Diete

Cartofii – preparare si consum

Cartoful este un aliment de baza hranitor, care contine elemente nutritive complexe si se foloseste la prepararea multor feluri de mancare sau la garnituri pentru alte preparate. Inainte de preparare, cartofii curatati de coaja se pun imediat in apa rece, ca sa nu se inegreasca, si se taie doar in momentul pregatirii. Daca ii taiem inainte si-i lasam in apa, o parte din minerale vor trece in apa, iar cartofii se vor sfarama la prajit sau la fiert.

 

Cand avem de-a face cu cartofi incoltiti, acestia trebuie curatati bine, inlaturand o portiune mai groasa din coaja, impreuna cu partile innegrite sau inverzite. In cazul in care nu sunt curatati bine, cartofii consumati pot produce intoxicatii.

 

Cartofii “in coaja” nu se sfarama daca inainte de a-i pune la fiert se ung cu un ulei in care se dizolva un varf de cutit de sare. Daca folositi bulion la mancaruri de cartofi, puneti-l dupa ce au fiert cartofii, astfel acestia raman tari.

 

Cartofii prajiti

Preparati prin prajire in uleiuri incinse, sunt gustosi, dar consumati zilnic pot determina boli infectioase, inclusiv TBC-ul si viroze respiratorii. Pneumoniile de iarna si de primavara, ca si encefalitele, meningitele sunt extrem de frecvente la consumatorii zilnici de cartofi prajiti.

 

Asta inseamna ca trebuie sa ne luam adio de la deliciosii cartofi pai? Nu chiar. Nu trebuie sa mancam cartofi prajiti in fiecare zi. In plus exista si metode de prevenire a riscului pe care il poate produce consumul de cartofi prajiti. Iata cateva:

 

–    cumparati cartofi de pe piata taraneasca (locala), si nu din import, alegandu-i pe cei mai mici care, in mod sigur, nu au fost supusi unor tratamente chimice;
–    folositi o tigaie de teflon incapatoare si o baie de ulei special pentru prajit;
–    cand consumati cartofi prajiti, beti cat mai multe lichide, de preferat apa minerala si mai putin sucuri indulcite sau vinuri rosii tari;
–    dupa ce ati mancat cartofi prajiti, consumati fructe acre, bogate in vitamina C;
–     borsurile naturale, bogate in vitamina B, sunt indicate inainte de consumul de cartofi prajiti;
–    evitati sau reduceti consumul de chips-uri din comert.

 

Cartofii fierti in coaja

Cartofii, bine spalati in prealabil, se fierb la foc mic, pana cand se inmoaie, dupa care se decojesc cu grija, asa incat sa nu se ia decat coaja subtire de la suprafata. Apoi se piseaza, adaugandu-se ulei de masline, lapte incalzit si sare dupa gust. Pasta astfel obtinuta este foarte bogata in potasiu, in magneziu, pastreaza o parte din vitaminele si din principiile active ale miezului si, intr-o mai mica masura, ale cojii.

 

Aceasta forma de preparare termica pastreaza cel mai bine calitatile terapeutice ale cartofului, fiind mai eficienta fata de prajire ori fierberea dupa decojirea prealabila.

 

Cartofii la cuptor

Reteta care urmeaza se poate aplica doar cu cartofii la care coaja este mai subtire si care sunt foarte sanatosi (fara zone stricate, fara coloratie verde). Acestia se spala foarte bine, apoi se taie felii subtiri, fara a-i decoji si fara a separa complet feliile intre ele, ci lasandu-le legate asa incat sa pastreze forma initiala a cartofului.

 

Astfel taiati, cartofii se pun la cuptor si se lasa la foc mic, pana se inmoaie (se incearca din cand in cand cu furculita). Cand se scot, se servesc cu iaurt sau chefir, se pun sare si condimente si se consuma calzi.

 

Consumul cartofilor cu tot cu coaja nu este o noutate, in multe zone ale Europei ei find preparati in mod traditional in acest fel. Cartofii mancati impreuna cu coaja sunt excelenti pentru slabit, deoarece ea este bogata in fibre alimentare, stimuleaza metabolismul grasimilor, regleaza nivelul colesterolului si al glicemiei.

 

Sfaturi utile privind pastrarea si prepararea cartofilor:

–    Este de preferat sa pastrati cartofii intr-un saculet care sa fie departe de razele soarelui, intr-un loc racoros si intunecat.

–    Nu asezati niciodata sacul de cartofi langa ceapa, deoarece acestia vor mucegai mult mai repede.

–    Nu consumati cartofii care au incoltit pentru ca acestia contin toxine.

 

–    Evitati sa pastrati cartofii in frigider deoarece li se poate schimba gustul.

–    Cand vreti sa pregatiti o salata, trebuie sa alegeti cartofi cu miezul tare si aspect ceruit.

–    Daca doriti sa preparati un sote de cartofi, este indicat sa fierbeti cartofii in coaja cu o zi inainte sa fie pregatiti sis a-i tineti la frigider pentru ca amidonul sa se elimine.

–    Inainte sa prajiti cartofii, dati-i prin putin faina pentru a se face mai crocanti.

–    Daca vreti chips-uri, folositi cartofi mari pe care sa-i taiati subtire si pe care sa-i inmuiati in apa rece timp de o jumatate de de ora. Se vor scurge apoi de apa si se vor sterge cu un servet de bucatarie. Se vor praji in ulei de masline si, dupa ce vor fi gata, se vor pune pe un servetel pentru a se absorbi uleiul din cartofi.

 

Precautii

Cartofii vor fi consumati cu prudenta, respectand, in cazul unor tratamente, ratia de hidrati recomandata de medic, in cazul persoanelor cu diabet.  Cartofii cu coloratie verde sunt extrem de toxici, continand glico-alcaloizi, dintre care cel mai cunoscut este solanina. Ei produc deranjamente intestinale, voma, dureri abdominale si de cap, probleme circulatorii sau respiratorii. Un studiu facut la nivel mondial plaseaza cartofii obtinuti prin mijloace agricole moderne pe locul 12 intre cele mai poluate alimente din lume.

 

Preferati cartofii romanesti, cumparati de la tarani, care nu au folosit ingrasaminte chimice si pesticide.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *