Din oras

Cartierul Tineretului – eșuat, Pădurea Clujenilor – eșuată. Pe locul celor două „cadavre” se construiește Parcul Tineretului, pe banii clujenilor, după ce Boc a promis bani europeni

Cartierul Tineretului, care trebuia să fie construit în zona Bulevardului Muncii – Pășunea Someșeni, este unul din eșecurile răsunătoare ale Primăriei Cluj-Napoca. Pădurea Clujenilor, care trebuia să existe deja, tot în zona Bulevardului Muncii – Pășunea Someșeni, este un alt proiect ratat al Primăriei. După ce Boc s-a jucat de-a constructorul și de-a pădurarul, acum se joacă cu banii clujenilor, pentru un alt proiect, pe aceeași locație – Parcul Tineretului. Nu a mers nici cu locuințele, nici cu pădurea, poate merge cu parcul. Le-a promis cetățenilor că Parcul Tineretului va fi realizat din bani europeni, cu o mică contribuție din partea Primăriei. Acum aflăm că de fapt, mare parte din bani vor fi alocați din bugetul local. Proiectarea și execuția lucrărilor revin în sarcina Nord Conforest, firmă abonată la banul public.

În ședința de Consiliu Local de joi, 1 august, va fi aprobată modificarea sumei pe care Primăria o va aloca, din banii clujenilor, pentru Parcul Tineretului. 2,6 milioane euro (12,1 milioane lei) va aloca Primăria pentru acest proiect, în loc de 94.000 euro (441.470 lei) cât era prevăzut inițial.

„Alocarea financiară pentru Municipiul Cluj-Napoca din surse FEDR și buget de stat pentru prioritatea de investiții 4.2 este de 19.399.043,22 lei (4.076.200 euro la cursul lunii aprilie 2019 – 4.7591 lei), din care valoarea nerambursabilă a proiectului Amenajare zonă de recreere pentru clujeni în cartierul Între Lacuri din municipiul Cluj-Napoca este de 9.431.345,35 lei acoperind 48,62% din alocare, iar 9.967.698,07 lei rămân pentru cel de-al doilea proiect depus, anume Înființare zonă verde și de agrement Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor. Dat fiind faptul că valoarea eligibilă nerambursabilă a ultimului proiect mai sus menționat este în cuantum de 21.632.046,20 lei, diferența de 11.664.348,13 lei va trebui asumată de beneficiar la momentul semnării contractului de finanțare. Pe cale de consecință, raportat la cheltuielile eligibile ale proiectului, municipalitatea își va asuma 441.470,34 lei (reprezentând 2% din valoarea eligibilă) plus 11.664.348,13 lei (diferență față de alocarea de 100%), în total 12.105.818,47 lei. Ca atare, contribuţia municipalităţii la cheltuielile eligibile va creşte de la 441.470 lei la 12.105.818,47 lei, urmând ca ulterior prin excepție, pentru proiecte care se încadrează parțial în alocare/alocarea pe municipii reședință de județ în cadrul apelului de proiecte, valoarea contribuției inițiale a beneficiarului să poată fi modificată prin act adițional, în limita fondurilor disponibile la nivelul AMPOR, în cadrul alocării regionale/pe municipii”, este explicată, în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local, majorarea contribuției Primăriei la acest proiect.

Zona străzii bulevardului Muncii, respectiv cartierul său adiacent, Iris, suferă de o lipsă acută a spațiilor verzi, prin amplasarea masivă a unităților de producție industrială. Terenul propus pentru realizarea investiției are o suprafață de 213.400 mp, este situat în intravilanul municipiului, în apropierea cartierului Iris. În zona de est, predominant industrială, există un deficit al spațiilor verzi.

Citește și:

60.000 de puieți plantați degeaba de Primărie sau cum să dai rateuri și pe gratis. Pădurea Clujenilor s-a uscat și va fi reconvertită în parc

Nord Conforest SA, abonată la banul public din Cluj, va transforma defuncta Pădure a Clujenilor în Parcul Tineretului

Amenajarea unui parc în Cluj costă de trei ori mai mult decât construirea unui pod

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *