In vizor

Cartiere sufocate de mașini: se parchează pe trotuare, în intersecții sau pe piste pentru biciclete. Poliția Locală nu le vede

În ultimele 10 zile, clujenii au făcut peste 100 de sesizări cu privire la mașinile parcate ilegal care blochează trotuare, intersecții, piste de biciclete sau spații verzi. Doar câteva dintre aceste sesizări au primit răspuns, și cel mai adesea polițiștii locali nu au găsit nicio mașină pe care să o amendeze.

Astfel de sesizări sunt făcute pentru fiecare cartier al Clujului, fără excepție. Tot orașul a fost acaparat de mașini și toate spațiile dedicate pietonilor au fost revendicate de acestea. Astfel că,, mamele cu cărucioare, vârstnicii și ceilalți pietoni fac slalom printre mașini, sau sunt nevoiți să circule direct pe carosabil.

Iată ce spun clujenii:

„Pe strada Someșului nr.39-50 nu se poate circula normal pe trotuar. Pietonii sunt forțați să treacă pe cealaltă parte a străzii din cauza mașinilor parcate neregulamentar”.

„Pe strada Streiului mașinile sunt în permanență parcate pe trotuarele din ambele sensuri. Pietonii și părinții cu cărucioare sunt nevoiți să meargă pe șosea”.

„Mașinile parcate pe Alverna 27-35 blochează accesul pe trotuar!”

De altfel, parcatul haotic este și una dintre principalele cauze ale traficului infernal. Străzile sunt blocate de mașini, iar circulația se desfășoară adesea pe o singură bandă.

„Străzile orașului sunt sufocate de numărul mare de mașini parcate. Pe strada Dimitri Bolintineanu se parchează pe ambele părti ale strazii, ceea ce lasă un singur fir de circulație, provocând blocaje și incidente între conducătorii auto. Astfel, s-au montat semne de oprirea interzisă pe o parte a străzii. Un lucru foarte bun însă nerespectat de foarte mulți. Rog să se ia măsuri de sancționare a celor care nu vor să respecte legea. Să se facă controale zilnice și să se aplice amenzi”, a sesizat un clujean.

Disperați că nu au unde să își parcheze mașinile, unii clujeni au ajuns să le lase chiar și în intersecții. De altfel, chiar săptămâna trecută a fost semnalat un caz în care mașinile erau parcate într-un sens giratoriu.

„În vederea prevenirii accidentelor rutiere cauzate de staționarea neregulamentară pe timp de zi și noapte a autoturismelor, la intersecția și în zona străzilor Cometei și Meteor (cartier Zorilor), fapt care împiedica vizibilitatea si stânjenește circulația autoturismelor care se deplasează pe ruta str. Cometei – str. Meteor si invers, vă rog să analizați posibilitatea amplasării unor stâlpișori care să împiedice parcarea autoturismelor la intersecția celor două străzi. Menționez că de multă vreme intersecția s-a transformat în “parcare” pentru multe autoturisme”, a semnalat un alt clujean.

Clujul a devenit o jungă în care fiecare se luptă pentru fiecare bucățică de spațiu. Este o continuă luptă între șoferi și pietoni pe care cei care ar trebui să o rezolve  nu reușesc să o facă. În mod șocant, aesizările clujenilor care primesc un răspuns menționează cel mai adesea că nu au fost descoperite mașini parcate ilegal.

 „În urma verificărilor efectuate, în zona indicată, polițiştii locali din cadrul Biroului de Ordine și Siguranță Publică, zona 4, nu au depistat nici un autovehicul staționat neregulamentar pe trotuar, conform prevederilor H.C.L 61/2014, privind reglementarea regimului juridic contravențional pentru oprirea, staționarea și parcarea neregulamentară pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca. În cazul în care constatați fapte cu privire la cele sesizate în zona respectivă, vă rugăm să ne contactați telefonic la Dispeceratul Poliției Locale, nr. de telefon 0264/955, pentru deplasarea la fața locului a unui echipaj și luarea măsurilor legale care se impun”, este răspunsul primit din partea Primăriei.