Din oras

Cartea ia din nou in stapanire Clujul. Ce aduce nou Festivalul International de Carte Transilvania

Un invitat de prestigiu din Spania, intalniri cu autori, lansari de carte, teatru si concerte in fiecare seara. Sunt doar cateva din ispitele cu care cea de-a treia editie a Festivalului International de Carte Transilvania (FICT) isi ademeneste de marti, 6 octombrie pe clujeni in Piata Unirii. Totul incepe cu 500 de carti care le vor fi oferite cadou trecatorilor maine si un Mars al Lecturii care va porni marti  din fata de la UBB.

60 de edituri isi vor prezenta ofertele la tarabele din centrul Clujului si fiecare zi va aduce surprize.

„Ma bucur ca suntem la a treia editie. Ne-am gandit inca de la inceputuri sa fie un festival pe masura Clujului cultural, academic, intelectual si spiritual. Daca nu am reusit e vina noastra, daca am reusit e meritul dumneavoastra si al scriitorilor si artistilor invitati. Partener de nadejde al Festivalului International de Carte Transilvania (FICT) este Festivalul de Literatura (FestLit) organizat de doamna Irina Petras. Noi ne-am gandit sa impletim cele doua manifestari. Ultima zi a FestLit-ului coincide cu prima zi a FICT-ului, unul promoveaza scriitorii, altul promoveaza autorii. Toti sunt una, dar la FestLit-ul va avea multe recitaluri si lucruri interesante, la noi vor fi intalniri cu autori de carti”, a precizat Vasile George Dancu, directorul Editurii „Scoala Ardeleana” si organizatorul FICT.

Irina Petras, presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania (URS) filiala Cluj a subliniat, la randul sau, importanta colaborarii dintre cele doua evenimente. 

„Cum avem interese atat de apropiate, uneori se si face confuzie intre cele doua festivaluri, invitatii nostri cred ca vin la FICT si invers. E chiar bine ca e atat de mare incurcatura, pentru ca totul se intampla in jurul cartii. Noi suntem la editia a doua. Ceea ce am incercat in acest an a fost sa ne prefacem ca totul este normal, festivalul sa fie unui de normalitate absoluta. Asta ar insemna ca vremea sa fie frumoasa, iar noi sa ne intalnim la targ la taclale, dar, pe de alta parte, aceste taclale sa nu fie despre soarta revistelor literare, incotro merg, de ce nu se citeste, ce imagine proasta are scriitorul in societatea contemporana, despre criza culturii, a lecturii si a cartii. Sa nu vorbim despre nimic care poate sa fie pus sub semnul crizei si a dramei. Asadar, sa avem un festival normal. Asta inseamna ca vom vorbi nu despre „incotro revistele literare”, „incotro literatura”, „ce ne facem cu poetii”, ci despre „Scoala Ardeleana si inceputul modernitatii romanesti” la unul dintre simpozioane, la altul despre „Farmecul etimologiilor”. Vin scriitori de la toate cele 20 de filiale ale USR”, a spus Petras.

In acest an, invitatul principal al targului de carte este Antonio Gamoneda, iar despre vizita sa la Cluj a vorbit Corin Braga, decanul Facultatii de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. 

„Este al treilea an in care avem un invitat comun, care primeste si Marele Premiu al targului si care Facultatea de Litere este onorata sa ii acorde titlul de Doctor Honoris Causa. Acum doi ani a fost aici Mario Vargas Llosa, marele scriitor cu premiu Nobel, anul trecut un nobelard, Antonio Lobo Antunes, care chiar cand era aici a avut emotii caci tocmai se decidea cine va lua titlul. Nu l-a luat, dar era pe o lista scurta, ar fi putut sa il ia. Nu va ascundem ca aveam niste proiecte si o lista de potentiali invitati. Impreuna cu Gabi Bota, directorul artistic al FICT am fost impreuna la Milano sa incercam sa il convingem pe scriitorul Umberto Eco sa vina. Ne-ar fi facut o mare placere, dar nu a putut sa vina din cauza varstei si a problemelor de sanatate. Am inteles ca anul trecut abia a reusit sa iasa de doua ori din Milano. Pe listele noastre mai figureaza Haruki Murakami si alti scriitori importanti, speram ca in cativa ani sa ii putem aduce pe toti”, a dezvaluit Braga. 

Despre invitatul Antonio Gamoneda, decanul a vorbit ca despre „un mare poet si om civic spaniol”. 

„Este o personalitate a literaturii spaniole si mondiale, poate mai putin la noi decat un Llosa care a fost tradus. Editura Eikon a facut efortul binevenit de a traduce si a publica o importanta antologie a operei lui Gamoneda care da o imagine cu destule nuante a profilului acestui scriitor. A fost rasplatit pentru opera lui cu premii deosebit de prestigioase, are diverse titluri in diverse tari. Este si un om al cetatii: a trait in Spania lui Franco, s-a opus dictaturii, motiv pentru care nici nu a putut publica in ritmul in care ar fi dorit, dar atitudinea lui intransigenta si foarte democratica i-a adus, iata, dupa caderea dictaturii, un prestigiu binevenit. Interventiile lui in viata publica sunt ascultate, apreciate, sunt niste indicii de normalitate, dar si de rectitudine morala si civica”, a mai spus decanul de la Litere. 

Editia a III-a a FICT va avea loc intre 6 si 11 octombrie. Inainte de asta, organizatorii au pregatit un cadou pentru clujeni. Sambata, 3 octombrie, echipa festivalului va distribui prin oras 500 de carti de fictiune oferite de 10 edituri romanesti, invelite in invitatii la targ. 

Festivalul propriu-zis va incepe cu Marsul Lecturii, manifestare la care toti Cititorii sunt asteptati marti, 6 octombrie, de la ora 12 in fata sediului UBB de pe strada Mihail Kogalniceanu, avand ca semn de recunoastere o carte la purtator. Grupul va marsalui pana in Piata Unirii, unde la ora 13 va avea loc deschiderea oficiala a FICT 2015.

Programul este foarte variat, cu multe lansari de carte, intalniri cu autorii, reprezentatii de teatru si concerte in fiecare seara. Participa 60 de edituri din toata tara. Bugetul este cu 20.000 de euro mai mare ca anul trecut (cand fusese de 100.000 de lei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *