Din oras

Casa cu jazz si vin bun

Printre multinationale, terase afisate pe bulevard si vitrine glamuroase, Clujul inca pastreaza locuri “ca acasa”. Acele crame secrete de care te indragostesti pe loc. Iti amintesc de painea cu untura a buncii, iar odata ce le treci pragul, ai mai castigat o familie. Un astfel de loc este Crama Borissza, ascunsa intr-un subsol de cladire veche, de pe strada Iuliu Maniu. Aici poti degusta peste zece feluri de vin licoros, servite cu mare daruire de proprietar, Kovecsi Csaba.

La prima vedere, crama e un loc mic, putin inghesuit, dar racoros si primitor. Imediat, te intampina nea’ Csaba, nerabdator sa iti aduca la masa un spritz de vara.

“Am vin de la Tokaj”, spune Kovecsi Csaba, in timp ce aduce o sticla de sifon.

“N-am mai vazut sifon la sticla de mult timp”, ii spunem.  “Si unde ati vazut atelier de jazz? Si unde ati vazut copii de la Conservator venind de la repetitii cu instrumentele si intrand in jam-session cu restul? Sau unde ati vazut ca se aduna muzicantii noaptea la 12 jumate si 10 oameni canta aici si se fugaresc cu instrumentele pana dimineata?”, ne intreaba el, mandru.

Sunt lucruri care se intampla in mica crama de pe fosta 6 Martie. Un loc care aduce la un loc oameni, care aduc, la randul lor, povesti de viata, bucurii si trairi. Crama Borissza este unul dintre acele locuri in care mergi ca acasa. Unde totul iti devine familiar: de la painea cu untura pe care o primesti “din partea casei” la prieteniile legate cu atata usurinta si pe care le porti, mai departe, in viata.

Crama a deschis-o anul trecut, in mai, insa nu a facut nicio reclama agresiva. “O reclama agresiva iti aduce o multime de oameni, pe care s-ar putea sa nu-i doresti”, spune Kovecsi Csaba.

Cu toate acestea, cunoscatorii sunt din ce in ce mai multi, mai ales ca vinul pe care il gasesti la crama lui nea Csaba este de cea mai buna calitate. Nici nu e de mirare, ca doar cumpara numai de la oameni seriosi. Are si o expresie pentru asta. “Nu cumpar decat de la oameni care au obraz, statura, oameni care nu scuipa dimineata in oglinda.” Enumera cateva nume in limba maghiara, distribuitorii lui de incredere.

“Tara asta are o problema imensa. Limba romana este singura limba in care cuvantul smecher nu e peiorativ. Peiorativ este mai degraba fraierul. Asa ca m-am axat sa aduc vin de la oamenii care se uita dimineata in oglinda, se barbieresc si pot incepe o zi fara sa aiba remuscari. Vinul este o chestiune de incredere. Poti sa ai analize peste analize, vinurile se contrafac in multe feluri”.

La Crama de pe Iuliu Maniu 40 vin, saptamanal, melomanii Clujului. In fiecare vineri seara se organizeaza concert de jazz, sambata opereta sau teatru de papusi. Johnny Raducanu, Florin Stefan cu naiul lui, Roger, o multime de oameni care insufletesc crama lui nea’ Csaba.

Fotografiile de pe pereti oglindesc personaje fericite, oameni care stiu sa se bucure de viata alaturi de cei dragi, la un pahar de vin. Femei, barbati, tineri care trec pragul cramei in cautarea unui moment de relaxare, degustand un strop din bautura zeilor.

La crama lui Csaba nu se bea Coca-Cola. “E cel mai mare rau”, considera crasmarul. Poate de aceea, prietenii considera crama Borissza “singura crasma adevarata din Cluj”.

“Imi spune un prieten intr-o seara: Mai Csaba, esti singura crasma adevarata din Cluj, restul sunt ca salile de asteptare de la aeroport. Au o singura preocupare: sa-ti ia repede banii si sa vina altcineva in locul tau”.

Ne spune ca i-a fost foarte greu in primul an, pentru ca a facut totul din banii de acasa. Inainte de a-si deschide crama, restaura vitralii. Chiar si la Biserica Sf. Mihail din centru a schimbat vreo trei geamuri, iar la cea din Alba Iulia, el si colegul lui le-au pus pe toate.

Acum nu se grabeste si prefera, in loc de bani, sa stranga prieteni. Sa stea cu ei in mica crasma din centru, unde se canta si se asculta jazz.

“Omul, cand a ajuns la un nivel in muzica si poate sa se exprime, are posibilitatea, daca are ceva de spus, s-o spuna prin jazz. Daca nu are nimic de spus, poate canta orice – aia nu e muzica”, explica crasmarul.

Iar teoria lui despre muzica se aplica si in vin: “Bautorii de Coca-Cola o sa ceara intotdeauna un vin dulce, habar n-au ce inseamna un vin sec. Bautorii de vin adevarati vor cere introtdeauna un vin sec, eventual demisec”, incheie el.

De unde vine vinul de Tokaj

Tokaj este o regiune viticola istorica, unde continua sa fie produs deja de 450 de ani vinul licoros de Tokaj (Tokaji aszú) celebru in intreaga lume, cunoscut ca „regele vinurilor, nectarul regilor”. Tokaj este un vin produs pe dealurile regiunii vulcanice Tokaj-Hegyalja, aflata la aproximativ 200 km nord-est de Budapesta.  In aceasta regiune viticola, situata pe partea de nord-est a Ungariei, a fost gasita o frunza fosilizata de o specie de vita-de-vie straveche, considerata soiul original, comun tuturor soiurilor existente in ziua de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *