Elevii din Cluj sunt atrași de mirajul banilor atât de mult încât optează pentru facultăți și profesii care nu li se potrivesc, dar care le aduc venituri consistente. Părinții au și ei partea lor de vină pentru că de multe ori ei sunt cei care decid cariera copiilor. Astfel, putem presupune că mulți tineri talentați se irosesc în domenii profesionale pe care nu le iubesc.
Din cauza faptului că mulți părinți aleg profilul de liceu pe care să îl urmeze copiii lor fără să țină cont de pasiunile acestora, tinerii au tendința să urmeze studii superioare pe aceeași direcție. Pe de o parte este vina părinților, pe de alta este vina sistemului pentru că elevii de liceu nu au posibilitatea să vadă „în avans” cum e la facultate. Sistemul educațional din România nu permite elevilor să “testeze terenul” înainte să se arunce în valurile vieții.
“Foarte puțini își aleg facultatea sau meseria după aptitudinile lor, fiindcă nu fac practică. Nu știu cu ce se mănâncă alte cariere, alte meserii. Ei nu știu nici ce îi așteaptă la facultate, nici după aceea. Elevii ar trebui să poată face practică, să meargă la cabinete, la firme, să le pună întrebări oamenilor care lucrează în domeniu. Mulți nu știu nici ce se face la facultatea pe care o aleg, fiindcă merg într-o direcție tot la îndemnul părinților. Ei nu fac decât să se ghideze după ce le spun părinții încă din gimnaziu. Puțini au curajul să le spună că nu vor să studieze Medicina sau Dreptul fiindcă doresc să facă altceva”, a explicat Teodora Nicoschi, fost secretar general al Consiliului Elevilor din județul Cluj.
Și meseriile alese din pasiune pot aduce bani
Teodora este de părere că sistemul are un rol important în problemele cu care se confruntă elevii, fiindcă nu îi ajută să aleagă. Situația ar trebui remediată, pentru ca tinerii să aibă șansa la un viitor care li se potrivește.
“Nu contează ce meserie alegi, mai bine faci ceea ce îți place. Consider că din orice meserie poți să faci bani și în orice meserie poți să ajungi la apogeu dacă îți place ce faci. Nu contează dacă ești avocat, agricultor sau femeie de serviciu. De oriunde poți să scoți bani dacă ești implicat și îți place”, a completat Teodora.
Profesorii văd și ei că e greșit, dar nu fac nimic
Orientarea spre cariere cât mai bănoase este observată și de către profesorii din liceele clujene, iar deciziile greșite sunt, din nou, puse pe seama părinților.
„Majoritatea absolvenților sunt tentați de partea financiară. Mulți sunt interesați să termine o facultate, chiar dacă nu urmează să lucreze în domeniul respectiv. Doar așa să se valideze că au pregătire. Mare parte din elevi, din păcate, așa sunt sub presiunea părinților sau din cauza imaginii în cadrul societății.
Problema este că de multe ori copiii ori urmează calea pe care și-o doresc părinții și renunță ulterior pentru a-și urma visele, ori le reproșează părinților că nu sunt fericiți cu locul de muncă. Dar eu zic că nu numai partea financiară contează. Contează să mergi cu drag la un loc de muncă, să ai satisfacții profesionale… asta ar trebui să primeze. Însă tinerii nu au răbdare și nu vor să înceapă o carieră de jos și să avanseze în timp. Nu îi încântă. Vor totul de la început”, a explicat Horea Matiș, directorul unui liceu clujean.
Cer bani mulți de la primul job
Că adolescenții din Cluj sunt orientați foarte mult spre bani se observă și când ajung să se angajeze. Tinerii care sunt la primul job sunt tentați să ceară bani mulți din start.
„Se gândesc la bani de la început. Mulțumirea sufletească intră în plan secund. Ei sunt mult mai pragmatici. Dacă întrebăm angajatorii, vor spune că prima dată când merg la angajare întreabă de salariu, înainte să își expună competențele. Evident că partea financiară este determinantă. Dacă iei Clujul în discuție, cererea pe piață este mult mai mare decât numărul de oameni pe care îi avem. Atunci rămân locuri neocupate. Și asta le dă curaj să ceară salarii mari, fără să se gândească dacă au competențele necesare”, a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
sursă poza: https://scoalagorjeana.files.wordpress.com