-va la discoteca, sau faceti curat in baie sau camara cu multa… ravna!

 

 

Serviti-va cu gusturi sanatoase. Mancati un mar, o banana sau un iaurt degreresat.

 

 

Separati mancarea de sentimente, in special de esec sau necazuri. Obisnuim sa mancam, in loc sa ne simtim pe de-a intregul fericirea sau depresiile. Daca aveti obiceiul sa mancati cu scopul de a va canaliza mai bine emotiile puternice, ar fi bine s a faceti un pact cu dvs. insiva: sa nu va apropiati de bucatarie, atunci cand sunteti vesel, furios, trist sau frustat.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *