In vizor

Care sunt primele simptome ale malariei, boala care a ucis-o pe Camelia Tișe

Camelia Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a murit la doar 47 de ani din cauza malariei, boală pe care a contractat-o în urma unei vacanțe în Zanzibar.

Specialiştii în sănătate publică recomandă persoanelor care urmează să călătorească în străinătate să se programeze la o consultaţie la medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate, cu câteva săptămâni înainte de plecare, să se informeze care sunt tipurile de vaccinuri sau medicaţia profilactică ce trebuie administrate înainte sau în timpul deplasării, lucru care se poate face adresându-se unui cabinet de vaccinări internaţionale.

„Malaria este o boală severă, care la om poate fi cauzată de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale şi Plasmodium Malariae), care sunt transmise prin înţepătura infectantă a unei femele de ţânţar Anopheles. Alte căi de transmitere a malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace non-sterile între utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau transplant de organ”, au explicat specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit ministrului Sănătății, România are în fiecare an undeva în jur de 25 – 35 de cazuri de malarie. Persoanele se infectează în afara României. În acest an au fost deja 11 cazuri soldate cu două decese şi recomandarea este ca mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie de acest gen, într-o ţară din regiunea tropicală sau ecuatorială, apariţia unei boli febrile indică prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecţioase pentru evaluarea situaţiei.

Potrivit ministrului, malaria se manifestă cu febră înaltă, frisoane, simptome care pot „mima” o infecţie bacteriană sau virală.

Ministrul a completat că există medicaţie profilactică împotriva malariei, care se ia înainte de călătorie în zonele tropicale şi ecuatoriale, în timpul deplasării şi la întoarcere.