Din oras

Casa Domnului, spaimă pentru zeci de clujeni: "Șobolani și șerpi o să avem în loc de sfinți". Mitropolia Clujului ne îndeamnă să nu scriem subiectul

Zeci de clujeni care locuiesc pe strada Mehedinți, în blocurile ANL,  sunt revoltați pe reprezentanții Bisericii Ortodoxe “Sfantul Apostol și Evanghelist Matei”. Oamenii sunt deranjați de molozul și materialele de construcție lăsate de lucrătorii  bisericii, de peste doi ani, și spun că nu își vor mai putea lăsa copilașii la joacă de teama șobolanilor și a șerpilor. 

Potrivit oamenilor din zonă, molozul lăsat de constructori și materialele neutilizate nu au mai fost curățate de cel puțin doi ani. În curtea bisericii zac mormane de moloz și materiale lemnoase, rămase de la construcția Casei Domnului. 

„Blocurile noastre sunt la 10 metri de biserica aflată în construcție. Anul trecut nu s-a mai lucrat la ea și tot ce vedeți aici a rămas de când au fost oprite lucrările. Anul trecut și-au făcut cuibul  șobolanii și îi vedeam seara cum mișună pe aleea de la blocul nostru. Anul ăsta ne așteptam să vedem șerpii după ce dă căldura. Ne așteptăm să avem în vecinătate șobolani și șerpi în loc de sfinți. Pe copii o să-i ținem prizonieri în casă din cauza unora care fac ce vor”, ne spune Ioana Matiș, locatară în blocurile ANL.

La fel de revoltat este și Ionel Goia, vecinul doamnei Matiș. Bărbatul spune că șobolanii de anul trecut și-au făcut cuib în grajul lui aflat în apropierea bisericii de pe strada Mehedinți.

În toamnă, după ce s-a lăsat frigul am avut șobolani în garaj. Și-au făcut cuib în niște saci cu haine. Toată vara au stat sub ghereta muncitorilor și spre iarnă s-au mutat în garaj la mine. Vă dați seama că am aruncat și haine și tot că nu puteam să-i găzduiesc pentru că se înmulțesc și nu mai scăpăm de ei. Am făcut o sesizare la Primăria Cluj-Napoca, dar nu a venit nimeni să  verifice sau să-i oblige pe cei care construiesc biserica să curețe terenul„, ne spune Goia. 

Reprezentanții Mitropoliei Clujului cer Ziar de Cluj să nu relateze despre situația bisericii de pe strada Mehedinți pe motiv că mânjesc imaginea instituției. 


Ba mai mult, curajul, să nu zicem tupeul, reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române nu se oprește aici. Slujitorii Domnului au pretenția ca presa să fie mesageri și ne îndeamnă să nu scriem și să le comunicăm oamenilor din zonă să facă memoriu la Mitropolie. 

„E nefiresc să apară din nou un  articol împotriva Bisericii că pune în pericol cu ce poate să iasă de acolo. Noi nu știm nimic că ar fi probleme. Vă pun la suflet așa… să participăm cu toții la construirea societății mai bune, nu să se scoată în evidență lucrurile negative care nu au valoare pedagogică. Biserica e de-o parte și toți ceilalți împotriva ei„, ne spune ierom. Benedict Vesa, secretar eparhial la Mitropolia Clujului.

Întrebat ce sugerează pentru rezolvarea problemei de la biserica de pe strada Mehedinți, Benedict Vesa nu se dă în lături când vine vorba de indicații. 

„Sugerez să le sugerați să facă o adresă la Episcopie. Problema nu ține de presă. Nu se rezolvă numai dacă apelezi la instituția responsabilă. Eu vă sugerez să nu scrieți în presă și să le spuneți domnilor care s-a adresat dumneavoastră să se adreseze Episcopiei. Până la urmă scrieți ce vreți că sunteți liberi„, ne-a mai spus Vesa.

Situația bisericii de pe strada Mehedinți a ajuns și în atenția Primăriei Cluj-Napoca. Inspectorii de la mediu vor să facă un control în curtea Domnului pentru a vedea care sunt nemulțumirile oamenilor. 

Proiectul Bisericii „Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei” a luat naștere în anul 2001. În toamna anului 2002 a fost sfinţită piatra de temelie a noii biserici. Lucrările de la construcția bisericii au fost sistate din lipsă de fonduri. Autorizația de construcție expiră în noiembrie 2015, dar ea poate fi prelungită. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *