In vizor

Cât costă viața la Cluj-Napoca? Ce răspunsuri a primit un român emigrat în Elveția

Un român care locuiește în Elveția a întrebat pe o platformă online care sunt costurile vieții la Cluj, având în vedere că vrea să revină în țară. Concluzia: fără chirie și concedii, o familie cu copil mic ar cheltui circa 8.000 de lei lunar.

„Care sunt costurile vieții la ora actuală prin Cluj?” este întrebarea pe care a pus-o un român care dorește să se întoarcă în țară pe platforma Reddit, zilele trecute, potrivit adevarul.ro

El a precizat că a emigrat înainte de pandemie împreună cu soția sa, iar acum doresc să se întoarcă în Cluj.

„Eram curioși cam care ar fi bugetul necesar pentru 3 persoane (1 nou născut și 2 adulți), fără chirie și concedii. Nu suntem genul care să ieșim la cine scumpe în oraș, gătim acasă dar suntem atenți la calitatea produselor folosite, ieșim în oraș la o bere din când în când, iar activitățile de weekend pe care le practicăm nu sunt mari consumatoare de bani”, a precizat acesta.

Un clujean i-a răspuns că doar cheltuielile cu copilul se ridică la 2.200 de lei lunar: creșă/gradiniță privată normală, nu fițe: 1.800 taxa, servicii educaționale + 20/zi masa.

„Orașul ăsta e dezastru. Copilul meu e născut după 31 august, așa că nu intră în prima etapă de repartizare a locurilor la grădiniță de stat. 99% dintre locuri se ocupă din prima. Nu are nici cea mai mică șansă la stat. De aproape 2 ani plătim 400 de euro pe lună pentru creșă/gradiniță. Ăsta e unul dintre motivele pentru care ne mutăm luna asta în Oradea. Pe lângă absurditatea prețurilor din imobiliare, faptul că la școală în Cluj fără învârteli de flotant nu poate intra, trafic et”, a mai precizat acesta.

Mai mulți clujeni l-au sfătuit să nu revin în în țară. „Orașul e poluat, zgomotos, plin de cerșetori, traficul e infernal. Deci nu toate’s faine. Dar scump nu e. Cei care se plâng de prețuri habar n-au care-s prețurile în altă parte. Ei compara prețurile din Cluj cu prețurile din zone rurale din România, nu cu alte orașe europene”, a susținut un clujean. Acesta estimează că utilitățile (curent, gaz), mașină (combustibil, asigurare, costuri reparații, etc), și serviciile în general (dentist, grădiniță privată, restaurante, catering, vopsit casa, ce-o fi) costă aproximativ 50% față de vest.

Emil Boc a fost chestionat de jurnaliști, în cadrul ultimei conferinței de presă din an, dacă este de părere că orașul Cluj-Napoca este scump.

„Orașul Cluj-Napoca, este așa cum este în anul 2023, început de 2024, cu lucruri bune, cu lucruri mai puțin bune, dar este un oraș în care românii vin, locuiesc, stau și își intemeiază familii. Acesta este Clujul. Este o chestiune subiectivă dacă este sau nu scump. Eu pot să vă spun că în acest oraș au venit 10.000 de copii în 10 ani, asta înseamnă că în spatele lor se află familii care și-au stabilit viața în Cluj”, a răspuns primarul.