Hipertensiunea arteriala sistemica este presiunea ridicata a sangelui sub care aceasta circula prin artere. Aceasta presiune este definita de doua valori:
1. presiunea (tensiunea) sistolica (maxima) – valoarea sistolica este presiunea sangelui in peretii arterelor, cand inima a terminat de pompat sangele in artere, si eate prima valoare la citirea presiunii sangelui;
2. presiunea (tensiunea) diastolica (minima) – valoarea diastolica este presiunea sangelui din peretii arterelor intre bataile inimii, cand aceasta este relaxata si se umple cu sange. Este cea de-a doua valoare la citirea tensiunii.
Valori. Tensiunea arteriala a unui adult normal are urmatoarele valori:
sistolica: mai putin de 130 mm hg;
diastolica: mai putin de 85 mm hg.
Valori ale presiunii sangelui de 140 mm Hg pentru tensiunea sistolica si 90 mm Hg pentru tensiunea diastolica sunt caracteristice pentru presiunea ridicata – hipertensiunea arteriala (HTA).
De obicei, HTA nu are simptome. Diagnosticul in acest caz este pus atunci cand masuratorile presiunii sangelui sunt ridicate in trei sau mai multe ocazii, la intervale de 1-2 saptamani. Doar in cazurile severe diagnosticul se bazeaza pe o singura masuratoare.
HTA netratata, cu timpul, poate afecta inima (cardiomiopatie) si vasele de sange (boli vasculare periferice), creierul (accidente vasculare cerebrale), rinichii (insuficienta renala) si ochii (retinopatie). Pe masura ce creste tensiunea, creste si riscul de a fi afectate si alte organe.
Clasificarea tensiunii arteriale (TA):
TA optima: sub 120/80 mm Hg;
TA normala: sub 130/85 mmHg;
TA de granite (border nine): 130-139/85-89 mm Hg.
Clasificarea HTA. Unele persoane interpreteaza termenii de HTA usoara sau HTA moderata ca insemnand ca tensiunea lor nu este serioasa si, prin urmare, nu o iau foarte in serios. Pentru acestia, medicii evita sa foloseasca asenenea termEni, preferand folosirea unor stadii de felul urmator:
HTA stadiul 1 : 140-159/90-99 mm Hg;
HTA stadiul 2 : 160-179/100-109 mm Hg;
HTA stadiul 3 : 180 sau mai mare/110 sau mai mare mm Hg.
Factorii de risc pentru HTA includ: rude apropiate cu HTA; varsta; aportul de sare; consumul excesiv de alcool; aportul prea mic de K, Mg si Ca; expunere prelungita la plumb (barbati); bolile pulmonare; starile depresive; fumatul; colesterolul ridicat; diabetul; sexul masculin; surplusul monderal; lipsa exercitiului fizic; marirea ventricului stang.
Tratamentul pentru HTA variaza de la un bolnavla altul. Schimbarile in stilul de viata pot controla hipertensiunea si pot reduce riscul de boli de inima si atac de cord. Daca aceste schimbari nu controleaza hipertensiunea, medicamentele sunt necesare.
Daca ai o hipertensiune mai avansata, medicamentele trebuie luate toata viata, cu ajustari periodice. Scopul tratamentului este sa reduca presiunea sistolica sub 140 mm Hg si presiunea diastolica sub 90 mm hg.
Bolnavii care au HTA sunt incurajati sa faca schimbari in stilul lor de viata si sa le pastreze pentru tot restul vietii: dieta saraca in calorii, renuntatul la fumat si exercitiul fizic. Aceste schimbari vor ajuta la reducerea riscului general de a face boli de inima.
Tratamentul la domiciliu este important pentru a controla tensiunea , in special daca exista si alti factori de risc pentru boli de inima. Recomandari:
– ia medicamentele asa cum sunt prescrise;
– mentine o greutate corporala normala;
– fa exercitii in mod regulat;
– evita sa consumi prea multa sare;
– asigura-te ca ai un aport sufficient de substante K, Ca si MG;
– adauga fibre vegetale la hrana ta zilnica;
– elimina consumul de alcool;
– renunta la fumat;
– nu folosi in exces medicamente antiimflamatorii;
– invata sa-ti verifici / controlezi periodic tensiunea acasa;
– urmeaza sfaturile nutritionale pentru bolnavii de hipertensiune.