Din oras

Cât de sigură este Gara din Cluj-Napoca? Ce experiențe au călătorii și ce spune Poliția

Scris de 1,163

Gara CFR din Cluj-Napoca este tranzitată zilnic de mii de persoane, în ciuda faptului că trenul nu mai este una dintre cele mai populare metode de călătorie. Ce infracțiuni au loc cel mai frecvent în Gara din Cluj-Napoca și de ce spun oamenii că nu se simt în siguranță? 

Un bilanț pe anul 2016 al polițiștilor clujeni plasează Cluj-Napoca pe locul I în topul celor mai sigure orașe din țară. Chiar dacă criminalitatea este scăzută în raport cu alte orașe, alt tip de infracțiuni se țin lanț și avem zone care sunt evitate de cetățeni, mai ales seara. Oamenii se tem pentru siguranța lor și a bunurilor în anumite locuri din oraș. Chiar și gara, unul din locurile care nu ”doarme” niciodată, plin de oameni și păzit de Poliția Locală și Poliția Transporturi Feroviare, nu este considerată sigură. Femeile, în special, se tem când sunt neînsoțite în incinta gării.

„Gara din Cluj-Napoca este un magnet pentru persoane ciudate, indiferent că este vorba de zi sau de noapte. Noaptea e mai rău. Dacă ajungi târziu cu un tren sau trebuie să pleci, ca femeie, trebuie să ai mare grijă. Țipă, te fluieră, vin și se bagă în seamă cu tine. Și aici nu e vorba doar de persoane fără adăpost. Am impresia că ele sunt cele mai inofensive. Ci de tot felul de tipi care se plimbă liniștiți cu berile în mână pe acolo. Chiar nu mă simt în siguranță. Eu am posibilitatea să evit să merg cu trenul. Dar femeile care fac naveta? Care zi de zi trec pe lângă ei, ce fac?”, ne spune Bianca, o tânără care preferă să meargă cu mașina acasă la părinți, nu cu trenul. 

O altă femeie reclamă faptul că a fost urmărită în gară și nu se simte în largul ei din cauza persoanelor ciudate.

“Nu e neapărat sigură. O dată chiar m-a urmărit unul. Era dimineața și așteptam autobuzul. Am venit aici că mai aveam de așteptat și m-a urmărit”, povestește Tania.

Mulți călători au învățat să se ferească de contactul cu anumite persoane în gară și să își păzească lucrurile. E o strategie prin care își cresc sentimentul de siguranță când au treabă la gară.

“Vin oameni dubioși, aproape de fiecare dată, dar nu mi s-a întâmplat să fiu furată. Sunt atentă la lucrurile mele și încerc să îi ignor pe acei oameni pentru că din experiență știu că mulți sunt cerșetori profesioniști”, afirmă Cristina.

Dacă pe unii turiști și clujeni îi sperie puțin ceea ce văd în gara din Cluj, pe alții doar îi pune în gardă.

„Nu prea am avut probleme în gară. Au fost câteva ocazii în care m-am mai dus să aștept pe cineva, sau dupa pachete, mai spre seară, și erau câțiva indivizi dubioși (cel puțin așa mi s-a părut mie), dar nu am pătit nimic cu ei. Mi-a fost doar puțin frică pe moment. Erau pașnici. E o gară destul de liniștită, per ansamblu”, spune o persoană care călătorește mult cu trenul.

Cum văd lucrurile cei care lucrează la Gară? Șeful stației CFR ne asigură că incinta gării este mult mai sigură acum față de cum era cu patru ani în urmă.

„Noi avem permanent post de Poliție și avem și doi agenți care asigură paza și securitatea. Avem camere de supraveghere. Nu am avut reclamații în ultimii trei ani. Reclamații pe exces de zel a firmei de pază am avut. Tâlhării nu s-au mai întâmplat în incintă”, declară șeful de gară Vasile-Nicu Rafa.

Acesta admite însă că zonele adiacente gării sunt mai problematice. Însă partea din față a clădirii CFR unde staționează taxiurile, Piața Gării, tunelele pietonale intră sub supravegherea Poliției Locale. 

„Într-adevăr, zona este foarte sensibilă cu Piața Gării, tunelele pietonale. Acum 4 zile am avut o tâlhărie, dar în tren s-a întâmplat. Pe terenul CFR chiar sunt cazuri izolate. S-a furat telefonul mobil din sala de așteptare. Era la încărcat telefonul, s-a dus, a reclamat la Poliție, cu camera de supraveghere i-a demonstrat la hoț. I-a dat telefonul înapoi. Camerele ne ajută foarte mult. Avem 8 la interior și 16 la exterior. Ceea ce se întâmplă în fața gării, nu mai e de competența noastră. Patrulează frecvent Poliția Locală. De multe ori le staționează dubița cu orele în fața gării”, punctează Rafa.

Furturile și agresiunile sunt infracțiunile obișnuite din incinta gării Cluj-Napoca, conform polițiștilor TF.

„Noi avem reclamații și de furturi și de agresiuni. Dar nu sunt așa de frecvente. Eu cred că e destulă de sigură gara. Traficul feroviar a scăzut în ultima vreme, nu mai e ce a fost în alte perioade. Se întâmplă, dar nu foarte frecvent”, afirmă Florin Oneț, purtătorul de cuvânt al Poliției Transporturi Feroviare.

Voi ce experiențe ați avut la gara din Cluj-Napoca? Este o poartă sigură de intrare în oraș?ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 14 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 14 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 14 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 17 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 17 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 18 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 18 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 18 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 19 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE