Reportaj

Cat dureaza sa salvezi o viata? Aproximativ 8 minute

In fiecare zi, luna sau an auzim aceeasi stire – spitalele se confrunta cu o criza acuta de sange. Din pacate, aceasta stire trece neauzita de milioane de oameni care nu constientizeaza cat de important este sa doneze sange. Scuzele exista la tot pasul si actul de a dona sange este unul voluntar. Nimeni nu o sa poata sa oblige pe cineva sa doneze, insa cu siguranta majoritatea oamenilor au avut, la un moment dat, cunostinte, prieteni sau colegi care cautau disperati donatori pentru parinti, frati sau prieteni ce nu puteau sa fie operati din cauza lipsei de sange.

La Centrul Regional de Transfuzie Sanguina din Cluj-Napoca criza de sange este o certitudine. In iulie 2014 medicii faceau apeluri disperate catre donatori. Doua luni mai tarziu, in septembrie, situatia se repeta – criza acuta de sange in spitalele clujene. Acum situatia este, daca se poate, si mai grava. Zeci de oameni au raspuns deja apelului, insa daca mentalitatea nu se schimba si clujenii nu vor ajunge sa doneze din convingere proprie, in cateva saptamani criza se va adanci si mai tare.

Fiecare donator beneficiaza de un set de analize gratuit

Impinsa de aceasta realitate, am decis sa ma implic direct in remedierea acestei situatii. Nu ajunge sa scriem stiri, ci trebuie sa si actionam. Pana acum am mai donat de doua ori sange, pentru cauze clare – cunoscuti care stateau in spital si asteptau sa fie operati, dar lipsa de sange impiedica acest lucru. Prima data in toamna lui 2012. Cand am ajuns la sediul de pe Balcescu eram cuprinsa de o panica generala. M-am inregistrat, am completat formularul si am intrat in cabinetul de predonare. Am aflat ca sangele meu va fi testat pentru Hepatita B, Hepatita C, HTLV, HIV, Sifilis si Transaminaza TGP, adica un intreg set de analize. Am aflat si ca am un nivel scazut de fier in sange, dar eram totusi eligibila. A urmat apoi vizita in cabinetul medical, tensiune, greutate etc, unde am primit si aprobarea finala. Cu pasi timizi am mers in cabinetul de recoltare a sangelui.

Paturile aliniate paralel, iar asistentele si medicii plini de compasiune. Fiecare donator poate alege daca „isi pune la bataie” mana stanga sau dreapta, iar la cea mai mica senzatie de ameteala se intervine prompt. Totul se termina in maxim 8 minute, iar la plecare esti invitat pe la ghiseu, unde fiecare donator primeste sapte tichete de masa si o adeverinta pentru o zi libera de la munca. Cel mai important, de la Centrul de Transfuzii pleci si cu biletul magic, de care persoana internata are nevoie pentru a intra in sala de operatii.

A doua oara cand am donat sange a fost in primavara lui 2013. Aceeasi procedura, acelasi nivel scazut al fierului in sange, dar din nou acceptabil pentru donare si aceeasi senzatie placuta ca ai salvat o viata.

Uniti pentru o cauza nobila

Astazi am mers din nou sa donez sange. Daca primele doua dati abia erau doua, trei persoane in tot centrul, astazi am stat o ora la coada pentru inregistrare. E un semnal clar ca in Cluj sunt oameni care inteleg valoarea vietii. Se vede pe ei ca nu o fac pentru bonuri de masa sau pentru ziua libera. Sunt tineri, majoritatea au intre 30 si 40 de ani. Unii doneaza pentru cineva, altii doar din spirit civic, asa cum intentionam si eu.

O angajata a centrului sta la garderoba si ii ajuta pe viitorii donatori cu informatii. De la ea aflu ca fetita blonda cu carlionti care se uita timida prin sala are epilepsie. Isi insoteste parintii, veniti sa doneze sange pentru ea, iar in urmatoarea nanosecunda am decis ca si eu imi doresc sa o ajut. Mama fetitei imi comunica toate datele necesare si ma pun cuminte la rand. Sunt in jur de 20 de persoane in fata mea, dar nimeni nu isi pierde rabdarea – nici donatorii, nici medicii. Ba chiar angajata de la garderoba a transformat o manusa chirurgicala intr-un balon pentru fetita bolnava.

La Centrul de Transfuzii toata lumea lucreaza pentru cauza suprema – sansa la viata. Din pacate, astazi nivelul fierului in sange a fost mult sub cel acceptat – 11,2 in conditiile in care ar trebui sa fie minim 12,6 pentru a putea dona. In ciuda crizei de sange, medicii nu se joaca cu sanatatea nimanui si nu accepta compromisuri – daca un donator nu corespunde, nu este primit. Mi s-a recomandat un tratament cu un supliment de fier, pe care il voi urma si, cu siguranta, ma voi intoarce sa donez sange, lucru pe care ar trebui sa il facem cat mai multi.

In prezent, situatia Centrului de Transfuzii din Cluj este atat de grava incat conducerea unitatii a tebuit sa faca apel la alte judete pentru a suplini cererea venita din partea spitalelor clujene.

Orice persoana sanatoasa, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani poate dona sange. Limita de greutate este de 55 de kilograme in cazul femeilor si 60 de kilograme in cazul barbatilor. Se recolteaza 450 de mililitri de sange, iar media lunara recoltata in Cluj este de 100 de litri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *