Din oras

Cat de posibila este mansardarea sediului Primariei Cluj-Napoca

Cladirea de pe strada Motilor nr. 3, unde functioneaza Primaria Cluj-Napoca, ar putea fi mansardata, fiind pe lisa obiectivelor de investitii de anul acesta. Arhitectii sunt de parere ca mansardarea poate fi realizata, atata timp cat va fi restructurata intreaga cladire.

Din lipsa de spatii, Primaria Cluj-Napoca s-ar putea extinde la mansarda cladirii. Autoritatile locale vor realiza studii tehnice care sa releve cum este posibila mansardarea imobilului, care este monument istoric de secol XIX.

Pe lista obiectivelor de investitii in 2013 este prevazuta atat mansardarea cladirii de pe strada Motilor nr. 3, sediul central al Primariei, cat si de pe Motilor nr. 7, unde functioneaza Centrul de Informare al institutiei.

Primarul Emil Boc a declarat ca, deocamdata, se vor efectua studii tehnice, iar apoi studii de fezabilitate.

Arhitectii Clujului sunt de parere ca mansardarea este posibila, atata timp cat va fi integrata in intreg ansamblul.

“Mansardarea in sine e posibila si imposibila, in functie de ansamblu. Sper sa fie studiata casa de la subsol pana la pod. Daca podul este util si se integreaza pe un concept architectural, merita acest efort. Daca nu se fac lucrari la cladire, ci o simpla mansardare, nu este la nivelul monumentului istoric sa fie doar o suplimentare de spatiu. In acest caz, am rezerve”, spune Szabolcs Guttmann,  presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Transilvania.

Exemplul Sibiului

Guttmann a adus exemplul cladirii administrative din Sibiu, unde s-a realizat o mansardare partiala, insa a fost montat si un lift care este integrat intr-un concept care rezolva circulatia interioara.

“Cladirea Primariei Sibiu ar putea fi un model. Nu este o mansardare de pod, ci o reabilitare si restaurare de cladire cu spatii utile inclusiv”, spune presedintele OART.

Arhitectul Horatiu Racasan este de parere ca monumental ar putea fi mansardat, atata timp cat proiectul se bazeaza pe  expertize si studii tehnice.

“Trebuie sa existe o expertiza cu privire la structura cladirii si punctul de vedere al membrilor Comisiei Monumentelor Istorice. Sper ca ca nu vor mai folosi materiale neprietenoase, cum ar fi acoperisul din tabla sau rame din PVC.  De asemenea, sper sa investeasca in calitatea spatiilor”, spune acesta.

Racasan mai arata ca extinderea ar trebui facuta pana la cladirea Bancii Ion Tiriac, de pe strada Motilor.

Cladirea de pe strada Motilor nr. 3 a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea,  dupa planurile arthitectului Alpar Ignac, cu o fatada baroca de stil vienez si un turn de colt, cu ceas, care impresioneaza prin forta si sobrietatea degajate.

Pe turn a fost aplicata stema Comitatului (prefecturii) Cluj, deoarece destinatia initiala a fost aceea de sediu al Comitatului Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *